Yeşil Yol projesinde dinamitin yasak olduğu bölgeye Milli Park’tan izin

Karadeniz Bölgesi’nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol projesi çalışmaları sırasında kullanılmak istenen patlayıcıya bölgeyi korumakla yükümlü Milli Park’ın izin verdiği ortaya çıktı.

Hazal Ocak’ın Cumhuriyet’te çıkan haberine göre, Yeşil Yol proje güzergâhındaki Rize Çamlıhemşin, Samistal – Yukarı Kavron – Aşağı Kavron ve Ayder Yaylaları, Kaçkar Dağları Milli Parkı sınırları içerisinde yer alıyor. Aynı zamanda da 1. derece doğal sit alanı ve mera vasfında.

Bu bölgede patlatma yöntemiyle çalışma yapmak yasak, sadece yol yapımında doğaya en az zarar veren ekskavatör (kazı makinesi) kullanılmasına izin veriliyor. Ancak bölge sakinleri projenin Yukarı Kavron, Samistal Yaylaları arası kısmında yapılan çalışmalarda patlayıcı kullanıldığını belgelemişti.

Avukat İbrahim Demirci bu işlemin sorumluları hakkında tüm yetkili kurumlara başvurarak suç duyurusunda bulunmuştu ve yetkili kurumlara hangi izne dayanarak bu işlemin yapıldığını sormuştu.

“İzin verilemez”

Demirci’ye geçen günlerde yanıt veren Kaçkar Dağları Milli Park Müdürlüğü Yukarı Kavron, Samistal Yaylaları arasında yeni yapılması planlanan yolların geçeceği sahaların önemli bir kısmının yüksek eğimli, dağlık ve blok halinde çok sert kayalık içerdiğini belirterek kazı makinesi kullanılarak yeni yol yapmanın imkânsız olduğunu ifade etti.

Müdürlük çok sert kayalık alanlarda patlayıcı madde kullanılmasına izin verdiğini açıkladı. Demirci bölgenin Milli Parklar sınırında yer aldığını anımsatarak “Böyle bir izin hangi gerekçeyle olursa olsun verilemez” dedi.

Karadeniz yaylaları beton ve asfalta gömülüyor: Yeşil Yol çalışmaları yeniden başladı!

Yeşil Yol projesinde Sayıştay’ın itirazı ihmali ortaya çıkardı!

Karadeniz yaylalarını yok edecek Yeşil Yol karşıtı 24 kişi hakim karşısındaydı

 

(Cumhuriyet)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Netanyahu hakkında tutuklama emri

UCM savaş suçu işledikleri gerekçesiyle İsrail Başbakanı Netanyahu, eski Savunma Bakanı Gallant ve Hamas liderlerinden Deyf'in yakalanmasına hükmetti.

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

EN ÇOK OKUNANLAR