EnerjiManşetUncategorized

Yer lisansı olmayan Sinop NGS için ÇED proje dosyası sunuldu

0

Türkiye’nin ikinci nükleer santrali olması öngörülen Sinop Nükleer Güç Santrali(NGS) için ÇED sürecinin ilk aşaması olan proje tanıtım dosyasının  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulduğu öğrenildi. Proje tanıtım dosyası onaylanırsa ÇED süreci için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) kurulacak .İDKnın önemine değindiğimiz bir yazımızı buradan okuyabilirsiniz.  Komisyonun kurulması halkın görüşlerinin alınması için gerekli olacak. ÇED raporu için yatırımcıya özel bir format hazırlanarak verilecek. ÇED raporu bu özel formata uygun olarak şirket tarafından hazırlanacak.Proje başvurusunun 2017’nin son günlerinde yapılmış olması  proje başvurusunun yıl atlatma kaygısı mı var sorusunu akıllara getiriyor.

Sinop NGS’nin kurulması için 2013 yılının Mayıs ayında Japonya ile Hükümetlerarası Anlaşma’nın imzalanmasının ardından  santralin kurulumu için Mitsubishi görevlendirilmişti. Yurt dışı projelerinde Fransız şirketi Areva ile konsorsiyum kararı alan Mitsubishi Şirketinin Sinop NGS için henüz dünyada hiçbir ülkede denenmemiş Atmea 1 reaktörünü inşa etmesi  Türkiye’de siyasi iktidar tarafından uygun görülmüş  bulunuyor.  Sinop NGS’nn reaktörlerini inşa etmesi öngörülen Areva ve Mitsubishi ise kendi ülkelerinde nükleer skandallara imza atmış bulunuyor.  Projeye göre bu şekilde 1100 Megawatlık 4 reaktör inşa edilecek ve tam kapasite çalışınca üretilen elektrik  Türkiye’nin ihtiyacı olan elektriğin %5‘ine tekabül edecek. Projenin kurulum maliyeti kağıt üstünde 20 milyar Dolar olup nükleer atıkların getireceği milyar Dolarlık hesaplanmamış ek maliyetler Akkuyu’da olduğu gibi bu öngörünün dışında.

Öte yandan ÇED proje dosyası sunulan Sinop NGS için henüz bir yer lisansı alınmış değil ve  Sinop’ta Mitsubishi şirket çalışanları eliyle yürütülen depremsellik çalışmaları da devam ediyor. Bununla birlikte Mitsubishi tarafından yürütülen deprem araştırmalarının neticesi Japon medyasına konu olmuş ve Sinop’taki depremselliğin küçük gösterilmeye çalışıldığına dair haberler yayınlanmıştı ( ilgili  haberimizi buradan okuyabilirsiniz) .

Sinop NGS için ilk imzaların atılmasından bugüne kadar Çevre , şehircilik ve Orman Bakanlığı’ndan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na devredilen  %99’u ormanlık olan İnceburun arazisinde 500 bine yakın ağaç kesilmiş bulunuyor. Gerek Sinop’ta gerekse Türkiye genelinde Sinop NGS’nin kurulmasına itirazı  olan  geniş bir kesim bulunuyor . Zira her yıl  Sinop’ta gerçekleştirilen  Çernobil Felaketini Anma etkinliği nin 29.’su olan 2015 yılında 40 bin kişi bir araya gelerek “nükleere hayır!” demiş, izleyen yıllarda da katılım en az 20 bin kişi civarında olmuştu .

 

*http://enerjienstitusu.com/2017/12/28/sinop-nukleer-santrali-icin-ced-basvurusu-yapildi/

(Yeşil Gazete)

Pınar Demircan

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.