ManşetKadın

AKP’den ‘süreli’ nafaka taslağı, kadınlardan itiraz 

0

AKP’nin hazırladığı nafaka ile ilgili düzenlemeye son şekli verildiği ve taslak metnin yeni Adalet Bakanı Bekir Bozdağ‘a iletildiği belirtildi.

Türkiye’den Ebru Karatosun’un haberine göre Bozdağ’ın, çalışmalarda sona yaklaşılan taslağı incelemesinin ardından AKP’nin hukukçu kurmaylarıyla önümüzdeki günlerde bir toplantı yapması planlanıyor. Yapılacak son rötuşlarının ardından nafaka düzenlemesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak.

Taslak metne göre nafaka ödeme süresine üst sınır konulacak ve evlilik süresine göre nafaka ödenecek. Mesela; 3 yılın altındaki evliliklerde 5 yıl, 7 yılın altındaki evliliklerde 5 ile 10 yıl arasında nafaka verilecek. Takdir yetkisi yine hakime bağlı olacak. Hâkim, nafaka konusundaki kararını, çocuk sayısı ile kadının iş durumuna göre verecek

Kadınlardan itiraz

Kadınlar Birlikte Güçlü ekibi, planlanan yeni düzenlemeye karşı kadınları, 12 Şubat Cumartesi günü Kadıköy’deki Eminönü İskelesi’ne çağırdı:

“İstanbul Sözleşmesi’nden bir gece yarısı kararnamesiyle çıkılmasının ardından yasal haklarımızı, hayatlarımızı, özgürlüğümüzü kısıtlamaya çalışanlara karşı sesimizi çıkarmaya devam ediyoruz!

12 Şubat Cumartesi günü 16.00’da Kadıköy Eminönü İskelesi’nde buluşuyoruz.”

EŞİK: Krizin faturasını kadınlara çıkarmayın

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) boşanan kadınlara bağlanan yoksulluk nafakası dahil olmak üzere ve Medeni Yasa’da yapmak istediği değişikliklere karşı çıkmaları için muhalefet partileri genel başkanlarına ve TBMM’deki tüm milletvekillerine bir mektup  gönderdi.

Tüm muhalefet partilerinin zaman yitirmeden ve konunu Meclis’e gelmesini beklemeden çalışmaya başlaması gerektiğini belirten EŞİK, mektupta nafakanın “özellikle tek seçenek olarak evlilik sunulduğu için eğitim hakkı kullandırılmamış, meslek sahibi olamamış; meslek sahibi olsa bile çalışmasına izin verilmediği ya da evin tüm yükü üzerine bırakıldığı için mesleğini yapamamış kadınların boşanma sonrasında hayata tutunabilmesi için tek seçenek olduğuna” dikkat çekti, “İddia edildiği gibi ‘süresiz nafaka’ yoktur, bağlanan nafaka kadının çalışmaya başlaması, yeniden evlenmesi veya bir başkasıyla fiilen evli gibi yaşaması durumlarında kesilmektedir.” dedi.

Bağlanan nafakaların da yetersiz olduğu vurgulanan mektupta, kamuoyunda yaratılmaya çalışılan algının tersine, nafaka karşıtı erkeklerin küçük bir azınlık grubu olduğu kaydedildi; nafakanın yeni fonlar oluşturularak kamu kaynaklarından ödenmesi formülünün de aile içi bir yükümlülüğün kamunun üzerine alınmasıyla kadınların yaşadıkları nafaka mağduriyetlerinin giderilmeyeceği, aksine yeni toplumsal sorunlar yaratılacağı belirtildi.

EŞİK şu çağrıları yaptı: .

  • EŞİK Platformu olarak “Yasalara Dokunma, Uygula” Tüm devlet otoritelerini, milletvekillerini ve siyasetçileri, kadınların kazanılmış haklarına saygı duymaya davet ediyoruz.
  • Özellikle muhalefet partilerini iktidarın nafaka hakkı başta olmak üzere Medeni Yasa ile oynama girişimlerine karşı çıkmaya çağırıyoruz.
  • Herkesi, milyonlarca kadını ve çocuğu ilgilendiren bu yaşamsal konuda kamuoyuna net açıklamalar yapmaya, kadın hareketinin yanında yer almaya çağırıyoruz.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.