Dünyaİklim KriziManşet

Venedik’i günübirlik ziyaret edecekler, dikkat! Randevu zorunlu

0
venedik
İtalyan sanatçı Lorenzo Quinn’in 2017 Venedik Bienali için yaptığı heykel, çok geç olmadan küresel ısınmaya karşı harekete geçme çağrısı yapıyor. Fotoğraf: Tuğba Erol

Venedik, hafta sonları yaşanan aşırı yoğunluğu durdurmak için turizm vergisi uygulamasını başlattı. Günlük turist akışını kontrol etmek amacıyla başlatılan portal hizmeti, kente ziyarette bulunanlardan giriş ücreti olarak alınacak 5 avroluk ücretin önceden ödenebileceği ve tatil günleri gibi yoğun dönemlerde rezervasyon yapılmasını sağlayacak.

Kasım 2023’te Venedik yetkilileri, uzun süredir üzerinde çalıştıkları günübirlik ziyaretçilerden ücret alma planlarının pilot programını açıkladı.


Euronews
‘in aktardığına göre, turist vergisinin yılın başlarında uygulamaya konulması planlanıyordu ancak lojistik sorunlar ve turizm gelirlerine darbe vuracağı endişesiyle ertelendi.

Belediye, turistlerin bilet rezervasyonu yapmak için kullanmaları gereken Venedik’e Giriş Ücreti (Contributo di Accesso a Venezia) adıyla oluşturulan çevrimiçi ödeme platformunun başlatıldığını doğruladı.

Portal dün (16 Ocak) öğle saatlerinde aktif edildi. Venedik’e gelen ziyaretçiler siteyi kullanarak kentte kontrol yapan yetkililere gösterilmek üzere bir QR kodu alacak.

Giriş ücreti kalabalığı azaltmayı, daha uzun süreli ziyaretleri teşvik etmeyi ve kent sakinlerinin yaşam kalitesini artırmayı amaçlıyor.

venedik

Fotoğraf: Tuğba Erol

Ziyaretçiler Venedik’i ziyaret etmek için ne zaman para ödemek zorunda kalacak?

Bu yıldan itibaren ziyaretçiler kırılgan lagün şehrine girmek için 5 Avro (163, 779 TL) ücret ödemek zorunda kalacak.

Bu ücret, hafta sonları ve Nisan ile Temmuz ortası arasındaki diğer günlerde toplam 29 gün geçerli olacak.

Günübirlikçi ücreti sabah 8.30’dan akşam 16.00’a kadar olan yoğun saatlerde geçerli olacak, yani Venedik’e akşam yemeği ya da konser için gelen ziyaretçiler ücret ödemek zorunda kalmayacak.

Fotoğraf: Tuğba Erol

Venedik’i ziyaret etmek için kimler bilet almak zorunda?

Giriş ücreti sisteminde bir dizi muafiyet uygulanıyor.

Günübirlik turist vergisi ödemek zorunda olmayanlar arasında Venedik’te ikamet edenler, Venedik doğumlu ziyaretçiler, öğrenciler ve işçilerin yanı sıra otel veya diğer konaklama rezervasyonlarına sahip turistler yer alıyor.

Venedik için biletinizi nasıl rezerve edebilirsiniz?

16 Ocak itibariyle ziyaretçiler Venedik’te geçirecekleri günü özel bir platform üzerinden ‘rezerve’ edebilecek.

Günübirlik ziyaretçiler 5 avroluk bir ücret ödeyerek bir QR kodu alıyor ve bu kod, ana tren istasyonu da dahil olmak üzere şehrin yedi giriş noktasındaki kontrol noktalarında kontrol ediliyor.

Giriş ücretini ödemeyenler, yerel yetkililerin kontrollerinde tespit edilmeleri durumunda giriş ücretine ek olarak 50 ile 300 avro arasında değişen bir idari para cezası ödemek zorunda kalacak.

Otel rezervasyonu olan ziyaretçiler otel bilgilerini girdikten sonra gösterecekleri bir QR kodu da alıyor. Ancak otel faturalarında Venedik konaklama ücreti zaten yer alacağı için ödeme yapmak zorunda değiller.

venedik

Fotoğraf: Tuğba Erol

Venedik neden turist vergisi getiriyor?

Turist vergisinin uygulamaya konulması, Venedik’in aşırı turizmin hassas ekosistemine verdiği zarar nedeniyle geçen yıl UNESCO‘nun tehlike listesine alınmaktan kıl payı kurtulmasının ardından geldi.

Üye devletler Venedik’i listeden çıkarmaya karar verirken önerilen yeni giriş ücretini gerekçe gösterdi.

Venedik Belediye Başkanı Luigi Brugnaro, ücretin ekstra gelir getirmeye yönelik bir girişim olmadığını söyledi. Bunun yerine, dünyanın en çok ziyaret edilen yerlerinden birinde turist akışını düzenlemek için ‘türünün ilk örneği bir deney’ olduğunu bildirdi.

Ücretlendirmenin amacı, ziyaretçileri trafiğin yoğun olduğu dönemlerden kaçınmaya ve diğer günlerde gelmeye teşvik etmesi.

Pilot programın ana hatlarının açıklandığı bir basın toplantısında Brugnaro, “Amacımız daha yaşanabilir bir şehir yaratmak” dedi.

venedik

Fotoğraf: Tuğba Erol

Venedik turizmi nasıl daha sürdürülebilir hale getiriyor?

COVID-19 karantinalarının turizm sektörünü harap etmesinin ardından Venedik, ziyaretçilerle ilişkisini daha sürdürülebilir bir şekilde yeniden düşünmeye ve aynı zamanda sakinlerini yerlerinde kalmaya teşvik etmeye çalışıyor.

Şehir, Venediklilerin sürekli olarak anakaraya göç etmeleri karşısında harekete geçmek zorunda kaldı.

UNESCO ve çevrecilerin baskısı üzerine yetkililer nihayet büyük yolcu gemilerinin San Marco Meydanı‘ndan ve Giudecca kanalından geçmesini yasakladı.

Venedik, daha fazla harcama yapma eğiliminde oldukları için uzun süreli turistleri kentin ayakta kalmasının anahtarı olarak görüyor.

Yeni günübirlikçi ücret katkısının hiçbir şekilde turizmi genel olarak caydırmadığını, sadece daha iyi yönetmeyi amaçladığını ifade eden Brugnaro, ziyaretçi programında muhtemelen aksaklıklar yaşanacağını ve değişiklik yapılması gerekeceğini kabul etti. Ancak yıllar süren çalışma ve konuşmalardan sonra artık uygulamaya geçme zamanının geldiğini söyledi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.