İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternet

Yanardağ için iddianame kabul edildi, tahliye başvurusuna ret

0

Tele1 kanalında Abdullah Öcalan‘la ilgili açıklamaları nedeniyle hedef gösterilen ve hakkında “suçu ve suçluyu övme” iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında 27 Haziran’da tutuklanan kanalın yayın yönetmeni, gazeteci Merdan Yanardağ için yapılan tahliye başvurusu reddedildi.

Gazeteci Merdan Yanardağ ‘terör propagandası yaptığı’ gerekçesiyle tutuklandı

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi‘ne gönderilen iddianamenin incelemesi tamamlandı. İddianameyi kabul eden mahkeme Yanardağ’ın tutukluluk halinin de  devamına karar verdi.

Merdan Yanardağ’ın tutukluluğu, 11 Ağustos’ta tekrar değerlendirilecek. Yine aynı karar çıkarsa, 8 Eylül’de yeni bir değerlendirme daha yapılacak.

Yanardağ 4 Ekim’de ise hakim karşısına çıkacak.

Savcılık iddianamede, Yanardağ’ın “terör örgütü propagandası yapma” ve “suçu ve suçluyu övme” iddiasıyla 10 yıl 6 aya kadar hapsini talep etmişti.

Tele1’e yedi gün ekran karartma 18 Temmuz’da

RTÜK, Yanardağ’ın konuşması nedeniyle Tele1’e verdiği yayın durdurma ve idari para cezasını da dün (13 Temmuz) tebliğ etti. Tele1, 18 Temmuz Salı günü itibariyle yedi gün süreyle karartılacak.

Ne olmuştu?

Merdan Yanardağ, 20 Haziran’da yayımlanan ‘4 Soru 4 Cevap’ programında AKP’nin PKK lideri Abdullah Öcalan ile yeni bir çözüm süreci hazırlığında olduğunu ileri sürmüş ve şunları söylemişti:

“Türkiye’de en uzun süre yatan siyasi mahkumdur. Normal infaz yasaları geçerli olsa aslında serbest bırakılması gerekiyor, ev hapsi vs. Abdullah Öcalan’a uygulanan tecritin hukukta hiçbir yeri yoktur. Kaldırılması lazım. Biz görmüyoruz, duymuyoruz, tartışamıyoruz. O izliyor mu, izlemiyor mu bilmiyoruz.

Ama orada elinde rehin olarak tutmuşsun, adamla pazarlık yapıyorsun. Onun üzerinden tehdit savuruyorsun. Ailesiyle bile görüşemiyor, avukatlarıyla görüşemiyor. Böyle bir infaz düzeni olabilir mi? Abdullah Öcalan hafife alınacak birisi değil. Neredeyse cezaevinde filozof oldu çünkü okumaktan başka bir şey yapmıyor.

Siyaseti doğru okuyan, doğru gören, doğru çözümleyen son derece zeki birisidir.”

Bu sözler üzerine hedef gösterilen Yanardağ hakkında soruşturma açılmış, 27 Haziran’da Tele1’in ofisine giden polisler tarafından gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak Silivri Cezaevi‘ne gönderilmişti.

RTÜK de Tele1 hakkında inceleme başlatmıştı.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.