ABD BAŞKANLIK TARTIŞMASI

Kamala Harris’ten ‘yerli gaz’ ve hidrolik kırma sözü

ABD'nin başkan adayları Kamala Harris ve Donald Trump, ilk kez karşı karşıya geldikleri Pensilvanya'da, doğal gaz zengini eyalet seçmenlerinin gönlünü kazanmaya çalıştı.

Yeşil NoktaDonald Trump’ın misyonu mu? ABD’yi fosil çağında tutmak – George Monbiot
Yeşil Nokta‘Donald Trump’ın seçilmesi iklim hedeflerini tehlikeye atabilir’
Yeşil NoktaDonald Trump, tarımın merkezi Kaliforniya’da da çevrecilere sataştı
Yeşil NoktaMusk-Trump röportajı: ‘Tarihin en aptalca iklim konuşması’
Yeşil NoktaResmen aday olan Trump kendine iklim inkarcısı, kürtaj ve göç karşıtı yardımcı seçti

Görüşlerdeki bu uçurum, bir buçuk saat süren tartışmanın son dakikalarında ABC News Live Prime sunucusu ve tartışma eş moderatörü Linsey Davis’in ikiliye iklim değişikliğiyle mücadele için ne yapacaklarını sormasıyla  gözler önüne serildi.

Harris’den iklim yatırımları

Soruyu ilk yanıtlayan Harris, Trump’ın birçok kez iklim değişikliğinin Çin tarafından yayılan bir aldatmaca olduğunu ima ettiğine dikkat çekti. “Bildiğimiz şey, bunun çok gerçek olduğu. Bu aşırı hava olaylarını deneyimleyen bir eyalette yaşayan ve şimdi ev sigortası reddedilen veya sigortası artırılan herhangi birine sorun.”

Harris iklim krizi nedeniyle kötüleşen sorunların varlığına işaret ederken, bunlar hakkında ne yapmayı planladığını söylemedi, bunun yerine mevcut başkanın iklim değişikliğine yaptığı yatırımlardan bahsetmeyi tercih etti: “Başkan yardımcısı olarak son dört yılda temiz enerji ekonomisine 1 trilyon dolar yatırım yaptığımız ve aynı zamanda yerli gaz üretimini tarihi seviyelere çıkardığımız için gurur duyuyorum.”

Yeşil NoktaKamala Harris’in iklim özgeçmişi umut vaat ediyor
Yeşil NoktaBaşkanlık yarışında iklim inkarcısı Trump’ın karşısına çıkan Harris’e çevrecilerden destek
Yeşil NoktaBiden’a uzak duran Yeşil Yeni Düzen Ağı’ndan, Kamala Harris’e destek
Yeşil Noktaİklim grupları Kamala Harris için 55 milyon dolarlık reklam kampanyası başlattı

Bu 1 trilyon dolarlık meblağı, bazıları iklim değişikliğiyle yalnızca belirsiz bir şekilde bağlantılı olan, yönetimin son dört yıldaki tüm büyük yatırımları toplayarak elde etmişti.

Trump: Harris kazanırsa petrol ölecek

Trump ise soruya hiç cevap vermedi, bunun yerine yerli araç üretimi hakkında karmaşık bir noktaya değindi. Daha sonra Başkan Biden’ın Çin ve Ukrayna’dan milyonlarca dolar aldığını yanlış bir şekilde iddia etti; “Ülkemizi çöpe atıyorlar” dedi.

Trump, dört yıllık görev süresi boyunca cok sayıda çevre ve iklim düzenlemesini ya lağvetti ya da hafifletti. Başkanlığı sırasında federal hükümetin kirliliğe karşı baskı yapmasını zorlaştıran üç muhafazakar  Yüksek Mahkeme yargıcını da atadı. Eski Başkan, küresel ısınmayı yavaşlatmak için küresel bir anlaşma olan Paris Anlaşması‘ndan da ABD’yi çekmiş, ancak Biden döneminde ülke anlaşmaya yeniden dahil olmuştu.

ABD’nin enerji politikasıyla ilgili ise suskun kalmayan ve  Başkan Biden’ı ve dolayısıyla Harris’i, bu yıl tekrar yükselen benzin fiyatları nedeniyle eleştiren Donald Trump, “Harris kazanırsa petrol ölecek, fosil yakıt ölecek” iddiasında bulundu.

Ne Harris ve de Biden yakın gelecekte ülkenin fosil yakıtlara olan büyük bağımlılığını ortadan kaldırmayı hedeflediklerini hiçbir zaman söylememişti.

Trump ayrıca yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili “güneş enerjisinin büyük bir hayranı” olduğunu söylemekle yetindi.

