Editörün SeçtikleriKentManşetTürkiyeYeşil Gazete Doğu'da

[Yeşil Gazete Doğu’da-2] Van’da milyonlarca liraya mal olan adliye lojmanları talan edildi

0

Haber-İzlenim Dizisi: Alev KARAKARTAL

Fotoğraflar: Ruşen TAKVA

*

Van‘da göl kıyısından başınızı kaldırıp hemen kentin üzerine, çıplak dağlık alana doğru baktığınızda, tuhaf bir manzarayla karşılaşıyorsunuz. Sanki yokluğun ortasında, birdenbire belirivermiş gibi geniş bir alana yayılan bir bina kompleksi öylece, kimsesiz duruyor.

Sırtınızı göle verip çektiğiniz her kare fotoğrafın bir ucundan illa görülen bu yapı grubunun, bundan yedi yıl önce hakim ve savcılar için inşa edilen 130 dairelik lojmanlar olduğunu öğreniyoruz. Ancak çıplak dağın ortasındaki lüks lojman kompleksi  şimdilerde kaderine terk edilmiş bir halde, hakim bir tepeden kenti ve Van Gölü‘nü seyrediyor.

2014’de 50 milyon liraya mal olan Edremit‘teki Süphan Mahallesi‘ndeki beş blokluk lojmanlar bittikten sonra hakim ve savcılar, konutların yapıldığı bölgeyi güvenli bulmadıkları için buraya taşınmak istememiş. Bugünkü değeri 100 milyon lirayı bulan; yüzme havuzları, özel donatıları olan lüks lojman daireleri, uzun süre atıl halde kalmış. 2017’de ise İl Sağlık Müdürlüğü’nce kullanılması için Sağlık Bakanlığı’na devredilmiş, fakat bakanlık da lojmanları kullanmamış.

Elden ele, kurumdan kuruma

Bu süre içinde hırsızların ve madde bağımlılarının uğrak yeri olan lüks binaların içinde ateş yakıldığı için duvarları kararmış; pencere ve kapıları, dış cephe kaplamaları, muslukları, çatı malzemeleri ve tüm iç tesisatı çalınmış, yapılar harabeye dönmüş.

Lojman binalarının bu yılın başında bu kez Milli Emlak’a devredildiğini öğreniyoruz. Halen boş ve metruk durumdaki binaların bu kurum tarafından kullanılıp kullanılmayacağı ve nasıl kullanılacağı ve devrin maliyeti henüz belli değil.

Metruk hale gelen lojmanların biraz uzağında memurlar ve 2011 depremzedeleri için TOKİ’nin yaptığı konutlar ve ön tarafında da Vanlıların evleri bulunuyor. Bölgede yaşayan halk, asıl güvenlik sorununun lojman binalarına hırsızlık ya da madde alışverişi için gelen kişiler tarafından yaratıldığına dikkat çekerek, bir an önce hem kamu finansmanıyla yapılan bu savurganlığa bir son verilmesini hem de kendi güvenliklerinin sağlanmasını istiyor.

Meclis gündemine de getirildi

Konutlarla ilgili olarak Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e soru önergesi veren Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık “Sahipsiz bırakılan inşaat kompleksi, otoparkı ve bahçesi ile birlikte kullanılamaz bir moloz yığınına dönüştü. Onbinlerce Vanlı’nın konut ve barınma sorunu yaşadığı, binlerce kamu emekçisinin kiracı olduğu bu kentte 150 konutluk bir sitenin bu şekilde israfı, 50 milyonluk kamu kaynağının ve ilave maliyetlerin talan edilmesi kamu vicdanını yaralamaktadır” demiş.

Işık, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na ilettiği önergesinde de şunları sormuş:

  • Van’ın Edremit ilçesinde Süphan Mahallesi’nde yapımı 2014 yılında tamamlanan 15 bin metrekare alandaki 150 lüks adliye lojmanının toplam ihale bedeli ve kamu bütçesine yükü ne kadar olmuştur? Konutlar hangi ihale yöntemiyle yapılmıştır? Konutların teslim tarihinde gecikme yaşanmış mıdır?
  • Lüks lojmanların kullanıma açılmamasının gerekçeleri nelerdir? Güvenlik iddiasının dayanakları nelerdir? Bu gerekceler inşaat yapılmadan önce söz konusu değil miydi? Bu bina kompleksine benzer şekilde yapılıp da hiç kullanılmayan başka herhangi bir toplu konut projesi mevcut mudur?
  • Sözkonusu konutların 2017’de Van İl Sağlık Müdürlüğü’ne devredildiği iddiası gerçek midir? Bu devir hangi amaçla yapılmıştır. Devir yapıldıysa binalar neden kullanıma açılmamıştır? Devir karşılığında Sağlık Bakanlığı’na ait hangi kaynaklar Adalet Bakanlığı’na devredilmiştir?
  • Aradan geçen süreye rağmen kullanıma açılmayan 150 lüks konutun talan edildiğinden, metruk ve riskli binalara dönüştüğünden bilginiz var mıdır? Bakanlığınızın yürüttüğü bir soruşturma mevcut mudur? Ortaya çıkan kamu zararının miktarı nedir? Bu zarar sorumlulara rücu edilmiş midir?
  • Metruk binalara dönüşmüş 150 konutluk bu yerin rehabilite edilip yurt, lojman veya toplu konut olarak kullanımı için bir çalışma başlatacak mısınız? Bu sorunu ne zaman çözeceksiniz?

En can alıcı soru sonuncusu: Bu sorunu ne zaman çözeceksiniz? Kimse bilmiyor. Ne Vanlılar ne haberciler. Hemen önünde, kentin dışından geçecek yeni çevre yolunun inşaatı başlatılmış. Bu yolun da verdiği ilhamla, umarız bir yerlerde birileri milyonlarca lira harcanıp öylece dağın ortasında çürümeye terk edilen yapıları onarıp kamu yararına kullanılması için kafa yoruyordur.

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.