ManşetDoğa

Kuşadası’nda yeni mantar türü keşfedildi: Volvariella Turcica

0
Fotoğraf: DHA

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Atabey Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Oğuzhan Kaygusuz, 2015 yılında Kuşadası’ndaki ormanlık bir arazide yaptığı saha incelemesi sonucunda yeni bir mantar türü keşfetti.

Mantardan örnek alan öğretim görevlisi Kaygusuz, üç yıl boyunca Danimarka’nın Kopenhag Üniversitesi’den Prof. Dr. Henning Knudsen ile ortak bir çalışma yürüttü. Çalışma sırasında Danimarka, Finlandiya, Çekya ve Polonya gibi ülkelerin laboratuvarlarında incelemelerde bulunuldu. Keşfedilen yeni türle benzer olan nadir mantar koleksiyonları üzerinde araştırmalar yapıldı.

Eylül ayında tescil edildi

Araştırma sonunda, proje kapsamında toplanan mantar örneklerinin dünyada ilk defa görülen bir türe ait olduğu belirlendi. Öğretim görevlisi Oğuzhan Kaygusuz tarafından yalnızca Kuşadası’nda yetiştiği için ‘Volvariella Turcica‘ ismi verilen mantar, geçen eylül ayında tescil edildi.

DHA’nın haberine göre bilim dünyasında heyecan yaratan keşif, ABD’nin bitki bilimleri alanında yayın yapan dünyaca ünlü dergisi ‘Mycologia‘da da yayımlandı.

Fotoğraf: DHA

‘Türkiye’de 2 bin 500 mantar çeşidi var’

Kuşadası’nın biyolojik çeşitlilik bakımından zengin bir bölge olduğunu belirten ISUBÜ Atabey Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Oğuzhan Kaygusuz şu ifadeleri kulllandı:

Kuşadası farklı ekolojik yapıları sebebi ile zengin bir bitki örtüsüne sahip. Kuşadası’nda genel olarak 3 iklim kuşağı yaşandığı için Akdeniz’in yanı sıra Avrupa-Sibirya ve İran-Turan Fitocoğrafik bölgelerine özgü bitki örtüsü görülebiliyor. Türkiye, yaklaşık olarak 2 bin 500 mantar çeşidine ev sahipliği yapıyor. Volvariella Turcica’nın keşfiyle bunlara bir yenisi daha eklendi. Bölgede, yeni keşifler için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Günel: Kapımız her zaman açık

Kuşadası’nda yapılan her türlü bilimsel çalışmaya destek verdiklerini ifade eden Belediye Başkanı Ömer Günel ise “Mikoloji bilimi alanında bir ilke imza atan ve Kuşadası’nın adının dünya çapında duyulmasını sağlayan değerli bilim adamlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Günel konuşmasının devamında “İlçemiz, sahip olduğu 800’ün üzerindeki endemik bitki türü ile dünyanın dört bir yanında görev yapan bilim insanlarının ilgisini çekiyor. Bizlerin görevi bu potansiyeli en verimli şekilde kullanmak. Bilim insanlarına kapımız her zaman açık” ifadelerine yer verdi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.