ManşetDoğa MücadelesiEditörün Seçtikleriİklim KriziYerel

Van’ın biricik ormanlık alanında karakol için ağaç kıyımı 

0

Haber: Şenol BALI

*

Van’ın Çatak ilçesi Övecek Köyü’nün ormanlık alanında karakol yapmak için ağaç kesimi başladı. Bölge kentin tek ormanlık alanı. 

Kesimin yaklaşık bir hafta önce başladığını söyleyen köylüler ağaç kıyımına karşı tepkili. Bölgesi ziyaret eden HDP Van milletvekili Muazzez Orhan ve çevre örgütleri temsilcileri ise kesim işleminin doğa katliamına yol açtığını belirterek bir an evvel durdurulmasını istedi. 

Çatak’a 25 km uzaklıkta bulunan ve Van kentinin tek ormanlık alanı olan Övecek (Ferxinis) Köyü kırsalında, karakol yapılacağı gerekçesiyle meşe ve ardıç cinsi ağaçlar 25 Nisan tarihinde kesilmeye başlandı. Kesimin yapıldığı Övecek, 1990’lı yıllarda köy boşaltma politikaları sonucu boşaltılmıştı. Yıllar sonra bir aile köyde yeniden yerleşik hayata geçmeye karar verdi. Ardından da diğer köylüler, tarım ve hayvancılık yapmak için özellikle yaz aylarında köye giderek burada çalışmaya başladı. 

Siyasi parti ve STK’lardan oluşan bir heyet kesimlerin başladığı Övecek Mahallesi girişinde açıklamada bulundu:

Övecek Köyü’ne komşu Dalbas Köyü sakinleri, kendi köy sınırları içinde de kesim işlemi yapılmak istendiğini anlatıyor. Köy halkı, muhtarla birlikte bu kıyıma karşı itiraz edince, ağaç kesim işlemi şimdilik başlamadan durmuş. Yeniden kesim işlemi için gelebileceklerini düşünen ve kaygılı olduklarını anlatan köy sakinlerinden Hazal Kalkan şunları anlatıyor: 

“Birçok köyde ağaçlar kesilmek istendi. İki yıldır bu talep ediliyor. Bizim muhtar izin vermedi. Ama kesimin başladığı köyde muhtarları kabul etmiş. O köyde iki üç gün önce kesimler başladı. Kimi karakol yapılacağı gerekçesiyle kesimlerin yapıldığını söylüyor. Bazıları da öylesine kestiklerini söylüyor. Oraya gidemedik, tam olarak durum nedir bilmiyoruz. Şu an kesimler devam ediyor ancak kimse bir şey bilmiyor” 

Hazal Kalkan

Dalbas Mahallesi sakinlerinden Hazal Kalkan, kendi köylerinde de ağaç kesiminin yapılmak istendiğini söylüyor. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Yönetimi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Yönetimi , HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Van Çevre Derneği ile kentte çalışmalar yapan birçok STK temsilcisi kesimlerin yapıldığı alanı ziyaret etti. Yolların elverişli olmaması nedeniyle alanın 2 km yakınına gidebilen  heyet burada bir açıklamada bulundu. 

Çev-Der Başkanı Kalçık: Herkesin  bu ekokırıma duyarlı olması lazım 

Karakol yapılacağı gerekçesiyle ağaçların kesimine başlandığını söyleyen Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık, herkesin bu ekokırım konusunda duyarlı olması gerektiğine dikkat çekti: 

“Karakol yapılacağı gerekçesiyle bu bölgede 100 hektardan fazla bir alanda ağaçlar kesiliyor. Bu felaketi kamuoyuna duyurmak için burada bulunuyoruz. Bu kıyımı durdurmak için Çevre Platformu adına bir an evvel dava açacağız. Burada yaşanan kıyımla milyonlarca börtü böcek ve yaşam alanları zarar görecek. Yaşanılanlar bir ekokırımdır ve bu konuda duyarlı olmamız lazım.’’ 

