EmekEnerjiManşet

Yeniköy Termik Santrali’nde ‘sendikal faaliyette’ bulanan dört işçi işten çıkarıldı

0

Muğla‘nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı‘nı bölgedeki iki termik santrale linyit sağlamak için talan eden Limak Grubu’na ait YK Enerji, Yeniköy Termik Santrali’nde çalışan dört işçiyi “sendikal faaliyet” nedeniyle işten

TİMOSEN (Toplu İş Makinaları ve Operatörleri Sendikası) Genel Başkanı Ahmet Sert, maden ocaklarındaki olumsuz çalışma koşullarını şöyle anlattı:

“Akbelen’de YK Enerjiye ait bir dekapaj şantiyesi var. Burada da 14 Nisan’da bir ölümlü iş kazası olmuştu. Yine burada iş güvenliği zafiyeti, aşırı mesai durumları var. Kazadan sonra şantiyedeki en alt sorumludan en üst düzey yöneticiye kadar görüşüp kaygı ve endişelerimizi anlattı. Limak’ın CEO’suyla da görüştük. Ancak sonuç alamadık. Arkadaşlarımız kölelik sistemine uygun olarak çalıştırılmak isteniyor. İşyerindeki çalışma koşullarının düzeltilmesiyle ilgili yaptığımız taleplerle ilgili olumlu bir adım atılmadığı için basın açıklaması yaptıkları gerekçesiyle, biri sendikamızın kurucusu ve disiplin kurulu üyesi Muhammet Özen olmak üzere,  dört arkadaşımızın işine son verildi.”

‘Ölüm arenası’

İşçilerin orada bir ölüm arenasında çalışmasına izin vermeyeceklerini söyleyen Sert, “Burada yaşanan kazalar iş kazası olarak değerlendirilemez. İşyeri çalışma koşulları düzeltilmediği sürece, bu durumlar meydana gelecektir. Bu yanlıştan derhal dönülmesi lazım” dedi.

İşçiler anlatıyor: Fazla çalışma süreleri, mobbing, sendika düşmanlığı

haberveinsan.com‘a konuşan işçiler, santraldeki ve maden ocağındaki çalışma koşullarını şöyle anlatıyor:

Muhammet Özen: İşten çıkarılan dört kişiden birisi benim. Geçen sefer yapılan basın açıklamasında bu konulardan söz etmiştim. Fazla çalışmanın olduğu, mobinglerin uygulandığı, iş güvenliğinin hiç olmadığı bir ortamda çalışıyoruz. Ben bunu TİMOSEN’in disiplin kurulu başkanı ve sendikanın Muğla il temsilcisi olarak dile getirmek ve o arkadaşlarımı savunmak zorundayım.  Bu benim görevim. Bu tavrımdan, bu hak arama mücadelemizden dolayı yanımızda olan diğer üç arkadaşımızla birlikte işten çıkarıldık.

En basit işten atılma yolu, altındaki zimmetli aracı alıp, eski/hurda bir aracı vererek istifaya zorlamak.  Buna rağmen bu arkadaş istifa etmezse, kendileri bir bahane bulup işten atıyorlar. İşten çıkanları ise gittikleri yerde tehdit ediyorlar. Yüzlerce işçi işi bırakmak istiyor. Yıllardır bu sektörde çalışıyorum. Böyle berbat bir ocak görmedim. Burası çok kötü yönetiliyor.”

Selahi Dağ: Limak-İçtaş’da 3 yıla yakın çalışıyorum. Orada işe başladığımdan bu yana bir şantiye müdürü, makine mühendisi gelip işçilerle toplantı yapıp, ‘herhangi bir sıkıntınız var mı’ diye sormadı. Şefler veya çavuşların dışında kimseyle muhatap olamıyoruz. Sabah 06.45’de işe başlıyor, akşam 05.45’de iş bırakıyoruz. Çalışma süresi uzun. İki vardiya olarak çalışıyoruz. Aslında 3 vardiya olması lazım. Öğle araları bir saat olması gerekirken 45-50 dakika oluyor. Öğleden önce ve sonrası için dinlenme molalarımız yok. İzin kullanmalarda sıkıntı yaşıyor, zorluklarla karşılaşıyoruz. Çalışma koşullarımız iyi değil. İş yoğunluğu ve yorgunluğu dikkat dağınıklığına neden oluyor ve iş kazalarına yol açıyor. Nitekim bir arkadaşımızı kaybettik.”

Yeniköy Termik Santrali’nde bir işçi hayatını kaybetti
Milyonlarca liralık ilan verdikleri iddia edilmişti: YK Enerji’nin taşeron işçileri maaş alamadıkları için iş bıraktı
Yeniköy Termik Santrali’nde neler oluyor: Filtreleri gece kapatılıyor mu?
İkizköylülerden YK Enerji’ye tane tane yanıt: Manipülasyon yapıyor!
‘Tabiat katili’ YK Enerji, maden alanlarının rehabilitasyonu için Tabiatı Koruma Derneği’yle anlaştı
Akbelen’e kıyan YK Enerji’nin ‘yeşil aklama’ çabası neyi gizliyor?

YK Enerji’ye ‘Harika işyeri’ ödülü 

Bu arada Yeniköy Termik Santralı Yönetimi, aldıkları bir ödülün haberini basına dağıttı. Açıklamada alınan ödülü, “Yeniköy Kemerköy Enerji, Harika Bir İş Yeri (Great Place To Work) Sertifikası almaya hak kazandı. Türkiye’nin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 2,5’unu yerli kaynakla üreten Yeniköy Kemerköy Enerji, Great Place to Work Sertifikası almaya hak kazandı” diye duyurdu.

Santral yönetimi tarafından yapılan açıklamanın devamı şöyle:

“Great Place To Work Enstitüsü tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre listeye giren kurumların çalışanlarının yüzde 82’si başkalarına bu şirkette çalıştıklarını söylemekten gurur duyduklarını, yüzde 89’u buraya önemli katkılarda bulunabileceğine inandıklarını, yüzde 71’i genel olarak şirketin harika bir işyeri olduğunu, yüzde 82’si işinin kendisi için özel bir anlam taşıdığını ve sadece “iş” olmadığını söylüyor.”

Great Place to Work Sertifikası almaya layık görülen şirketler arasında yer almanın gururunu yaşadıklarını söyleyen Yeniköy Kemerköy Enerji Genel Müdürü Erol Demir, “Bu başarı, çalışanlarımızın değerine ve mutlu bir çalışma ortamına verdiğimiz önemin bir göstergesidir.  Milas’ta çalışanlarımız, çalışanlarımızın aileleri, tedarikçilerimiz ve iş yaptığımız tüm Milaslı paydaşlar ile beraber 113 bin kişiye etki eden büyük bir aileyiz. Bunun bilincinde olarak çalışanlarımıza hak ettikleri çalışma ortamını sunmanın ve kurum olarak yaptığımız çalışmalarla bu sertifikaya layık görülmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.