WWF, “İnsanlık ormanları katlediyor”

Dünya Doğayı Koruma Vakfı‘nın (WWF) tahminlerine göre önümüzdeki 15 yıl içerisinde, küresel çapta Türkiye yüzölçümünün 2,5 katı büyüklüğündeki ormanlık alan yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Berlin’de kamuoyuna açıklanan araştırmaya göre, eğer önüne geçilmezse 2030 yılına kadar insanların çeşitli faaliyetleri nedeniyle yaklaşık 170 milyon hektar ormanlık alan yok olacak.

30

En Fazla Talan :Amazon Havzası, Endonezya, Kongo ve Mekong Deltası’nda

En büyük kaybın en fazla ormanlık alanın tahrip edildiği tropikal ve subtropikal iklim kuşağındaki 11 bölgede olacağı tahmin ediliyor. Özellikle Amazon Havzası’nda, Brezilya’nın savan kuşağında, Endonezya’ya ait Borneo Adası, Orta Afrika’daki Kongo Havzası ve Güneydoğu Asya’daki Mekong Deltası‘nda büyük kayıplar yaşanacağı belirtiliyor.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı’na göre ormanların katledilmesinin her bölgede farklı sebepleri bulunuyor. En önemli sebeplerden birinin, hurma yağı ve soya ekim alanı gibi endüstriyel ziraatçilik olduğu belirtiliyor. Yeraltı kaynaklarının çıkarılması, kesilen ağaçların yerine yenilerinin dikilmemesi ve tabii yeni altı yapı projeleri de diğer önemli sebepleri oluşturuyor.

İklim Değişikliğini de Tetikliyor

Dünya Doğayı Koruma Vakfı’na göre ormanlık alanların yok edilmesinin doğa ve ekolojik sistemin istikrarına yönelik çok ciddi olumsuz sonuçları olacak. Bunlar ararasında sayısız hayvan ve bitki türünün yok olmasının yanı sıra küresel iklim değişikliğini tetiklemesi de bulunuyor. Zira tropikal bölgelerdeki ormanlar, büyük oranda karbondiotsiti tutuyor.

(DW Türkçe)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR