Bilim-Teknolojiİklim KriziManşet

Yeni harita uygulaması Barselonalılara sıcaktan kaçınmak için gölge yolları gösteriyor

0
Fotoğraf: Shutterstock

Barselona sakinlerinin aşırı sıcaklardan kaçınmak için iki lokasyon arasındaki en gölgeli rotayı bulmalarına yardımcı olmayı vadeden bir uygulama hazırlandı.

İlk olarak bir veri görselleştirme yarışmasında geliştirilen Cool Walks isimli uygulama sayesinde kullanıcılar varış noktalarına gidecek alternatif rotaları görüntüleyebiliyor.

Kullanıcılar en kısa rotayı seçebilecekleri gibi biraz daha uzun ama gölgeli bir rotayı tercih edebilme imkanına sahip. Ayrıca uygulamanın “vampir modunda” her ne pahasına olursa olsun güneş ışığından kaçınacakları rotayı da görüntüleyebiliyor. Uygulama serinlemek için çeşmeleri ve güneşten korunacak yerleri de gösteriyor.

Uygulama nasıl çalışıyor?

The Guardian’dan Rhi Storer’ın haberine göre Cool Walks, 10 santimetreye kadar hassas, yüksek çözünürlüklü zemin yüksekliği modelleri oluşturmak için Lidar isimli bir araç kullanıyor.

Burada sağlanan veriler günün herhangi bir saatinde gölgenin nerede olduğunu bulmak için güneşin izlediği yola ilişkin verilerle birleştiriliyor.

Aşırı sıcaklara uyum

Barselona, küresel ısıtmanın etkilerini azaltma çabalarının bir parçası olarak yeşil alanları ve ağaçları kullanmayı düşünüyor. Şehrin 20 yıllık ağaç planı, ağaçların kapladığı arazi oranını yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarmayı hedefliyor.

Şehir planlama ajansı Barcelona Regional’ın coğrafi bilgi sistemleri departmanında baş analist ve uygulamanın geliştiricilerinden biri olan Albert Carbonell, “Yaya rotalarıyla ilgilenen pek çok şehir bilmiyorum. Bir kamu kurumunun, şehrin bize verdiği verilerle çalışması, iklim değişikliğine teknolojik çözümler bulmanın mümkün olduğunu göstermesi güzel” dedi.

Uygulama Barsolana’nın yanızca bir mahallesini haritalasa da araştırmanın şehrin vatandaşlarını ve ekonomisini korumak için aşırı sıcağa nasıl uyum sağlayabileceğine dair bilgi sağlaması umuluyor.

‘Yüzde 40 gölgelik hedefi benimsemeliyiz’

Londra Hackney’de eski bir meclis üyesi olan ve ilçedeki ağaç dikiminin büyük ölçüde genişlemesinden sorumlu olan Jon Burke “Bence bu tür bir uygulamayı şehirler kentsel gölgelik örtüsüne ve daha geniş yeşil altyapıya hızla yatırım yaparken aşırı sıcaklığın etkilerini azaltmak için geçici bir önlem olarak görmeliyiz” dedi.

Kent ormancılığı ile ilgili bilimsel literatürün net olduğunu söyleyen Burke, “Sıcaklıkları düşürmeye başlamak için sokakta minimum yüzde 40 gölgelik örtüsünü hedeflememiz ve bunu ek yeşil altyapı müdahaleleriyle birleştirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

You may also like

Comments

Comments are closed.