WWF, “İnsanlık ormanları katlediyor”

Dünya Doğayı Koruma Vakfı‘nın (WWF) tahminlerine göre önümüzdeki 15 yıl içerisinde, küresel çapta Türkiye yüzölçümünün 2,5 katı büyüklüğündeki ormanlık alan yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Berlin’de kamuoyuna açıklanan araştırmaya göre, eğer önüne geçilmezse 2030 yılına kadar insanların çeşitli faaliyetleri nedeniyle yaklaşık 170 milyon hektar ormanlık alan yok olacak.

30

En Fazla Talan :Amazon Havzası, Endonezya, Kongo ve Mekong Deltası’nda

En büyük kaybın en fazla ormanlık alanın tahrip edildiği tropikal ve subtropikal iklim kuşağındaki 11 bölgede olacağı tahmin ediliyor. Özellikle Amazon Havzası’nda, Brezilya’nın savan kuşağında, Endonezya’ya ait Borneo Adası, Orta Afrika’daki Kongo Havzası ve Güneydoğu Asya’daki Mekong Deltası‘nda büyük kayıplar yaşanacağı belirtiliyor.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı’na göre ormanların katledilmesinin her bölgede farklı sebepleri bulunuyor. En önemli sebeplerden birinin, hurma yağı ve soya ekim alanı gibi endüstriyel ziraatçilik olduğu belirtiliyor. Yeraltı kaynaklarının çıkarılması, kesilen ağaçların yerine yenilerinin dikilmemesi ve tabii yeni altı yapı projeleri de diğer önemli sebepleri oluşturuyor.

İklim Değişikliğini de Tetikliyor

Dünya Doğayı Koruma Vakfı’na göre ormanlık alanların yok edilmesinin doğa ve ekolojik sistemin istikrarına yönelik çok ciddi olumsuz sonuçları olacak. Bunlar ararasında sayısız hayvan ve bitki türünün yok olmasının yanı sıra küresel iklim değişikliğini tetiklemesi de bulunuyor. Zira tropikal bölgelerdeki ormanlar, büyük oranda karbondiotsiti tutuyor.

(DW Türkçe)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Netanyahu hakkında tutuklama emri

UCM savaş suçu işledikleri gerekçesiyle İsrail Başbakanı Netanyahu, eski Savunma Bakanı Gallant ve Hamas liderlerinden Deyf'in yakalanmasına hükmetti.

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

EN ÇOK OKUNANLAR