Hafta SonuManşet

[Yeşil Mutfak Denemeleri] Brokoli ve Mantarlı Risotto- Sevin Turan Bettscheider

0

Bildiğiniz gibi yeşil mutfak denemeleri bir süredir imece usulü hazırlanıyor. Sevin’e pişirmek bana yayına hazırlamak düşüyor. Bu hafta soğuklar iyice kendini hissettirmeye başlamışken kışın habercisi brokoli ve mantarlı risotto düştü ocağımıza. Yanına bir kadeh şarap açmayı atlamazdım ben olsam, afiyetle! (Gizem Hasırcıoğlu)

riMalzemeler (3-4 kişilik)

250 gr risotto pirinci (arborio)

2 orta boy soğan

1-1,2 lt  sebze suyu

500 gr brokoli (1 adet)

6-7 adet mantar

2 adet kırmızı tatlı biber

150 ml beyaz şarap

4 yemek kaşığı zeytinyağı

150-200 gr civarında gorgonzola peyniri (veya parmesan veya eski kaşar peynir)

Tuz, karabiber, muskat

Hazırlanışı:

Soğanları doğrayıp, zeytinyağı ile biraz sote yapıyoruz. Burada soğanların renk değiştirmemesine dikkat etmek gerekiyor. Soğanlar yumuşayınca pirinci ekliyoruz ve sotelemeye devam ediyoruz. Risotto pirinci alışık olduğumuzdan farklı olarak yıkamadan kullanılması gereken bir tür pirinç. Marketlerde “arborio” pirinci etiketiyle bulabilirsiniz.

Daha sonra beyaz şarapı ekliyoruz ve kaynatıp alkolun uçmasını ve suyunu çekmesini bekliyoruz. Suyunu çektikçe sebze suyunu 1-2 kepçe daha koyup arada karıştırarak çektirme işlemine devam ediyoruz. Bu işlemi 4-5 kez tekrarlıyoruz. Pirinç yavaştan pişmeye ve pirinçler büyümeye başladığı zaman brokoliyi ekliyoruz. Dikkat etmemiz gereken suyu başlarda bol bol koymamak çünkü sebzeleride çiğ ekleyeceğimiz için, sebzeyi ekledikten sonra su eklemeye ve pişirme işlemine devam edeceğiz. Ben toplamda yaklaşık 1 lt sebze suyu kullandım. Sebzeleri biraz diri bırakmayı seviyorum, tadı daha lezzetli oluyor ama sebzeleri birazcık daha pişirmek isterseniz 1,2lt kullanabilirsiniz. Fazlası risottoyu lapa hale getirir. Risottonun lapa gibi olanı değilde biraz diri kalmış olanı makbul.

Brokoliyi de ekledikten sonra sebze suyunu azar azar verip çektirmeye devam ediyoruz. Daha sonra küçük parçalar halinde doğradığımız mantar ve tatlı kırmızı biberide ekleyip,karıştırarak sebze suyunu ekleme işlemine devam ediyoruz. Aralarda sebzelerin ve risottonun tadına bakarak ne kadar su ihtiyacı olduğuna karar verebilirsiniz. Sebzelerin diriliğine karar verip su ekleme işlemini bıraktığınız da tuz, muskat ve gorgonzola peynirini de ekleyip karıştırarak suyu iyice çekene kadar kısık ateşte ocakta tutuyoruz.

Not: Kullandığım sebze suyunda tuz vardı ama yeterli olmadığı için biraz daha ekledim. Sebze suyunu kendim yaptığım için çok tuzlu olmuyor ama bulyon kullanacaksanız veya peynir olarak parmesan peyniri kullanacaksanız ikisinin de daha tuzlu olduğunu unutmayın.

40-Sevin-Turan-Bettscheider

 

Sevin TURAN BETTSCHEIDER

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.