Washington DC’de 24 Ocak tarihine kadar ‘acil durum’ ilan edildi

Acil durum kararı, FBI'ın başkanlık devir teslim töreni yapılacağı zaman silahlı gösteriler düzenlenebileceği uyarısından sonra Donal Trump tarafından alındı. 

ABD Başkanı Donald Trump, FBI’ın “Başkanlık devir-teslim töreninde silahlı protesto gösterileri düzenlenebileceği” uyarıları üzerine başkent Washington DC‘de 24 Ocak’a kadar geçerli olacak acil durum ilan etti.

3 Kasım başkanlık yarışının ardından Trump seçim sonuçlarının hileli olduğunu savunmuş, Joe Biden‘ın başkanlığının tescil edileceği 6 Ocak günü miting düzenlemişti.

Aralarında Qanon gibi radikal sağ grupların da bulunduğu Trump taraftarları güvenlik önlemlerini aşıp tescil işleminin yapılacağı Kongre’yi işgal etmiş, çıkan olaylarda biri polis toplamda beş kişi yaşamını yitirmişti.

FBI: Silahlı gösteri olabilir

BBC Türkçe’nin aktardığına göre FBI, devir teslim töreni sırasında hem Başkent Washington DC’de hem de 50 eyalette silahlı gösteriler düzenlenebileceği uyarısında bulundu.

Bunun üzerine Trump, 24 Ocak’a kadar geçerli olacak acil durum ilan etti. Bu kapsamda Ulusal Muhafızlar‘dan 15 bin asker daha bölgeye gönderilecek. Washington’daki bazı turistik yerler ziyarete kapatılacak.

Temsilciler Meclisi’nin Demokratik üyelerinden Tim Ryan‘ın verdiği bilgiye göre, 6 Ocak’taki olaylarla ilgili Kongre’de görevli iki polis geçici olarak görevden uzaklaştırılırken 10 ile 15 arasında polis de soruşturma kapsamına alındı.

Biden: Dışarıda yemin etmekten korkmuyorum

Görevi devralacak olan seçilmiş başkan Joe Biden, geçiş sürecini yürüttüğü Delaware’de gazetecilere, yemin törenlerde gelenekselleştiği şekilde “Dışarıda yemin etmekten korkmuyorum” dedi. Biden şu ifadeleri kullandı:

Ancak kamu malına zarar veren, insanların hayatını tehdit eden ve isyana teşvik ederek büyük bir zarara yol açan herkesin hesap vermesi kritik önemde.”

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Nihai anlaşma sağlandı: Yılda 300 milyar dolar iklim finansmanı

Bakü'deki COP29 uzun tartışmaların ardından ve protestolar eşliğinde gelişmekte olan ülkelere yönelik iklim finansmanı için yılda 300 milyar dolar taahhüdüyle sona erdi. Hedef 2035'e kadar 1,3 trilyon dolar.

[COP29] Başkanlığın yeni finansman teklifine eleştiri yağdı: Şaka ile hakaret arasında bir şey!

Nihai metin taslağında gelişmiş ülkelere yönelik iklim finansmanı için 250 milyar dolar teklif edilmesi bu ülke temsilcileri ve sivil toplumu ayağa kaldırdı: Sorumsuz ve ahlaksızca!

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

EN ÇOK OKUNANLAR