Chris Stevenson imzasıyla The Independent’ da yayınlanan yazıyı, Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Zeliha Yıldırım‘ın çevirisiyle sunuyoruz.
***
Birleşmiş Milletler’ in açıklayacağı rapordan önce iki İngiliz yardım kuruluşu Oxfam ve Unicef İngiltere, iklim değişikliğinin gelecek nesiller üzerindeki yıkıcı etkileri ile ilgili raporlarını açıkladı.
Cuma günü Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) küresel ısınma ile ilgili son raporu açıklayacak.
Rapor, biliminsanlarının, insan faaliyetlerinin büyük ölçüde de fosil yakıt kullanımının iklim değişikliğinin ana nedeni olduğu yönünde artan güveni göstermesi bekleniyor.
Oxfam raporu
Oxfam’ ın gıda güvenliği üzerine 20 Eylül’ de yayınlanan son raporunda, iklim değişikliğine bağlı olarak 2050 yılında dünya çapında her beş kişiden birinin açlık tehdidi altında olacağı, çocuklardaki yetersiz beslenme oranının ise%20 oranında artacağı iddia ediliyor.
Kuruluş ayrıca, mısır ve buğday verimini iklim değişikliği olmaması durumu ile kıyaslandığında 2050 yılında mısırın %3,8 , buğdayın %5,5 oranında; tarım veriminin %10 ile 20 oranında düşeceğini belirtiyor.
Oxfam raporuna göre küresel ısınmaya bağlı olarak aşırı hava olaylarındaki artış, aynı zamanda mahsulün zararına neden olabileceği gibi temel gıdaların ortalama fiyatının da önümüzdeki yirmi yıl içinde iki katına yükselebileceği belirtiliyor.
Unicef İngiltere raporu
Unicef İngiltere’ nin 23 Eylül’ de yayınlanan raporu, 2013 yılında doğan bebeklerin 2030 yılında iklim değişikliğinin en kötü etkilerini hissedeceğini; Hindistan, Mozambik ve Filipinler dahil olmak üzere iklim değişikliğine karşı en savunmasız 10 ülkede 600 milyondan fazla çocuğun bu durumu yaşayacağını işaret ediyor.
İklim değişikliğinin sıtma ve ishal gibi hastalıklarla çocuk ölümlerini artıracağının beklendiğini belirten grup sel, fırtına ve toprak kayması ile de küresel ekonomik kayıpların 2030 yılında 122 milyar Avro’ ya ulaşacağını belirtiliyor.
IPCC raporunda sanayi devriminden bu yana yarım trilyon ton civarında karbon yandığını ve önümüzdeki birkaç on yıl içinde bu miktarın bir trilyon tona ulaşacağının tahmin edildiğini belirtiyor. Eğer insanlığın küresel ısınmayı etkilerin yıkıcı olacağı 2 derece altında tutma şansı %50 ise bu seviye kesinlikle aşılmamalıdır.
Kaynaklar:
http://www.oxfam.org/en/grow/policy/growing-disruption-climate-change-food-hunger
http://www.unicef.org.uk/Latest/Publications/climate-change-report-jon-snow-2013/
Yeşil Gazete için çeviren: Zeliha Yıldırım
Yazının özgün hali
(independent.co.uk, Yeşil Gazete)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…