Editörün SeçtikleriManşetVideoYeşil Gazete TVYeşillerden

Yeşiller Partisi’nin ikinci yıldönümünde Özlem Teke: Yeşillerin tam da zamanı

0

Yeşiller Partisi, bugün ikinci yıldönümünü kutluyor.

Partinin Eş Sözcüsü Özlem Teke ile Yeşiller’in Türkiye siyasetindeki önemini, geçtiğimiz iki yılı ve geleceği konuştuk.

2020 yılında bugün kuruluş için resmi başvuruyu yapan ve tüm talepleri eksiksiz yerine getiren partinin tüzel kişilik kazanması İçişleri Bakanlığı tarafından hukuksuzca engelleniyor.

Teke, bu süreçten şöyle bahsediyor:

” ‘Alındı’ belgesi verilmemesi nedeniyle yaşadığımız sorunları çözmek hukuki mücadeleden önce bütün yolları denedik. Bakanlıkla iletişim kurmaya çalıştık fakat neden belgemizi alamadığımza dair bize nitelikli bir yanıt verilmedi. Bakanlık şu an mahkemeye de geçerli bir yanıt vermiş değil.”

‣ CİMER’den Yeşiller Partisi’ne ‘boş’ yanıt: Başvuru alındı belgesi bile aylardır yok
‣ Yeşiller Partisi’nin kuruluşunun engellenmesi Meclis gündeminde

En kısa zamanda belgelerini alacaklarını söyleyen Teke, Yeşiller’in Meclis’te ve siyaset arenasında olmasının önemine vurgu yapıyor ve “Yeşiller Meclis’e ne katabilir? sorusunu şöyle yanıtlıyor:

“Aslında Yeşiller’in tam da zamanı! Dünyadaki refleksler tam da bunu gösteriyor. Yanı başımızda, Avrupa’da, yedi ülkenin koalisyon hükümetlerinde Yeşil partiler görev başında. Çünkü iklim krizi şu anda gezegenimizin en önemli sorunu. Bugüne kadar gelen büyüme paradigmalarının, doğayı ve insanı sömürerek geldiğimiz noktanın eleştirisi Yeşiller’in temel gündeminin başında geliyor. Bugün buna karşı üretilmiş bir Yeşil yeni düzen paradigması var artık.”

Dünya önemli bir değişimin eşiğinde. Türkiye, bu küresel sorunlardan muaf değil, emisyonları açısından da sorumlu. Ekonomisi hafriyat ekonomisine, madenciliğe, enerji yoğun bir sanayi üstüne kurulu bir ülkede yaşıyoruz. Çok ciddi adımları, derhal atmamız lazım.

Yeşiller Partisi hem iktidarları hem de muhalefet partilerini bu yeşil bakış açısıyla çok etkileyebilecek ve dönüştürebilecek bir parti. Bu yüzden Türkiye’nin Yeşiiller’e çok ihtiyacı var.

Teke, Avrupa’daki Yeşil partilerin en büyük başarılarından birinin, ‘ittifak yapabilme ve ortaklaşabilme’ olduğunu belirterek Yeşiller Partisi’nin önümüzdeki seçime dair planlarını da şöyle aktarıyor:

“İttifaklar son dönemde küçük partilerin de kendini gösterebileceği ve Meclis’e girebileceğe bir sistemi beraberinde getirmişti. Seçim kanunundaki son değişikliğe kadar bizim de kendimiz yakın hissettiğimiz bir ittifak üzerinden girişimlerimiz daha kolay olabilecekti, listelerden aday gösterebilecektik. İttifaklara hala açığız. Şu an siyasi koşullar ve ittifakların durumu tam olarak netleşmiş değil, seçim süreçleri hızlandıkça bizim de tavrımız netleşecek ve üyelerimizle aldığımız ortak kararları yerine getireceğiz.”

Yeşiller TBMM’de: Türkiye’nin Yeşiller Partisi’ne ihtiyacı var

Yeşiller Partisi’nin ittifak tartışmalarına bakışı

Partiden de doğum günü vesilesiyle bir açıklama yayımladı.

“İlk günkü kararlılığımızla: Biz bu yangını söndüreceğiz!” başlıklı açıklamada şunlar kaydedildi:

Yeşiller Partisi olarak kuruluş başvurusu yapmamızın üzerinden tam iki yıl geçti. Benzersiz bir parti kapatma biçimiyle, alındı belgemizin verilmemesiyle başlatılan siyasi blokajla karşı karşıyayız. Kuruluşumuzu yasallaştırmak için başlattığımız hukuk mücadelemiz sürüyor.

Siyaset yapmanın anayasal hakkımız olduğu, izne tabi olmadığı bilinciyle yolumuza devam ediyoruz.

Bu iki yıl Yeşiller Partisi’nin ana politika alanı olan iklim krizi açısından önemli eşiklerin aşıldığı, sıcak hava dalgalarının, yangın, sel ve kuraklıkların yaygın bir şekilde yaşamı tehdit ettiğini sıklıkla gözlemledik. Çoklu krizlerin yarattığı küresel türbülansın ekonomik, sosyal ve siyasi etkileri savaş, göç ve ekolojik yıkımlarla derinleşiyor.”

Yeşil yeni düzen tüm dünyada ana akımlaşıyor

“Türkiye, iktidarın kendi güncelini dayattığı koşullarda, tüm küresel krizlere karşı daha da kırılgan hale gelirken muhalefetin sesi daha da kısılıyor. Yeşiller Partisi engelleniyor. Oysa Yeşillerin öncülük ettiği yeşil yeni düzen tüm dünyada ana akımlaşıyor. Kaybedecek zamanımız yok.

Yaşanabilir tek gezegen evimiz dünya iki senedir tüm dehşetiyle yanmaya devam ediyor. Siyaset yapmamızın engellendiği iki senenin ardından yeniden ve tüm kararlılığımızla haykırıyoruz: Biz bu yangını söndüreceğiz!”

You may also like

Comments

Comments are closed.