TürkiyeKadınManşet

Yeni yargı paketinde nafaka düzenlemesi yok

0
AKP’nin bir süredir üzerinde çalıştığını duyurduğu, 6’ncı Yargı Paketi Meclis’e sunulacak.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın geçen pazartesi günü yapılan AKP MYK toplantısında altıncı yargı paketiyle ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir sunum yaptığı öğrenildi.

Çevre, imar, enerji mahkemeleri kurulacak

Türkiye gazetesinden Ebru Karatosun’un edindiği bilgilere göre, AKP’nin bu ay içerisinde Meclis’e sunmayı planladığı pakette, hâkim ve savcı yardımcılığı getirilmesine yönelik bir madde yer alıyor.

Hâkimlerin meslek hayatları boyunca ceza ve hukuk hâkimi olarak ayrışmaları ve bu yönde ihtisaslaşmaları sağlanacak. İhtisas gerektiren çevre, imar ve enerji gibi alanlarda özel mahkemeler kurulacak.

Nafaka için çalışmalar tamamlanmadı

Pakette, avukat stajyerlerinin staj süresince sigortalı olarak çalışabilmelerine ilişkin düzenleme de yer alacak. Kamu çalışanlarının, mesleklerini icra ederken aynı zamanda avukatlık stajı yapabilmelerine imkân sağlanacak. Zorunlu müdafi ücretleri artırılacak. Avukatların bilgi ve belge temin etmelerine ilişkin yasal yetkileri genişletilecek.

Yapılan son toplantılarda, hâkimlere coğrafi teminat sağlayan düzenlemenin bir sonraki yargı paketinde getirilmesi kararlaştırıldı.

Pakette ayrıca, süresiz nafaka düzenlemesinin çalışmalar tamamlanmadığı için yer almayacağı öğrenildi.

Yıllardır AKP’nin gündeminde

AKP, son birkaç yıldır kadınların nafaka hakkının tırpanlanması için düzenli olarak girişimde bulunuyor.  Konu, Adalet Bakanlığı‘nın yeni yargı paketinde de ele alındı.

Geçen aralık ayında da “kadını mağdur etmeyeceği” belirtilen yeni bir formül üretilmiş; buna göre de nafaka ödemeye hükmedilen tarafın bu nafakayı evli kalınan süre 10 yılsa 10 yıl ya da bunun yarısı gibi sınırlı bir süre ödemesi öngörülmüştü. Bu süre bitiminde eş çalışmıyor, halen nafakaya ihtiyaç duyuyorsa bu durumda devlet kurumlarının devreye girmesi ve nafakayı devletin üstlenmesi planlanıyordu. 

Ancak söz konusu çalışma kadın örgütleri tarafından tepkiyle karşılandı. Çok sayıda kadın örgütü; çocuk ve yoksulluk nafakasının süreye bağlanması , aile arabulucuğu zorunluluğu gibi olası değişikliklere laiklik ve eşitliğe aykırı olduğunu belirterek karşı çıktı.

Bakanlık bir önceki çalışmasında da nafakanın altı yılla sınırlandırılmasını öngören bir öneri getirmişti.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.