Peru’daki San Martin; en çok zarar gören üç Amazon bölgesinden biri. Ama, artık yerel halklar, stklar ile yerel ve bölgesel otoriteler bölgenin bitki örtüsünü, faunasını, su kaynaklarını korumak ve yağmur ormanlarının yok olmasını engellemek için bir araya geldi.
Bölgedeki nehirler kurumaya başladığı için, Peru yağmur ormanlarının ortasında yaşayan San Martinlilere yönelik, zengin olan biyoçeşitliliği koruma amacıyla devletin arazilerinde imtiyaz veren bir devlet programı başlatıldı.
Şu ana kadar; toplam 267,133 hektarlık bir alanda imtiyaz elde eden yerel halkın beş başvurusu da şu anda onay sürecinde. Halk bu arazide kendi ihtiyaçlarını doğaya zarar vermeden koruma konusunda faaliyetler yürütüyorlar.
2001 yılında yapılan Peru orman kanunu ile hayata geçen koruma ve sürdürülebilirlik projeleri ile sivil toplumun da daha aktif hale geldiği bölgede çalışmalar olumlu sonuçları vermeye başlamış bile.
Bu çalışmalar sayesinde San Martin halkı beraber hareket etmenin ve halk olarak da adım atmanın önemini kavramış. Alanda faaliyet gösteren STKlardan biri olan Amazon için Amazonlular Derneği (AMPA) temsilcisi Karina Pinasco:
“Şu anda bile yok olan orman arazileri yaşamak için elzem olan ihtiyaçlara erişimi, özellikle suya erişimi kısıtılıyor. Bölgedeki bir çok şehre sadece günde 2 saat su verilebiliyor; bu sorunu sadece otoriteler çözemez, artık halk da bir araya gelerek sorunlara el atıyor, bir yandan doğayı korurken bir yandan da kendi haklarını koruyor” diyor.
Son 50 yılda, San Martin bölgesinde 1.6 milyon hektardan fazla orman yok olmuş durumda. Bu alan bölgenin toplam büyüklüğünün yüzde 30’una denk geliyor.
(Our World, Yeşil Gazete)