DünyaEkolojiİklim KriziManşetUlaşım

Barcelona, ‘aşırı turizm’le mücadele için yolcu gemilerine sınırlama getiriyor

0

İspanya‘nın Katalonya Özerk Bölgesi başkenti ve en büyük kenti olan Barcelona, “aşırı turizmle mücadele etmek” amacıyla merkez limanına uğrayabilecek yolcu gemisi sayısını azaltmaya hazırlanıyor.

Buna göre, herhangi bir zamanda limana yanaşabilecek gemi sayısı 10’dan 7’ye düşürülecek. Kentteki Muelle Barcelona Norte kuzey rıhtımı ve Dünya Ticaret Merkezi gibi bazı iskeleler de merkez limana tamamen kapatılacak ve , yolcu gemilerinden bunun yerine güney limanına yanaşmaları istenecek.

Yolcularınsa açık kalan iskelelerden şehir merkezine 30 dakikalık servis otobüsleriyle gitmeleri gerekecek.

Cruise Industry News‘un aktardığına göre, bu girişim şehir merkezi çevresindeki egzoz gazını azaltmayı amaçlıyor. Yeni kuralların 22 Ekim’den itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.

‘Çöküş hissi yaratıyorlar’

Kent limanlarındaki Cruise trafiği Barcelonalıların uzun süredir şikayet konularından biriydi. Özerk bölge yönetimi de bu gemilere sınırlama getirilmesini bir süredir tartışıyordu.

Barselona Belediye Başkanı Ada Colau, El Pais‘e yaptığı açıklamada, 2019’da şehirdeki yolcu gemisi sayısını sınırlama sözü vermiş; “Aynı anda binlerce kişi geliyor. Bunların çoğu sadece birkaç saat kalıyor ve şehir merkezinde yoğunlaşıyor. Çöküş hissi yaratıyorlar”  demişti. Uygulama 2019’da hayata geçirilemedi ancak bu yıl için gündeme alındı.

Hollanda ‘aşırı turizm’den bıktı: Artık tanıtım yapmayacağız
Sardinya’da ‘aşırı turizm’e ziyaretçi sınırlaması ve bilet önlemi
Turizm endüstrisi iklim krizi karşısında hayatta kalabilecek mi?
‘Overtourism’ ya da bildiğimiz turizmin sonu – Aslıhan Aykaç Yanardağ
Venedik’te turist istemiyoruz eylemi

Venedik ve Dubrovnik de yasaklamıştı

Katalonya’nın başkenti, yolcu gemilerine kısıtlama getirerek aşırı turizmi engellemeye çalışan bir dizi turistik yerin izinden gidiyor.

İtalya’nın turistik kenti Venedik‘te büyük yolcu gemilerinin Venedik lagününe girmesi 2021’de yasaklanmıştı. İtalyan Hükümeti, UNESCO‘nun gemilerin Dünya Mirası Alanına giriş çıkışını yasaklamadığı için kentin kara listeye alınabileceği uyarısında bulunmasının ardından harekete geçmeye karar vermiş; ağırlığı 25 bin tondan fazla gemilerin, şehrin en meşhur yerlerinden biri olan San Marco Meydanı‘nın yanından geçen Giudecca Kanalı‘na girmesi yasaklanmıştı.

2019’da da Hırvatistan‘ın Dubrovnik kenti de her gün yanaşabilecek yolcu gemisi sayısını, beraber en fazla 5 bin yolcu taşıyacak şekilde ikiyle sınırlama kararı almıştı.

Bu hafta başında kruvaziyer yolcuları, gemileri Fransa‘ya yanaşırken de yaklaşık 80 kişilik bir protestocu kalabalığıyla karşılandı. World Traveller gemisindeki yolcular ise pazar günü Brittany‘deki Douarnenez limanına vardıklarında “Utanın”, “Evinize gidin” ve “Hoş gelmediniz” sloganlarıyla karşılandı.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.