65+ Yaşlı Hakları Derneği, 23-24 Şubat tarihinde Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya ve 3-5 Mart tarihlerinde Gaziantep ve Hatay‘da saha ziyaretleri gerçekleştirdi.
6 Şubat Depremi’nin 10’uncu dakikasından itibaren yardım çalışmaları yürüttüklerini belirten dernekçe yapılan açıklamada, yapılan saha açıklamalarından hareketle edinilen izlenimler şöyle aktarıldı:
“İki ziyaret arasında sahadaki durumun önemli ölçüde ve iyiye doğru değiştiği açıktır. Çadır ve konteyner kentlerin kurulmasıyla birlikte depremzedelerin acil barınma sorunu çözülme yoluna giriyor. Özellikle çocuklara yönelik etkinlikler başta olmak üzere, psiko-sosyal destek çalışmaları hız kazanmış. Ancak düzenli çadır ve konteyner kentlerde bile, genel hijyen koşulları geliştirilmeye muhtaçtır.
Dernek olarak, özel ilgi alanımız olduğu için özellikle gözlemlediğimiz, fiziki hareketlilik zorlukları olan yaşlıların ve genel olarak engellilerin kullanıma uygun, konteyner, WC ve duş kabinleri büyük bir eksiklik olmaya devam etmektedir.”
Henüz Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı‘nın (ASHB) tarama çalışmaları tamamlanmadığı için kesin rakamlar olmamakla birlikte, deprem bölgesinde özel ihtiyaçları olan yüzlerce yaşlı ve engelli olduğunun hatırda tutulması gerektiğinin belirtildiği açıklamada şunlar aktarıldı:
“ASHB’nin, deprem bölgesindeki kuruluşlarından hizmet alan ya da çadırlarda barınan bakıma muhtaç 782 yaşlı ve 2003 engelli bireyi farklı illerdeki kuruluşlarına yerleştirmiş olması, acil duruma yönelik doğru çözümdür. Ancak bu bireyler, büyük ihtimalle, zaman içinde konteyner kentlere, ailelerinin yanına döneceklerdir.”
65+ Yaşlı Hakları Derneği’nce yapılan açıklamada ayrıca enkaz altından uzuv kaybıyla kurtulan ve şu anda ameliyatları tamamlanıp tedavileri hastanelerde süren çok sayıda depremzedenin de zaman içinde konteyner kentlere döneceği, engelli sayısının artacağının da dikkate alınması gerektiği vurgulandı.
Dernekçe yapılan açıklamada, deprem bölgesinde hızla konteyner kentler kurulurken, başta AFAD ve ASHB olmak üzere yetkililere, konteyner kent kuran, kurmayı planlayan kamu kurumlarına, şirketlere, yardım kuruluşlarına şu çağrıda bulunuldu:
Saha gezisinde ayrıca yaşlı ve engellilerin kullanımına uygun donatılmış, tekerlekli sandalye ile girilebilecek, içinde bir yardımcının da bulunabileceği hacimde WC-Duş kabini temininde zorluk olduğunun görüldüğü aktarılarak “Bu koşullara uyan, sağlam ve dayanıklı bir kabin tasarımı için Ankara merkezli Practical Storage Mühendislik Ltd. ile işbirliği yaptık. WC-Duş kabinin prototipi de üretildi. İlk partinin üretimi tamamlandı” denildi.
Dernek, Turkish Philantrophy Funds’ın “Türkiye Deprem Fonu”ndan aldığı hibeyle gelecek günlerde, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay’da üçer konteyner kentte, konteyner kent kuran kuruluşlara örnek olmasını da dilediklerini belirttikleri toplam 18 ünite kurmayı planladıklarını bildirdi.
Ayrıca açıklamayla deprem yaralarının sarılması sürecinin devamı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na, Toplu Konut İdaresi’ne ve yüklenici firmalara çağrıda da bulunuldu:
65+ Yaşlı Hakları Derneği’nin saha ziyaretleri raporlarına web sitesinden ulaşılabilir.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…