Kültür-SanatManşet

Camide fotoğraf çekimine bir yıl altı ay hapis istemi

0

Kocatepe Camisi‘nde fotoğraf çekimi yapan yönetmen Bilal Kısa ve model Ezgi Cebeci ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Kısa ve Cebeci hakkında dokuzar aydan bir yıl altışar yıla kadar hapis cezası istendi.

Şüphelilerin gözaltına alındıktan sonra dini değerleri aşağılama amacıyla değil, sanatsal gaye ile gerçekleştirdikleri eylemin, ifade hürriyeti kapsamında olduğunu beyan ettiklerinin aktarıldığı iddianamede, şüphelilerin sevk edildiği mahkemece adli kontrol tedbirleri uygulanarak serbest bırakıldıkları hatırlatıldı. Söz konusu iddianamede şu ifadelere yer verildi:

“Fotoğrafların şüpheliler tarafından sosyal medya hesaplarında paylaşılarak yayıldığı, eylemin herkes tarafından öğrenilecek şekilde aleniyet kazandığı, bir bütün halinde eylem değerlendirildiğinde, şüpheli Kısa tarafından şüpheli Cebeci’nin Kocatepe Camisi’nde fotoğraflarının çekilerek internette ve sosyal medyada paylaşılması şeklindeki eylemin halkın bir kesiminin benimsediği İslam dininin değerlerini aşağılayıcı nitelik taşıdığı değerlendirilmiştir.

Din ve ibadet hürriyeti, anayasanın 24. maddesinde ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi‘nin 9. maddesinde güvence altına alınan temel bir hak ve hürriyettir.

İbadet yerlerine anayasal bir hak ve hürriyet olan din ve ibadet hürriyetinin koruma şemsiyesinde gelen birisi, bu hak ve hürriyetin bir gereği olarak ibadette bulunma hakkına sahiptir. Diğer yandan şüphelilerin savunmalarında iddia ettikleri şekilde sanatsal gayelerle camide fotoğraf çekmek isteyen birisi de ifade özgürlüğü hakkını kullanmaktadır. Her iki hak ve hürriyet de anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınan hak ve hürriyetlerdir. Şu halde bu hak ve özgürlüklerin kullanımında adil denge nasıl sağlanacaktır? İfade özgürlüğünün buradaki sınırı nedir, hakkın kullanımı nasıl mümkün olabilecektir? Sanatsal mülahazalarla ifade özgürlüğünü kullandığını iddia eden ancak ibadet yerlerinin dini kural, usul, esas ve ritüellerine uymayan birinin bu durumda oraya ibadet hürriyetini kullanmak üzere gelen kimselerin hak ve hürriyetini, ayrıca o ibadet yeri için belirlenen normları ihlal etmiş olacağı açıktır.”

Ne olmuştu?

Kocatepe Cami’de fotoğraf çekimi yapılması sonrası Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca model ve yönetmen hakkında soruşturma başlatılmıştı. Sosyal medyada yayınladıkları fotoğrafların ardından açılan soruşturma kapsamında Ezgi Cebeci ve Bilal Kısa gözaltına alınmıştı.

Ardından adliyeye sevk edilen iki isim, adli kontrolle serbest bırakılmıştı.

Kısa, gelen eleştirilere “Niyetimin camiye küsmüş belli bir kesimin önyargısını kırıp huzuru bulacakları yerin camii olduğunu göstermekken şuan vatan hainliğine kadar ilerleyen yakıştırmalar görmek beni ve ailemi endişelendiriyor. Keşke böyle olmasaydı. Kırdığım, yanlış anlaşıldığım herkesten ayrı ayrı özür dilerim” sözleriyle yanıt vermişti.

Bilal Kısa, Instagram hesabındaki paylaşımında ise şu ifadelere yer vermişti:

“Beyaz kırpılmış tişörtün modern asi aurası, işlemeli kırmızı zemin, eteğin ortaya çıkardığı geleneksel zarafetle çarpıcı bir şekilde uyum sağlıyor. Kafasını süsleyen beyaz takke ve boynunu örten 99 boncuklu tesbih, maneviyatın ve iç huzurun vücut bulmuş halini simgeliyor.”

Suç duyurusunda bulunan Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan açıklamada ise çekimin, camiye ziyaretçi gibi gelen şahıslar tarafından hiçbir yetkili merciye bilgi verilmeden ve izin alınmadan yapıldığının tespit edildiği belirtilmişti.

Açıklamada, şu ifadelere yer verilmişti:

“Cami adabına uygun olmayan ve en hafif tabirle saygısızlık olan bu görüntülerle ilgili olarak, Diyanet İşleri Başkanlığımız, ilgili kişiler hakkında suç duyurusunda bulunmuştur. Bu vesileyle bir kez daha ifade ediyoruz ki, her ne sebeple olursa olsun, herkesi cami adabıyla bağdaşmayan ve Müslümanları rencide eden bu gibi tutum ve davranışlardan uzak durmaya, dini sembol ve değerlerle ilgili daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Başkanlığımız, başlattığı hukuki sürecin sonuna kadar takipçisi olacaktır.”

You may also like

Comments

Comments are closed.