‘Hidrolik kırma’ sözü

Trump’ın münazarada ilk kez karşı karşıya geldiğinde Harris’in San Francisco şehri bölge savcısı olarak siciline atıfta bulunması bekleniyordu. ABD Başkan yardımcısı burada, şirketleri kirlettikleri için cezalandırmayı amaçlayan ülkenin ilk çevresel adalet birimini kurmuştu. Harris, Kaliforniya baş savcısı olarak görev yaptığı dönemde de petrol şirketlerini soruşturmuş, Volkswagen‘in duman emisyonu standartlarını aldatma girişimleri nedeniyle şirketin milyarlarca dolar ödemesini sağlayacak bir anlaşmaya imza atmıştı. Ancak Trump bu konuları gündeme getirmedi.

Bunun yerine Harris, Pennsylvania gibi gaz zengini eyaletlerdeki kararsız seçmenlerin 2019 başkanlık kampanyası sırasında aldığı “hidrolik kırma” karşıtı tutumunu unutmasını sağlamak için son zamanlardaki çabalarını ikiye katladı. Harris o dönem kaya gazı ve türevlerinin çıkarılması için kullanılan bu yöntemi yasaklamaktan yana olduğunu söylemişti, ancak yakın zamanda bu fikrinden vaz geçti; tartışmanın başlarında “hidrolik kırmayı yasaklamayacağım” dedi: “Aslında, hidrolik kırmaya yeni kiralamalar sağlayan Enflasyon Azaltma Yasası’nda eşitliği bozan oyu ben verdim.”

Enflasyon Azaltma Yasası,  Amerikan tarihinde iklim değişikliğiyle mücadele için yapılan en büyük yatırım olarak değerlendiriliyor.

Pozisyonunu, ABD’nin yabancı petrole bağımlılığını azaltmak için çeşitli enerji kaynaklarına yatırım yapmak olarak açıklayan Harris’in açıklamaları iklim eylem grubu Sunrise Movement tarafından “yetersiz” bulundu: “Harris, temiz bir enerji geleceği için cesur bir vizyon ortaya koymaktan çok, “hidrolik kırma”yı tanıtmaya daha fazla zaman harcadı. Bu krizin ölçeğini ve aciliyetini karşılayan gerçek bir plan görmek istiyoruz.”

Tartışmanın sonunda Harris’in seçmenleri Trump’ın onu damgalamaya çalıştığı gibi “fosil yakıt karşıtı bir haçlı olmadığına” ikna etme hedefinde başarılı olup olmadığı belli değildi. Ancak Philadelphia’dan en azından bir tane çok arzulanan destekle ayrıldı: Pop ikonu ve yerli Pensilvanyalı Taylor Swift’in desteğini.

Swift, tartışmanın sona ermesinden kısa süre sonra Instagram’da paylaştığı gönderide, “Araştırmamı ve seçimimi yaptım. 2024 başkanlık seçiminde oyumu Kamala Harris ve Tim Walz’a vereceğim” dedi.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Taylor Swift (@taylorswift)’in paylaştığı bir gönderi

ABD’li analistler ve medya tartışmanın galibi olarak Kamala Harris’i gösteriyor ancak oyların halen bıçak sırtı olduğuna dikkat çekiyorlar.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi: Florida’yı vuran Helene Kasırgası’nda en az 95 kişi öldü

ABD'nin Florida eyaletinde altı kenti vuran Helene Kasırgası'nda yollar, köprüler çöktü yüzlerce ev sular altında kaldı, milyonlarca kişi elektriksiz.

Avusturya seçimleri: Nazilerin kurduğu aşırı sağcı Özgürlük Partisi birinci oldu

Avusturya genel seçimlerini, eski Nazi ve SS subaylarının kurduğu, iklim değişikliği, LGBTİ+, göç karşıtı aşırı sağcı Özgürlük Partisi kazandı.

Beyşehir Gölü’ndeki Çeçen Adası satılığa çıkarıldı: Metrekaresi 310 TL

Konya'daki tek ada olan Çeçen Adası 550 dönüm büyüklüğünde. Hayvancılık ve tarım yapılan adanın bedeli ise 165 milyon lira civarında.

Sanayi devrimini başlatan Birleşik Krallık son kömürlü termik santrali kapatıyor

Birleşik Krallık, on yılın sonuna kadar kara rüzgarını iki katına, güneş enerjisini üç katına ve açık deniz rüzgarını dört katına çıkarmayı hedefliyor.

Katliam yasası’na karşı hak savunucuları bir kez daha meydanda: Biz bitti demeden bitmez!

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Muğla'da yapılan eş zamanlı mitinglerde, AYM'ye seslenildi: Yasayı iptal et!

EN ÇOK OKUNANLAR