2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİEkolojiİklim KriziKentManşet

Yeşil İyileşme Malatya’da hayat buluyor: Onarıcı Köy’ün temelleri atıldı

0
Fotoğraf: WWF-Türkiye

Doğal Hayatı Koruma Vakfı‘nın (WWF-Türkiye), afetlere karşı daha dirençli ve doğayla uyumlu bir gelecek için başlattığı “Yeşil İyileşme” çağrısının adımlarından biri olan Onarıcı Köy Projesi‘nin temelleri Malatya‘da atıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Malatya Büyükşehir Belediyesi desteği ve Hacettepe Üniversitesi işbirliğiyle hayata geçirilen proje kapsamında yapılacak yedi evden ilkinin temeli 24 Ekim’de yerel yöneticiler ve basının katılımıyla atıldı.

Proje ile Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde yer alan Kırlangıç Köyü, enkazın geri dönüşümünü mümkün kılan “modüler” sistemle yeniden inşa edilecek ve Yeşil İyileşme prensipleriyle uyumlu sürdürülebilir bir yaşam alanı örneğine dönüşecek.

6 Şubat’ta Kahramanmaraş‘ta ve 20 Şubat’ta Hatay‘da meydana gelen ve büyük bir yıkıma sebep olan depremlerin ardından WWF-Türkiye, doğa ile uyumlu ve afetlere dirençli bir Türkiye için Yeşil İyileşme çağrısında bulunmuştu. Bu doğrultuda çalışmalarına devam eden vakıf, deprem bölgesinde sağlıklı bir gelecek kurma sürecinin her aşamasının “Yeşil İyileşme” ilkelerine göre ele alınmasının öneminin altını çiziyor.

Fotoğraf: WWF-Türkiye

‘Geleceğin dayanıklı, doğa temelli yaşam alanları için ilk adım’

Yeşil İyileşme ilkelerinin ilk adımı olarak depremden etkilenen Hatay, Malatya ve Adıyaman illerinin belediye başkanları, uzmanlar, akademisyenler, sivil toplum, uluslararası finans kuruluşları, bakanlıklar ve meslek örgütlerinin de dahil olduğu geniş bir katılımla Yeşil İyileşme Forumu’nu gerçekleştiren WWF-Türkiye; forumun ardından çözüm önerilerinden oluşan “Deprem ve Afetlere Dirençli Bir Gelecek İçin Yeşil İyileşme” raporunu yayımlamıştı.

Forum sonrasında ortaya çıkan enkazın etkili ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılması ve yeniden inşaat sürecinde doğanın korunmasına katkı sağlanması amacıyla yola çıkan WWF-Türkiye; Kırlangıç Köyünün Yeşil İyileşme ilkelerine göre yeniden inşa edileceği projenin uygulamasına başlamıştı.

WWF-Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Nafiz Karadere, paydaşlı, katılımcı bir şekilde, bilimin ışığında hayata geçen bu modelin geleceğin dayanıklı, doğa temelli yaşam alanlarının kurulması için de bir ilk adım olduğunu belirtti.

Karadere, “Bugün burada cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına örnek bir yaşam alanının temeli atılıyor. Buradaki modelin anlamlı bir diğer boyutu da bakanlık, mülki idare, yerel yönetim, sivil toplum, akademi ve yurttaşlar olarak bir arada bulunmamız” dedi.

Fotoğraf: WWF-Türkiye

Yeşil İyileşme ilkeleriyle uyumlu, onarıcı ve sürdürülebilir bir yeniden inşa mümkün

Projenin her aşamasında bilim ve sürdürülebilir yaşam ilkeleri ışığında ilerleyen WWF-Türkiye, bir Onarıcı Köy konsepti çerçevesinde tasarlanan Kırlangıç Köyü’nde konut gelişiminin (açık alanların peyzajı dahil) yeşil iyileşme ilkelerine göre planlandığı, inşa edildiği ve geçim kaynaklarının (tarım uygulamaları, çiftçilik vb.) onarıcı tarıma dayalı olduğu sürdürülebilir bir yaşam örneği sunuyor.

Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Şahmaran ve ekibi tarafından enkazın geri dönüştürülmesiyle elde edilen malzemeden üretilen modüler inşaat sistemi kullanılırken, bölgede geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik uygulamaları yapan Mimar Erden Güven danışmanlık verecek. Proje kapsamında yapılacak evlerin tüm yapısal ve yapısal olmayan (bölme duvarlar) elemanları, gerektiğinde sökülebilir ve takılabilir olarak tasarlandığı için inşa edildiği bölgede kalıcı veya istenildiği zaman tamamıyla sökülüp tekrar başka bir konuma taşınabilir olacak.

Geleneksel yapı malzemeleri yerine geri dönüşüm betonları kullanılarak karbon ayak izini yüzde 40-70, enerji tüketimini ise yüzde 20-30 seviyesinde azaltan proje, inşaat sektörünün en önemli sorunlarından olan yüksek karbon ayak izine de döngüsel ekonomi konsepti çerçevesinde çözüm geliştiriyor. Bu sistem ile prefabrike elemanların kurulumunun ardından ileri kaba inşaatı bitmiş yapılarda çok ciddi işçiliğe gerek duyulmadan ince işçilikle çok hızlı bir şekilde tamamlanacak yapılar, Kırlangıç köyü sakinlerine yuva olacak.

Fotoğraf: WWF-Türkiye

Doğayla çelişen değil doğayla uyumlu işleyen bir yaşam alanı

Deprem sonrası yeniden inşa sürecinde “Yeşil İyileşme” ilkelerine göre planlanan Onarıcı Köy, tüm sakinlerine sadece depremlere değil, iklim krizine de dayanıklı, döngüsel, sürdürülebilir bir yaşam sunacak. Deprem sonrasında ortaya çıkan enkazın yönetimi ve yaşam alanının yeniden inşasında yenilikçi çözümler ortaya koyan proje, ayrıca yağmur suyu hasadı, güneş enerjisi, atık su yönetimi gibi döngüsel yöntemlerle, doğayla uyumlu ve afetlere dayanıklı bir yaşam biçiminin hayata geçirilmesi için bir umut ışığı oluyor.

Onarıcı tarım ilkeleriyle adım adım toprağı, gıdayı ve yaşamı iyileştiren, iklim değişikliğine dirençli hale getiren sistemlerin geliştirileceği Kırlangıç Köyü’nde uygulanacak sünger yerleşim alanı modeliyle su kaynakları da daha akılcı bir şekilde yönetilmiş olacak. Köyde, yerel yaşam ve üretim desteklenirken afetlerle yara almış bölge için doğayla uyumlu ve afetlere dayanıklı yeni bir yaşam biçimi sergilenecek.

You may also like

Comments

Comments are closed.