Yemen halkı da Tunus’un yolunda

On binlerce Yemenli, yoksulluk ve siyasi baskıları protesto etmek ve son 30 yılın Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in istifasını istemek için sokağa döküldü. Başkent Sanaa'nın farklı noktalarında toplanan protestocular, "değişim zamanı" sloganı attı. Protestolara, muhalefet üyeleri de katıldı.

On binlerce Yemenli, yoksulluk ve siyasi baskıları protesto etmek ve son 30 yılın Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in istifasını istemek için sokağa döküldü.

Başkent Sanaa’nın farklı noktalarında toplanan protestocular, “değişim zamanı” sloganı attı. Protestolara, muhalefet üyeleri de katıldı.

Muhalefet partileri bir süredir artan yoksulluk ve iktidarın siyasi reforma direnmesini protesto için gösteriler düzenlenmesi çağrısı yapıyordu.

AFP haber ajansına açıklama yapan, muhalefetteki Islah Partisi üyesi Abdülmelik el-Kasus, “bugün Devlet Başkanı Salih ve yolsuz hükümetinin çekilmesini istemek için toplandık” dedi.

Taşıdıkları pankartlardan, göstericilerinTunus’ta Zeynel Abidin bin Ali’yi deviren halk hareketini örnek aldıkları anlaşılıyor.

Aslında Tunus’taki olayların ardından Yemen’de de ufak tefek gösteriler düzenlenmişti.

Ancak gözlemciler bugünkü protestoların daha büyük ve örgütlü olduğuna dikkat çekiyor.


Karşı protestolar

Devlet Başkanı Salih’in partisi Genel Halk Kongresi, karşı protestolar düzenlemeye başladı.

Bu protestolara katılan ve hükümeti destekleyen Salih el-Mrani adlı gösterici, isyancıların ülkenin istikrarını tehdit ettiğini söyledi.

Mirani, “Ülke çıkarlarını tehlikeye atan herkese karşıyız. Tüm Yemen halkı böyle düşünüyor ve herhangi bir rahatsızlık yaşanmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Yoksulluk ve siyasi baskıların yanı sıra, güneydeki ayrılıkçı hareket ve kuzeydeki Şii Huti isyancıların eylemleri de Yemen’in büyük sorunları arasında. Ayrıca ülkenin El Kaide için bir güvenlikli bölgeye dönüştüğü, örgütün işsiz gençler arasından kolayca taraftar bulduğu belirtiliyor.

Batı’ya yakın bir isim olan Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih 1978’de Kuzey Yemen’in lideri oldu. Kuzey ve Güney’in birleştiği 1990’dan beri de ülkeyi yönetiyor. Parlamento bir süredir, son olarak 2006’da seçilen Ali Abdullah Salih’in yeniden aday olmasının önündeki engelleri kaldırmaya çalışıyordu. Protestocuların en öfkeli olduğu siyasi gelişmenin bu olduğuna dikkat çekiliyor. (BBC)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

İspanya’da ölümcül selin ardından halkın artan öfkesi istifalara yetmiyor

İspanya'nın Valensiya kentinde en az 222 kişinin canına mal olan sel felaketinin ardından öfkeli halk sokaklara dökülüp istifa isterken, yerel yetkililer sorumluluktan kaçıyor.

İklim uzmanları: Trump’ın dönüşü iklim eylemini etkiler ama geri döndüremez

İklim uzmanları, Trump'ın yeniden seçilmesinden dolayı iklim eyleminin ağır bir darbe alsa da bugünkü konjonktürde herhangi bir ülkenin politikasından daha güçlü olduğu konusunda birleşiyor

İklim, göçmenler ve kadınlar için kötü haber: Trump başkanlığa çok yakın

Zaferini ilan eden Donald Trump ABD'deki ikinci başkanlık dönemine çok yakın. Sonuçların kesinleşirse ABD'deki hak savunucuları ve iklim politikacıları için işler zorlaşacak.

Cem Özdemir’in Greta Thunberg’e yönelik İsrail tepkisine eleştiri yağdı

Alman Yeşilleri'nden Tarım Bakanı Özdemir'in İsrail saldırılarını eleştiren genç iklim aktivistine desteğin 'gözden geçirilmesini' istemesi, tepkiyle karşılandı.

EN ÇOK OKUNANLAR