ManşetYeşil Havadis

Yeşiller Partisi Libya’ya NATO müdahalesine karşı

0

Yeşiller Partisi Birleşmiş Milletler’in Libya’ya askeri müdahale kararına karşı çıktı. Eş sözcüler Ümit Şahin ve Yüksel Selek imzasıyla yapılan açıklamada Kaddafi diktatörlüğünün isyanı kanlı bir şekilde bastırmasının kabul edilemeyeceği, ama bunun bir savaş makinesi olan NATO müdahalesini haklı çıkarmayacağı belirtildi. Yeşiller “İtalya’dan Fransa’ya, ABD’den İngiltere’ye kadar Batılı ülkeler bu kadar vicdan sahibi iseler, önce ucuz petrol heveslerini dizginlesinler ve Libya’nın ve Ortadoğu’daki bütün diğer zalim diktatörlüklerin ürettiği petrolü boykot etmeyi denesinler.” dedi.

Açıklamanın tam metni şöyle:

ÇİVİ ÇİVİYİ SÖKMEZ: ASKERİ MÜDAHALEYE VE SAVAŞA HAYIR!

Birleşmiş Milletler’in Libya’ya uçuş yasağı ve operasyona yeşil ışık kararıyla, NATO’nun Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da başlayan halk ayaklanmalarına askeri yöntemlerle müdahale etme talebi uluslararası toplumun mutabakata vardığı bir duruma dönüştürülmüş oldu.

Kaddafi yıllardır Batı’nın enerji oburu endüstriyel sistemine ucuz petrol sağlaması karşılığında desteklenen bir diktatördü. ABD ve Avrupa ülkeleri Kaddafi’yle ticari ilişkilerini geliştirmekten hiçbir beis duymuyorlardı. Bunun sonucunda Kaddafi 42 yıldır sürdürdüğü diktatörlüğünü iyice sağlamlaştırdı ve bugün haklı bir halk hareketini kanlı bir şekilde bastırma cesaretini kendinde buldu.

Kaddafi diktatörlüğünün isyancılara yönelik kanlı operasyonları kabul edilemez. Dünyadaki bütün halk hareketlerinin ve demokratik ülkelerin ve siyasi aktörlerin isyancıları desteklemesinin bir borç olduğu ortada. Ancak bu Libya’ya yönelik bir NATO müdahalesini haklı çıkarmaz. Emperyal bir savaş makinesi olan NATO işine geldiği yerde, işine geldiği kadar müdahale etme stratejisini BM onayından geçirerek Ortadoğu’da ve Kuzey Afrika’da başlayan halk hareketlerini kontrolü altında tutma “hakkını” meşrulaştırmaya çalışmaktadır.

Çılgın bir diktatörün kanlı oyununa göstereceğimiz tepkiyle, bir başka savaş örgütünün temsilcisi olduğu sinsi planları haklı çıkaramayız. Bundan sonra yaşanacak başka halk hareketlerine de, ikiyüzlü sanayi imparatorluklarının stratejik çıkarları gereği müdahale etme hakkını savunamayız.

Yeşiller Partisi bu müdahalenin karşısındadır. Şiddet karşıtı ve antimilitarist bir siyasi hareketin partisi olarak savaş karşıtlığına ara vermenin yeri ve zamanı olmadığını düşünüyoruz. Her türlü NATO müdahalesine karşı çıkıyoruz.

İtalya’dan Fransa’ya, ABD’den İngiltere’ye kadar Batılı ülkeler bu kadar vicdan sahibi iseler, önce ucuz petrol heveslerini dizginlesinler ve Libya’nın ve Ortadoğu’daki bütün diğer zalim diktatörlüklerin ürettiği petrolü boykot etmeyi denesinler. Libya sorunu bir yandan zalimi besleyip, bir yandan  kahramanlık gösterisi yaparak çözülemez.

Ümit Şahin – Yüksel Selek
Yeşiller Partisi Eşsözcüleri

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.