Hafta SonuManşet

[Yeşil Mutfak Denemeleri] Elmalı Kek- Sevin Turan Bettscheider

0

İki seferdir çorba tarifinden gidiyordum artık bir pastacı olarak  tatlı tarifi vermenin zamanı geldi diye düşünüyorum. Tam da mevsiminde olan elmalarla kek yaptım. Elmalar büyükannenin bahçesinden toplandı. Her gittiğimizde ya meyve ya reçel o da olmadı elde örülmüş atkı,bere ile eller dolu çıkıyoruz büyükannenin evinden. Bu sene elma açısında burası çok bereketliydi, nerdeyse ağaçların dalları kırılacaktı. Normalde bizim bahçemiz yok ama burda her yer park ve elma ağaçları da bol bir de elmaları toplayan da olmayınca,  birkaç aydır elmalara para vermeden geçirdik. :)

Hal böyle olunca ,elmaları sabah meyve içeceğinde,tart ve kek yapımında bol bol kullandım.Şimdi vereceğim elmalı kek tarifinde,yulaf ezmesini mikserde un haline getirip normal un yerine  kullandım. Eğer glutenle ilgili bir sorununuz varsa yulaf ununu kullanabilirsiniz. Yalnız hazır paketlerde glutensiz yulaf unu yazdığına dikkat edin zira bazen az miktarda diğer unlarla karıştırılıyormuş.

Şeker olarak burada yeni keşfettiğim bir şeker türünü kullanıyorum. Şeker pancarı suyunun kaynatılıp, kurutulup toz haline getirilmiş hali olan bu şeker tamamen katkısız, karamel tadında ve rafine edilmemiş. Normalde kullandığınız şeker ile aynı oranda kullansanız bile tat olarak daha az şekerli tatlılar elde ediyorsunuz.  (Vollrohr zucker  olarak geçiyor şeker kamışı şekeri) ama sanırım Türkiye’de yok. Araştırdım ama bulamadım. Onun yerine normalde esmer şeker kullanıyorum. Gelelim tarife…

IMG_0722Malzemeler:

200 gr tereyağ

200 gr şeker kamışı tozu (veya esmer şeker)

3 adet yumurta

200 gr yulaf  unu

6 tepeleme yemek kaşığı yoğurt

Vanilya çubuğu

1 limon kabuğu

Üstü için:

140 gr yulaf unu

90 gr şeker kamışı tozu (veya esmer şeker)

90 gr tereyağı

2 çay kaşığı tarçın

4-5 adet elma

Yapılışı:

Fırını 190 dereceye ayarlayın. Yulaf unu kullanacaksanız unu 10-20 dk önceden mikserde çevirin çünkü çevirme gücü yüzünden un çok sıcak oluyor.

 İlk önce üstü için olan hamuru yapın. Un,şeker,tarçın ve tereyağını elinizle yoğurun. Toplu yumuşak bir hamur olacak. Hamuru streç filme sarıp dolaba koyun. Keki kalıba koyduktan sonra bu hamuru bıçak yardımıyla veya el yardımı ile küçük parçalara ayırıp üzerini kaplayacak şekilde koyacağız.

Kek hamuru için tereyağını ve şekeri limon kabuğu ile birlikte mikserde iyice karışana kadar çırpın. Yumurtaları yavaş yavaş ekleyip kabartmaya devam edin. Vanilyayı ve unu da ekleyin, mikser veya spatula yardımıyla karıştırın. En son yoğurt ekleyin ve karıştırın.

Diğer tarafta elmaları soyun ve dilimleyin. Kek kalıbını yağlayın ve hamurun yarısını kalıba koyun. Dilimlediğiniz elmalarla hamurun üzerini kaplayın.Kalan hamuru elmaların üzerine koyun ve bir kat daha hamurun üzerine elma dizin.

Dolabta duran üst hamurunu bıcak yardımıyla küçük parçalara ayırın ve elmaların üzerini kapayın. Önceden ısıtılmış fırına koyun ve 40-50 dk pişirin. Afiyet olsun!

66-Sevin-Turan-Bettscheider

Sevin Turan Bettscheider

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.