DünyaKentManşet

Venedik, ‘aşırı turizm’den bıktı: 25 kişinin üzerindeki gruplara yasak geldi

0

İtalya’nın kitlesel turizmin etkilerinin en ağır şekilde görüldüğü kentlerinden olan Venedik‘te 25 kişinin üzerindeki rehberli turist gruplarını ve megafon kullanımını yasaklandı.

Venedik Belediyesi’nin ‘sürdürülebilir turizm teşviği” ve “kent sakinlerinin korunması” amacıyla aldığı karar, 1 Haziran 2024’ten itibaren uygulanacak.

BBC Türkçe‘den Övgü Pınar’ın aktardığına göre, kentin tarihi kent merkezinin yanı sıra Murano, Burano ve Torcello adalarında 25 kişinin üzerinde turist gruplarının gezdirilmesine izin verilmeyecek.

‘Kent, eğlence parkına dönüştü’

25 kişi limiti hali hazırda kentteki belediyeye ait müzelerde de uygulanıyor. Bu sayı, standart turist otobüslerinin kapasitesinin yaklaşık yarısına denk geliyor.

Megafon gibi yüksek sesli rehberlik hizmetleri de “karmaşa ve rahatsızlığa” yol açtığı gerekçesiyle yasaklandı.

Venedik’te kitlesel turizmin de etkisiyle yaşanan nüfus kaybı, kentin “eğlence parkına dönüşmesi” endişesi yaratıyor. Kent merkezindeki konutların gittikçe turistik konaklama tesislerine dönüşmesi ve bunun emlak fiyatlarında artışa yol açması, kenti sakinleri için yaşanmaz hale getiriyor.

Turistler, yerli nüfusu geçti

Venedik’in merkezinde nüfus 70 yıl önce 175 bin civarındayken bugün 50 binin altına inmiş durumda. Geçen eylül ayında da, kentteki turistik konaklama amaçlı yatak sayısının nüfusu geçtiği açıklanmıştı.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) geçen yaz, kitlesel turizmden de kaynaklanan sorunlar nedeniyle Venedik’in “evrensel değerinde geri dönüşü olmayan değişimlere” maruz kalma riski altında olduğunu belirtmişti. UNESCO bu nedenle kentin ‘tehlike altındaki miraslar’ listesine girebileceği uyarısı yapmıştı.

UNESCO da dahil uluslararası örgütler ve yerel derneklerin uyarı ve çağrılarının da etkisiyle son yıllarda kent yönetimi kitlesel turizmin olumsuz etkilerini hafifletmek amaçlı bir dizi önlem aldı. Bu kapsamda, büyük yolcu gemilerinin kent merkezine girişi yasaklandı, kısa süreli kiralamalara bazı kriterler getirildi.

Venedik’te turist istemiyoruz eylemi

Venedik’ten sonra Amsterdam da kitle turizmi istemiyor

Barcelona, ‘aşırı turizm’le mücadele için yolcu gemilerine sınırlama getiriyor

Ayakbastı ücreti uygulaması da başlıyor

Kentte, uzun süredir tartışılan “ayakbastı ücreti” uygulaması da Nisan 2024’te denenmeye başlayacak. 25 Nisan’dan itibaren yoğun dönemlerde kente günübirlik girişlerde 5 euro ücret alınacak.

Giriş ücreti, kentteki otel ve konaklama tesislerinde kalanlardan alınmayacak. Bu tesislerde kalınan her bir gün için belediye ayrıca vergi topluyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.