Enerjiİklim KriziManşet

Hollanda’daki iklim eyleminde 2,400 aktivist gözaltına alındı: Her gün geri geleceğiz

0
Fotoğraf: Peter Dejong / AP

Hollanda’nın Lahey kentinde dün (9 Eylül) bir araya gelen 25 bini aşkın iklim aktivisti, devletin petrol, kömür ve gaz kullanan endüstrilere milyarlarca euroluk ödenek sağlamasına tepki göstererek en yoğun otoyollardan birini trafiğe kapattı. Protestolar sırasında 2,400 aktivist gözaltına alındı.

Bu haftanın başında yayımlanan bir raporda, Hollanda’da özellikle denizcilik sektörüne yönelik devlet desteklerinin 37,5 milyar euro’yu bulduğu bildirildi. Veriler kısa zamanda tepkiye neden oldu ve uygulamanın hızlı bir şekilde durdurulması çağrılarını beraberinde getirdi.

Yokoluş İsyanı (Extinction Rebellion/XR) tarafından düzenlenen gösteriye, aralarında Greenpeace‘in de bulunduğu 150 örgütten ve farklı ülkelerden yaklaşık 25 bin aktivist katıldı.

Extinction Rebellion’dan Deniz Ozkil, yaklaşık 10 bin kişilik bir aktivist grubunun polis bariyerini aşarak Lahey’deki A12 anayoluna oturduğunu, ardından parlamentonun alt meclisinin geçici alanına doğru yürüyüş gerçekleştirdiğini belirtti.

Ozkil, protestolar sırasında 180 kişilik bir orkestranın Alman besteci Wolfgang Amadeus Mozart‘ın eserlerini çaldığını ekledi.

Fotoğraf: Peter Dejong / AP

‘Her gün geri geleceğiz’

Eylemciler, devlet destekleri kaldırılıncaya kadar yolu kapatmaya devam edeceklerini, polisin onları dağıtması halinde ise her gün geri geleceklerini bildirdi.

Aktivistlerden Yolanda de Jager, “Bu, hepimizden çok daha önemli bir şey. Bu, tüm dünyayı ilgilendiriyor” dedi.

Bu yaz dünya çapında görülen aşırı sıcakların, fosil yakıtlar terk edilmedikçe geleceğin bir parçası olacağı konusunda uyarıda bulunan aktivistler, “Fosil yakıt ödenekleri hiç havalı [serin] değil” gibi ifadelerin yer aldığı pankartlar taşıdı.

Fotoğraf: Peter Dejong / AP

Eylem başladıktan birkaç saat sonra devreye giren polis, kalabalığın üzerine tazyikli su sıktı.

Ön saflardaki göstericiler tazyikli sulardan korunmak için yumruklarını kaldırıp başlarını öne eğerken, daha arkalardaki protestocular Hollanda için alışılmadık ölçüde sıcak bir eylül gününde suyla serinlemeye çalışıyor gibi görünerek spreyin altında dans edip zıpladı.

Fotoğraf: Peter Dejong / AP

Bazı göstericileri sürükleyerek araçlara bindiren kolluk güçleri 2,400 iklim aktivistini gözaltına aldı. Eylemler ve gözaltılar sırasında yaralanan olmadığı kaydedildi.

Yol kapatma eylemi, Yokoluş İsyanı’nın Hollanda parlementosunu hedef alan protestolarından biri. Aktivist grubu, ilerleyen günler için protesto planlarına devam ediyor.

Fotoğraf: Peter Dejong / AP

Hollanda’da fosil yakıt tüketen endüstrilere devlet desteği

4 Eylül’de Dünya Dostları ve Uluslararası Petrol Değişimi‘nin Hollanda kolu olan Çok Uluslu Şirketler Araştırma Merkezi (SOMO) tarafından yayımlanan rapor Hollanda hükümetinin fosil yakıt kullanan endüstrilere her yıl on milyarlarca dolar ödenek harcadığına dikkati çekiyor. Aynı zamanda milletvekillerini 22 Kasım’da yapılacak genel seçimler öncesinde devlet desteklerini aşamalı olarak kaldırmaya başlamaya çağırıyor.

Hollanda genellikle yenilenebilir enerji ve ilerici iklim politikalarında lider ülke olarak görülüyor. Ülkenin İklim ve Enerji Bakanı Rob Jetten daha önceki açıklamalarında fosil yakıt kullanan endüstrilere devlet desteklerinin sona erdirmesi gerektiğini kabul etmiş, ancak herhangi bir zaman vermemişti.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.