EğitimManşetTürkiye

Yeni rektörü protesto eden öğrencilere Boğaziçi’nde ve Sarıyer’de polis müdahalesi 

0
Fotoğraf: Boğaziçi Direnişi

Boğaziçi Üniversitesi’ne Prof. Dr. Mehmet Naci İnci’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeni rektör olarak atanmasını protesto etmek isteyen sekiz Boğaziçili öğrenci gözaltına alındı.

Sarıyer AKP İlçe Binası önünde bir araya gelen öğrenciler burada bir basın açıklaması gerçekleştirmek istedi. Boğaziçi Dayanışması tarafından yapılan açıklamada polisin eyleme izin vermediği belirtildi.

‘Baş kayyım gitmeden piyonlar gitmez’

Polisin engeline rağmen açıklama okuyan öğrenciler, “Mesele yalnızca Boğaziçi meselesi değildir. Mesele Başkanlık sisteminde daha da antidemokratik hale gelen tek adama demokratik kurumlara yönetici atama yetkisi veren sistemin tamamıdır” ifadelerini kullandı.

Yaşanılan sorunların baş sorumlusunun AKP iktidarı olduğu belirtilen açıklamada “Baş kayyım gitmeden piyonları gitmez” denildi. Açıklamada “Herkesi iktidara karşı demokrasi mücadelesini büyütmeye çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Boğaziçi Dayanışması tarafından yapılan bir başka paylaşımda basın açıklamasını okuyan sekiz öğrencinin gözaltına alındığı belirtildi.

Boğaziçi’nde kapılar öğrencilere yine kapandı

Öte yandan yeni atanan rektörü Boğaziçi Üniversitesi Kampüsü’nde protesto etmek isteyen öğrencilere de polis müdahale etti. Öğrenciler ve öğretim üyeleri öğle saatlerinde Kuzey Kampüs’te bir araya gelmiş buradan sloganlar eşliğinde Güney Meydan’a yürüyüş gerçekleştirmişti.

Rektörlük binası önünde forum gerçekleştiren öğrenciler basın açıklaması yapmak için yukarıya çıkmak istediğinde polis ve özel güvenlik kampüs kapılarını öğrencilerin üzerine kapattı.

Boğaziçi Dayanışması tarafından yapılan paylaşımda “Polis ve işbirlikçi güvenlik Güney Kapıyı kilitleyerek basın açıklamamızı yapmamızı engellemeye çalışıyor. Basın açıklamamızı okuyana kadar buradan ayrılmayacağız” ifadeleriyle yapılan müdahaleye tepki gösterildi.

Neden kabul etmiyorlar?

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri yeni rektör Naci İnci’yi neden rektör olarak kabul etmediklerini şu gerekçelerle dile getirmişti:

  1. Naci İnci’nin rektör adaylığı Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından yapılan güven oylamasında yüzde 90’dan fazla karşı oy aldı.
  2. Naci İnci vekâleten rektörlük yaptığı süre boyunca Can Candan ve Feyzi Erçin hocalarımız ile CİTOK Koordinatörü Cemre Baytok’un işine hukuksuz ve keyfî bir şekilde son verdi.
  3. Aynı dönemde Naci İnci, karar alma süreçlerinde kurum içi usul, kural ve hukuki düzenlemeleri yok saydı; bölüm, fakülte, Üniversite Yönetim Kurulu ve Senato gibi kurulların iradelerini çiğnedi. Bu hukuksuz işlemler dolayısıyla yüze yakın hocamız çeşitli davalar açtı, “görevi kötüye kullanma” suçunu da içeren suç duyurularında bulundu.
  4. Naci İnci öğrencilerimizi haksız ve hukuksuz disiplin soruşturmalarıyla baskı altına aldı.

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.