Dünya

Yeni Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz

0

Yeni Suudi Arabistan Kralı olan 80 yaşındaki Selman bin Abdulaziz, muhafazakar ve gelenekçi olarak biliniyor.

Suudi Arabistan’da tahta oturacak olan Prens Selman bin Abdulaziz 1935’te doğdu. Suudi Arabistan’ın ilk kralı Abdülaziz’in Hüsa Sudayri’den doğma yedi oğlundan biri. Dini ve temel eğitimini kraliyet çocuklarının gittiği Prens Okulu’nda aldı. Siyasi hayatına 1954’te henüz 19 yaşındayken Riyad Valisi olarak başladı.

6...

Selman bin Abdulaziz valilik görevini 2011’e kadar tam 48 yıl sürdürdü. 5 Kasım 2011’de ise Savunma Bakanı olan Selman, ilk etapta Kral Abdullah’tan sonraki veliaht değildi. Ancak son olarak Nayif bin Abdulaziz’in de ölümün ardından veliahtlık kendisine devredilmiş oldu.

Dönemin prensi olan Selman’ın veliahtlık pozisyonuna yükselmesinden sonra, yani 3 yıldan daha uzun bir zaman kadar önce kendisi hakkında çok sayıda yazı yayınlandı. Bunlardan en önemlisi Selman dönemine girildiğinde Suudi Arabistan’ın ülke dışında çok daha aktif bir politika yürüteceğiydi. Bunda ise Selman’ın 2011’e kadar süren 48 yıllık Riyad Valiliği tecrübesi etkiliydi. Selman’ın bu süre zarfında Suud devlet adamlarından çok yabancı diplomatlar ve liderlerle görüşmesi bu yorumların başlıca sebebini teşkil ediyor.

MUhafazakar ve gelenekçi bir isim olarak bilinen 80 yaşındaki Selman bin Abdulaziz’in sağlık durumunun, yoğun çalışma temposu için elverişli olup olmadığı tartışma konusu olmaya devam ediyor.

(Al Jazeera)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.