Vatandaşlar iklim değişikliğinden insanların sorumlu olduğunu kabul ediyor, hükümetlerden rehberlik bekliyor

WIN International‘ın iklim değişikliği ve ülkelerin tutumları üzerine dünya genelinde 39 ülkeden 33 bin 866 katılımcıyla gerçekleştirdiği çalışma, küresel ısınmanın suçlusunun ‘insan’ olduğunun kabul edildiğini gösterdi.

İklim değişikliği konusunda ülkeler arasında görüş ayrılıkları bulunsa da katılımcıların yüzde 41’i küresel ısınmadan insanların sorumlu olduğunu düşünüyor. Geriye kalan yüzde 33 ise endüstrinin, yüzde 16 ise doğal sebeplerin iklim değişikliğine neden olduğu görüşünde.

Türkiye‘de yüzde 35’lik kesim iklim değişikliğinin insan davranışlarının sonucu gerçekleştiğini söylerken yüzde 35 endüstriyi, yüzde 17 ise doğal sebepleri gerekçe gösteriyor.

İklim değişikliğinin insan faaliyetleri sonucunda gerçekleştiğini söyleyenlerin oranı Finlandiya‘da yüzde 64 iken Nijerya‘da bu oran yüzde 17’ye düşüyor.

İran’da ise nüfusun yüzde 52’si iklim krizinin sorumlusunun endüstri olduğunu söylüyor.

İklim değişikliği ile mücadele için ilk tercih geri dönüşüm

Anket sonuçları, eğitim seviyesinin iklim değişikliği ile mücadele için alınan önlemlere karşı tutuma etkisine dikkat çekiyor. Eğitim seviyesi yüksek olan kişiler, iklim değişikliği ile mücadele için alınan önlemlere daha fazla destek veriyor.

Katılımcılar arasında kadınların yüzde 67’si, erkeklerin ise yüzde 71’i iklim değişikliği ile mücadele için geri dönüşüm yapmayı tercih ediyor. Geri dönüşüm konusunda Avrupa ülkeleri yüzde 72 ile daha istekli olurken MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) ülkelerinde yalnızca yüzde 46 geri dönüşümü destekliyor.

Geri dönüşümün davranışsal ekonomisi-1
Rapor: Plastik endüstrisi onlarca yıldır ‘geri dönüşüm’ masalıyla halkı aldatıyor
Plastiklerde gizli toksinler, endüstrinin kirli sırrı: Çözüm geri dönüşüm değil

Nijerya‘da yüzde 90, Güney Kore‘de yüzde 89, İrlanda‘da ise yüzde 80, iklim değişikliği ile mücadele için geri dönüşümün öncelikli olduğunu düşünüyor. Endonezya (yüzde 12) ve Pakistan (yüzde 19) ise geri dönüşümün etkili bir aksiyon olmadığı görüşünde.

Türkiye’nin yüzde 60’ı geri dönüşümü desteklerken ikinci çözüm olarak yüzde 42 ile vejetaryen beslenmek öne çıkıyor.

Dünya genelinde vejetaryen beslenmeyi iklim krizi mücadelesi için çözüm olarak görenlerin oranı ise yüzde 12.

Katılımcıların yüzde 29’u ise hızlı moda ürünlerini satın almayarak iklim hareketine katkı sağladıklarını düşünüyor. Afrika kıtasının yalnızca yüzde 4’ü hızlı modadan vazgeçmeye hazır olduğunu belirtti. Avrupa ülkelerinde ise bu oran yüzde 43’e yükseliyor.

Vatandaşlar hükümetlerden rehberlik bekliyor

Anket sonuçları, dünya genelinde katılımcıların hükümetlerinden iklim değişikliği ile mücadele için görüş ve rehberlik bekliyor.

Çevreyi koruma konusunda hükümetlere duyulan güven, yüzde 39 olan 2023 yılından bu yana yükselerek yüzde 44’e ulaştı. Hükümetlerine iklim değişikliği ile mücadele konusunda en çok güven duyan bölgeler yüzde 70 ile Afrika ve yüzde 65 ile APAC (Asya-Pasifik) ülkeleri oldu. Avrupa yüzde 33, Amerika ise yüzde 32 ile son sıralarda yer aldı.

Hükümetin çevre sorunlarına karşı harekete geçeceğine yönelik inancın en yüksek olduğu ülke Vietnam (yüzde 94) olurken güvenin en düşük olduğu ülke Paraguay oldu. Paraguay’da 2023 yılında yüzde 15 olan güven oranı, 2024 yılında yüzde 6’ye geriledi.

Türkiye’de katılımcıların yüzde 54’ü hükümetin çevreyi korumak için gerekli aksiyonu almadığını düşünürken yüzde 42’lik kesim gerekli aksiyonun alındığını düşünüyor.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

[Bir şarkının hikayesi] San Francisco/ Scott McKenzie

Scott McKenzie’nin Hippi kültürünü konu alan 'San Francisco (Saçınıza Çiçek Taktığınızdan Emin Olun)' şarkısı, Beatles’ın 'All You Need is Love'ı ile beraber, 'Summer of Love'ın belirleyici şarkılarından biri olarak kabul edilir.

Yandı Çukurova yandı

Türkiye’de tarımın geldiği yer içler acısı. Ülkenin dört bir yanındaki çiftçiler isyan halinde. Diğer taraftan en fazla artış gıda fiyatlarında. Dikkate alınması gereken ciddi bir dengesizlik var.

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Bir güvercini sevmekle başlayacak her şey

Maalesef sorun yarattığı var sayılanlara karşı empati yoksunu, sadece kendi refahını gözeten adaletsiz çözümler üretmek yalnızca 'Güvercin Kakası' kitabındaki kasaba halkına mahsus değil. Katliam Yasası'nı unutmadınız değil mi?

EN ÇOK OKUNANLAR