ManşetDünya

Dünyadan ‘savaşa hayır’ sesleri yükseliyor: Rusya’da halk sokaklarda

0

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in kararıyla Ukrayna‘ya başlatılan işgal, tüm dünyanın gündeminde. Dünyanın çeşitli ülkelerinde ‘savaşa hayır’ diyenler protestolar düzenledi.

Rusya’nın başkenti Moskova ve St. Petersburg gibi çeşitli kent merkezlerinde savaş karşıtı halk ve kanaat önderleri sokaklarda protesto gösterisine çıktı. ‘Savaşa hayır’ sloganları atan insanlar, ellerinde ‘Putin istifa’, ‘Savaşı durdurun’ yazılı pankartlar taşıdı.

Rusya İçişleri Bakanlığı göstericilere ‘sokağa çıkmayın’ uyarısı yaptı, başkent sokaklarında gvenlik önlemleri artırıldı.

Reuters‘ün belirttiğine göre polisin müdahelsine maruz kalan göstericilerden 1600 kişi tutuklandı.

Rusya’da bağımsız 30 medya kuruluşunun oluşturduğu Syndicate-100, “Acı, öfke ve utanç” başlıklı açıklamasında, “Biz gazeteciler, Rus liderliğinde başlatılan katliamın kesinlikle karşısında olduğumuzu beyan ediyoruz. Savaşa hayır”  dedi.

2021 Nobel Barış Ödülü sahibi Novaya Gazetesi  Genel Yayın Yönetmeni Dmitry Muratov da Putin’in Ukrayna’ya müdahalesini kınayan bir paylaşım yaptı.

Türkiye’de de savaş karşıtı protestolar gerçekleşti. Antalya‘da sokağa çıkan Ukrayna, Rusya, Türkiye vatandaşları, ellerinde ‘Katil Putin’ yazılı panlkartlarla ‘savaşa hayır’ dedi. Rusya ve Ukraynalı vatandaşlar ayrıca İstanbul‘daki  Rusya Başkonsolosluğu binası önünde toplandı,  bazı sivil toplum örgütleri de  gösteriye destek verdi.

Rusya’ya spor dünyasından da tepkiler geldi. UEFA Avrupa Konferans Ligi Play-Off Turu rövanş karşılaşmalarında  savaş karşıtı mesajlar verildi.  Çek Slavia Prag takımı, “Ukrayna’nın yanındayız” tişörtleri ile ısınmaya çıkarken, Napoli ve Barcelona futbolcuları,  karşılaşma öncesi birlikte “Savaşı durdurun” pankartı ile fotoğraf verdi. Atalanta’nın Ukraynalı oyuncusu Ruslan Malinovskyi, attığı golden sonra “Ukrayna’da savaş istemiyoruz” yazılı tişörtünü gösterdi.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.