ManşetEkolojik Yaşam

Yeşil ipuçları: Gardırobunuzdaki mikroplastiklerle nasıl başa çıkabilirsiniz?

0

Giysilerimizin çoğu, mikroplastiklerin kullanıldığı polyester gibi sentetik elyaflardan yapılıyor.

Mikroplastik, yüksek gerilimlere maruz bırakılan plastik materyallerdeki deformasyon sonucu oluşan parçacıkları tanımlamak amacıyla kullanılan bir tanım. Aynı zamanda giysileri üretmek için kullanılan sentetik liflerdir.

Mikroplastikler rüzgâr veya şehirlerin atık suları yoluyla hem tatlı sularda hem de denizel ortama taşınırlar. Mikroplastiklerin onlarca yıldır yaygın kullanımı sonucunda denizlerin her katmanında yaygın hale gelmişlerdir.

Dolaplarımızdaki mikroplastiklerle daha etkili bir şekilde başa çıkmanın birkaç yolu var:

Sık giyilen ve yıkanan giysiler için doğal kumaşlar seçin

Yeni kıyafet alırken (ikinci el bile olsa) sık giyilecek ve yıkanacak giysiler için doğal kumaşları tercih edin. Bunlar organik pamuk, keten, ipek ve yün kumaşlardır.

Kot pantolonları daha az yıkayın

Kot pantolon ve dış giyim gibi eşyaların sık sık yıkanması gerekmez. Aslında, birçok uzman, hijyen üzerinde özel bir etkisi bulunmadığından yıkanmadan 10 defaya kadar giyilebileceğini kabul ediyor. Arada, bir kumaş spreyi sıkarak onları havalandırabilir ve istenmeyen kokuları giderebilirsiniz.

Çamaşır makinenizde miktofiber filtre kullanın

Çamaşır makinenizde bir mikrofiber filtre kullanmak giysilerinizden lif dökülmesini engelleyerek açığa çıkanları da yakalar ve böylece okyanuslarımıza karışmazlar.

Yüksek su sıcaklığından kaçının

Yüksek su hacmi ve sıcaklık ayarlarından kaçının. Diğer ayarlara göre yaklaşık iki kat daha fazla su kullanan hassas yıkama döngüsü, düşük su hacmi ayarlarına göre ortalama 800 binden daha fazla plastik mikrofiber açığa çıkarır.

Su sıcaklığı da büyük bir fark yaratıyor. Amerikan Temizlik Enstitüsü‘ne göre, ABD‘deki her hane haftada sadece bir kez soğuk suda yıkama yapsaydı, 2,3 milyon metrik ton CO2’e tasarrufu elde edilirdi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.