ManşetSivil Toplum

WHO: Kanserlerin yarısı engellenebilir

0

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 20 sene içinde kanser vakalarının yüzde 75 artacağını öngörüyor. Vakaların yarısını engellemek için besin rejiminin gözden geçirmek ve fiziksel olarak aktif kalmak önemli.

Yılda 14 milyon kişiye kanser teşhisi konuluyor. WHO’nun  2014 Dünya Kanser Raporu’na göre, varolan besin rejimi devam edersen bu sayı 2025’de 19 milyona, 2035’de 24 milyona çıkabilir. WHO, hastalığın önlenmesi için İngiltere’de sigara, içki ve obezite konusunda engelleyici önlemler almak gerektiğini savunuyor. Dünya Kanser Araştırma Fonu (WCRF) ise beslenme tarzının kanser riskinde oynadığı önemli rolün altını çiziyor.

cancer

Araştırmaya göre önlenebilir kanser vakalarının nedenleri şunlar:

– Sigara

– Enfeksiyon

– Alkol

– Güneşten ve tıbbi X-Ray cihazlarından yayılan radyasyon

– Hava kirliliği ve diğer çevresel faktörler

–  İleri yaşlarda çocuk doğurmak, emzirmemek

Kanser vakalarının çoğu aileden değil yaşam tarzından kaynaklanıyor

WHO’nun Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’nın başında bulunan Dr. Chris Wild, “kanser tedavisinin maliyeti, yüksek gelirli ülkelerde bile korkutucu boyutlara ulaştı. Önleyici tedbirler kritik önemde ve şimdiye kadar göz ardı edildi” açıklamasını yaptı.

WCRF’in İngiltere’de 2 bin 46 kişiyle yaptığı anket ise kamuoyunun, önlenebilir kanser konusunda pek de fazla bilgiye sahip olmadığını ortaya koyuyor.  Ankete katılanların yüzde 49’u, beslenme şeklinin kanser riskini arttırdığını bilmiyor. Katılanların üçte biri kanserin temelde genlerden geldiğini düşünürken, WCRF kanser vakalarının sadece yüzde 10’unun aileden geldiğini ortaya koyuyor.

cancer 1

“insanlar sağlıklı kalarak kanser riskini azaltabilir, ama devletin de bunu sağlama zorunluluğu var”

WCRF genel müdür Amanda McLean, “İngiltere’de en sık rastalanan kanserlerin üçte biri sağlıklı kiloda kalmak, sağlıklı beslenmek ve fiziksel olarak aktif olmakla önlenebilir” diyor . McLean, Sebze, meyve ve tam tahıllıların yenmesini, alkol ve kırmızı eti azaltmayı ve işlemden geçirilmiş eti tamamen hayatımızdan çıkarmayı öneriyor.

İngiltere Kanser Araştırmaları’nın tütün ürünlerinin başında bulunan Jean King’in uyarısı önemli: “İnsanlar sağlıklı yaşam seçimleri yaparak kanser riskini azaltabilir; ama devletin ve toplumun bu sağlıklı hayat tarzlarına imkan sağlayacak bir ortam yaratmakla sorumlu olduğunu unutmamalıyız.”

(BBC, Yeşil Gazete) 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.