Dünya

Venezuela ve Nikaragua: Snowden’ı kabul edebiliriz

0

Nikaragua ve Venezuela liderleri, ABD’nin devlet sırlarını ifşa suçlamasıyla hakkında dava açtığı eski CIA ajanı Edwards Snowden’in sığınma başvurusunu kabul edebileceklerini açıkladı.

ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA’nın telefon ve internet kayıtlarını izlediği bilgisini medyaya sızdıran Edward Snowden’ın, Moskova’da bir havaalanında 27 ülkeye yaptığı sığınma başvurusunun sonuçlanmasını beklediği belirtiliyor.

Birçok ülke Snowden’ın başvurusunu reddetmişti.

Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, Bağımsızlık Günü’nde yaptığı konuşmada, “Venezuela hükümet ve devlet başkanı olarak genç Amerikan vatandaşı Edward Snowden’a, Chavez ve Bolivar’ın vatanında, Kuzey Amerika’nın zulmünden uzak yaşaması için sığınma hakkı vermeye karar verdim” dedi.

AFP ajansına göre, Nicaragua Cumhurbaşkanı Daniel Ortega da, koşulların izin vermesi halinde Snowden’ı “seve seve” kabul etmeye hazır olduklarını söyledi.

‘Havaalanında ayrılması zor’

Ancak Moskova’daki BBC muhabiri Steven Rosenberg, Snowden’ın başvurusunun kabul edileceği ülkeye gitmesinin kolay olmayacağını söylüyor.

Muhabirimiz, Snowden’ı taşıdığından şüphelenilen uçağa Avrupa hava sahasının kapatılabileceğine dikkat çekiyor.

Fransa, Portekiz, İtalya ve İspanya, Salı günü Moskova’daki bir toplantıdan dönen Bolivya Cumhurbaşkanı Eva Morales’in uçağına bu şüpheyle izin vermemişti.

13 saat havada mahsur kalan Morales’in uçağı Viyana’ya zorunlu iniş yapmıştı.

Morales’e destek veren bazı Güney Amerika liderileri ABD’nin baskısıyla hareket etmekle suçladığı bu ülkelerden özür talep etmişti.

(BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.