DünyaManşet

Washington DC’de 24 Ocak tarihine kadar ‘acil durum’ ilan edildi

0

ABD Başkanı Donald Trump, FBI’ın “Başkanlık devir-teslim töreninde silahlı protesto gösterileri düzenlenebileceği” uyarıları üzerine başkent Washington DC‘de 24 Ocak’a kadar geçerli olacak acil durum ilan etti.

3 Kasım başkanlık yarışının ardından Trump seçim sonuçlarının hileli olduğunu savunmuş, Joe Biden‘ın başkanlığının tescil edileceği 6 Ocak günü miting düzenlemişti.

Aralarında Qanon gibi radikal sağ grupların da bulunduğu Trump taraftarları güvenlik önlemlerini aşıp tescil işleminin yapılacağı Kongre’yi işgal etmiş, çıkan olaylarda biri polis toplamda beş kişi yaşamını yitirmişti.

FBI: Silahlı gösteri olabilir

BBC Türkçe’nin aktardığına göre FBI, devir teslim töreni sırasında hem Başkent Washington DC’de hem de 50 eyalette silahlı gösteriler düzenlenebileceği uyarısında bulundu.

Bunun üzerine Trump, 24 Ocak’a kadar geçerli olacak acil durum ilan etti. Bu kapsamda Ulusal Muhafızlar‘dan 15 bin asker daha bölgeye gönderilecek. Washington’daki bazı turistik yerler ziyarete kapatılacak.

Temsilciler Meclisi’nin Demokratik üyelerinden Tim Ryan‘ın verdiği bilgiye göre, 6 Ocak’taki olaylarla ilgili Kongre’de görevli iki polis geçici olarak görevden uzaklaştırılırken 10 ile 15 arasında polis de soruşturma kapsamına alındı.

Biden: Dışarıda yemin etmekten korkmuyorum

Görevi devralacak olan seçilmiş başkan Joe Biden, geçiş sürecini yürüttüğü Delaware’de gazetecilere, yemin törenlerde gelenekselleştiği şekilde “Dışarıda yemin etmekten korkmuyorum” dedi. Biden şu ifadeleri kullandı:

Ancak kamu malına zarar veren, insanların hayatını tehdit eden ve isyana teşvik ederek büyük bir zarara yol açan herkesin hesap vermesi kritik önemde.”

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.