Editörün SeçtikleriManşet

Yeşil Gazete 17 yaşına girdi 

0
Yeşil Gazete

Türkiye’nin iklim ve ekoloji alanında yayın yapan en önemli medya organı olan Yeşil Gazete, 16 yılı geride bıraktı. Gazete 17 yaşına, eski ve yeni ekip üyeleri, yazarları, gönüllüleri, dostları, destekçileri, sivil toplum örgütü temsilcileri, gazetecilerin katıldığı bir yaş günü kutlamasıyla girdi.

İstanbul Kadıköy’deki Werkstatt Akademi’de gerçekleşen buluşmada aynı zamanda Yeşil Düşünce Derneği’nin 15’inci yaş günü de kutlandı.

Kutlamada açılış konuşmasını yapan Genel Yayın Yönetmeni Alev Karakartal Yeşil Gazete’nin kurulduğu günden bu yana yolculuğunu, aldığı yolu anlattı; bundan sonraki hedeflerini, plan ve projelerini duyurdu.

Yeşil Gazete’nin kurumsal kimliğini oluşturan Alternatif Medya ve İletişim Derneği’nin (AMİD) Yönetim Kurulu Üyesi Rauf Kösemen, AMİD’in sürecinden söz ederek tüm katılımcılara teşekkür etti.

Yeşil Gazete

Yeşil Gazete’nin hikayesi: Nereden geldik?

2008 yılında iklim değişikliği, enerji, tarım-gıda, ekoloji gibi alanlarda Türkiye’nin önde gelen uzmanlarının, aktivistlerin ve gönüllülerin katkısıyla kurulan Yeşil Gazete, aradan geçen 16 yıl içinde büyüdü ve gelişti:

  • Kadromuzu profesyonel iklim ve ekoloji habercileriyle güçlendirdik; web sitemizin tasarımını gelişen ihtiyaçlara uygun olarak değiştirdik; başka hiçbir medya organında yer almayan veya gerektiği gibi ele alınmayan konularda özel haberlere, dosya ve veri haberlerine ağırlık verdik; yeni medyaya uygun, etkileşimli, iki yönlü iletişimi içeren video haberler, belgeseller ve podcastler ürettik.
  • 11 ili etkileyen 6 Şubat depremlerini sahadaki muhabirlerinin özel haberleri ve video hikayeleriyle en yakından takip eden ve Türkiye toplumunu bilgilendiren yayın organı olduk. Bergama, Cerattepe, İkizdere, İkizköy, Akkuyu Nükleer Santrali, Kanal İstanbul, İliç gibi ülkenin dört bir yanındaki ekolojik sorunlarda doğanın, gezegenin ve onu savunanların yanında hak haberciliğini yükselttik. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın iklim gündemine ilişkin gelişmeleri bilim, veri ve çözüm haberciliğinin yöntemlerini etkin şekilde kullanarak okurumuzu bilgilendirdik, kamuoyu oluşturduk. Pandemi döneminde başlattığımız Yeşil Gazete TV’de Türkiye toplumunu Covid-19 konusunda uzmanların katılımıyla doğru bilgilendirdik; sonrasında çeşitlenen yayınlarımızla seçim dönemlerinde partilerin ve adayların iklim ve ekoloji alanındaki vaatlerini kayda geçirdik. Kurduğumuz Yeşil Stüdyo’da ürettiğimiz eğitim, hukuk, toplumsal cinsiyet, Yeşil Tarifler gibi programlarla habitatımızı genişlettik.
  • Bunların yanı sıra birlikte çalıştığımız serbest muhabirlerin iklim ve ekoloji alanında gelişmesine, bu alanda uzmanlaşmayı seçmesine destek olduk. Bu sayede son beş yıldır işbirliği yaptığımız çok sayıda haberci bu alanlarda sadece Yeşil Gazete’ye değil, diğer medya organlarına da haber üretmeye başladı, iklim ve ekoloji konularının ana akımlaşmasına katkıda bulunduk. Bir süredir İstanbul’daki merkez binamızda ve uzaktan bağlantıyla yaptığımız atölyeleri üniversitelere taşıdık. Türkiye’nin dört bir yanında iletişim öğrencileri, uzmanlaşmak isteyen haberciler ve sivil topluma yönelik “İklim ve Ekoloji Okulu” kurduk, ilk derslerimizi Batı Karadeniz’de vermeye başladık.

Nereye gidiyoruz?

Bundan sonra da çevre ve iklim adaletini, doğrudan demokrasiyi, katılımcılığı önceleyen; şiddeti, erkek egemen dili reddeden, doğayı merkeze alan, çeşitliliği, demokratikleşmeyi, eşitliği, hakkaniyeti ve toplumsal adaleti savunan yayın politikamızdan sapmadan yerel ve küresel iklim ve ekoloji mücadelesi ağının bir parçası olarak yolumuza büyüyerek ve güçlenerek devam edeceğiz.

Artık bir kriz olarak yaşadığımız iklim konularında çözüm haberciliğine, uyum politikalarına, adil geçiş ve dezavantajlı kesimlerin hak ve hukukuna daha çok ağırlık verecek, her türlü ekokırımı, doğa savunucularının sesini yükselterek, özel ve derinlikli haberlerle nitelikli ve kaliteli habercilikten taviz vermeden takip edecek; sorumlularını ve politika yapıcıları denetleyecek, teşhir etmeyi ve hesap sormayı sürdüreceğiz.

Yeni medyaya uygun daha çok içerik üretecek, Türkiye’nin ‘yeşil yüzü’nü çoğaltmaya, var ettiğimiz topluluğu yaygınlaştırmaya emek harcayacağız.

Okurlarımız, dinleyicilerimiz ve izleyicilerimizin Türkiye’nin bu en benzersiz markasının uzun yıllar boyunca var kalmasına ve köklerini çok daha derinlere salmasına  destek olmaya devam edeceklerine inancımız tam.

Birlikte büyüyebildiğimiz yeni yaşlara ve yeni yollara. İyi ki doğdun Yeşil Gazete…

Ömrün uzun olsun!

You may also like

Comments

Comments are closed.