Kadın

Vanlı kadınlardan kefenli eylem

0

Vanlı kadın örgütleri, yaşanan çatışma ortamının son bulması için bir araya gelerek kefenli eylem yaptı.

Van’da faaliyet gösteren 11 kadın örgütünün üyeleri, Faki Tayran Parkı‘nda bir araya gelerek yaşanan çatışma ortamının son bulmasını istedi. Eyleme, Mavigöl Kadın Derneği, Saray Kadın Derneği, Bostaniçi Belediyesi Maya Kadın Dayanışma Merkezi, Kadın El sanatları Derneği, Van Kadın Derneği, Van Kamer, Van Kadın Sorunlarını Araştırma Uygulama Merkezi (VAKASUM), YAKA-KOOP, KESK Kadın Komisyonu, Van Kent Konseyi Kadın Komisyonu ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Kadın Komisyonu üyeleri katıldı.

Kefenleri içindeki kadınlar, “biz bu savaşa çocuk doğurmayacağız” diyerek, savaşa çocuk doğuran bedenlerinin ölü olduğunu ve doğurganlık özelliği taşımadığını söylediler. Kadınlar, “üç çocuk mu, üç asker mi”, “kadın doğuruyor, erkek öldürüyor”, “duble yol değil, duble yaşam”, “savaşa değil, barışa bütçe”, “savaşa asker doğurmayacağım” sloganları attılar.

Grup adına bir açıklama yapan Saray Kadın Derneği Başkanı Hamide Yeni, çeyrek yüzyıldan fazladır Türkiye’de süren savaşın herkesi ekonomik, sosyal, politik ve psikolojik olarak derinden etkilediğini söyledi. Yeni, “Türkiye’nin her yerinde bu savaş sonucu yaşamını yitirenlerin cenazelerini taşımayan omuz kalmadı. Hemen hemen her mahallede, her köyde, neredeyse her evde bu savaşın yasını tutanlar var. Biz kadınlar yıllardır süren bu acıların yüreklerde açtığı yaralar üzerine yenilerinin eklenmesini istemiyoruz. Biz kadın örgütleri, yıllardır bu savaşın son bulması için yüzlerce eylem yaptık, yüzlerce kez, binlerce kez, ‘Savaşa hayır’ dedik. ‘Bu savaşa doğurmak istemiyoruz’ dedik. Ancak siyasi iktidarlar kimsenin sesini duymadan, ‘Daha çok kan, daha çok ölüm’ dedi. Biz kadın örgütleri, bu savaşın derhal bitmesini ve hiç kimsenin ölmemesi için adımlar atılmasını, ayrıca savaşa değil, barış ortamına hizmet eden bir medya istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kadınlar, bir süre oturma eylemi yaptıktan sonra etkinliğe son verdiler.

(Kaynak: Çumra Postası, bianet)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.