HDP’li Orhan: Rant ve yandaşları doyurmak için yaptıkları doğa katliamların bir yenisi daha

HDP Van Milletvekili ve meclis çevre komisyonu üyesi Muazzez Orhan ise, devam eden kesimlerin AKP iktidarının doğa katliamlarından biri daha olduğunu dile getirdi ve ekledi: 

“AKP iktidarının doğa katliamının, rant politikalarının bir yenisini engelleyebilmek, kamusal bir duyarlılığı sağlamak için buradayız. Çatak’ın Övecek Mahallesi’nde bir doğa katliamı gerçekleştirilmiş durumda. AKP iktidarının 18 yıllık politikalarında ansiklopedileri dolduracak kadar rant ve yandaşları doyurmak için yaptıkları doğa katliamının bir benzerini burada yaşıyoruz. İktidar maalesef doğuda Kürtlerin yaşam alanlarını güvenlik gerekçesiyle talan etmekte, katletmekte.” 

‘Halkın doğası sermayedarlara peşkeş çekiliyor’

Batı’da veya Karadeniz’de maden gibi başka gerekçelerle doğanın katledildiğini anlatan Orhan, “İktidar belirli sermayedarlara peşkeş çekmekte ve rant elde etmekte. Ancak bu doğa katliamları sadece bugün insanların yaşamlarını etkilemiyor, yüzyıllarca telafisi olmayan hasarlara yol açıyor. Ormanda , suda yaşayan binlerce canlının yok olmasına sebep oluyor. Yine ocaklarla, HES’lerle ve orman kesimleriyle iklim etkileniyor. Bugün dünyanın başını ağrıtan iklim krizini yaşıyoruz. Birilerine para kazandırmak istiyorlar , saltanatlarını o yandaş sermayedarlarla sürdürmek için talan ediyorlar” dedi.

Dalbas Köyü sakinleri komşu mahallede yaşanan kesimleri de haksızlık olarak yorumluyor

 ‘Ormanlarımızın en yoğun olduğu bölgede katliam yapılıyor’

Orhan, kesimin gerçekleştiği alanın bölgenin tek ve en yoğun ormanlık alanı olduğuna dikkat çekerek kesim ihalesine ilişkin şu bilgileri paylaştı:  

“Kentte ormanlarımızın en yoğun olduğu bölgemiz Çatak’tır. Burada gerçekten bir katliam yürütülüyor. Yüzlerce hektarlık alanda ağaçlar kesilmeye başlandı iki gün önce. Yasal olarak çevre köyleri ihaleye girebiliyor. Çevre köyler bunu reddedip ihaleye girmemiş. Köylüler reddedince korucular alana alınarak kesim işlemine başlanmış. Bizler de köylüler de bundan rahatsız. Doğamızı ve geleceğimizi teminat altına almaya çalışırken AKP hükümeti eliyle yok edilmesine sessiz kalamayız. Köylüler, şikayet dilekçelerini vermiş. Parti olarak biz de doğamızın katledilmesine izin vermeyeceğiz. Her alanda kamuoyu oluşturmaya devam edeceğiz. 

Kesimlerin başladığı belirtilen  Övecek Köyü yakınlarındaki ormanlık  alan

Kesim işlemlerine başlanması için resmi süreç nasıl işledi?

Ağaç kesimi 11 Mart tarihinde köy muhtarlarına verilmek üzere Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü, Van Orman İşletme Müdürlüğü, Çatak Orman İşletme Şefliği onaylı bir yazı ile duyuruldu.

11 Mart tarihinde köy muhtarlarına verilmek üzere Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü, Van Orman İşletme Müdürlüğü, Çatak Orman İşletme Şefliği onaylı  yazı

İlan edilen yazıda “2022 yılı iş programı çerçevesinde köyümüz hudutlarına yakın aşağıda bölge numarası, D.K.G.H. (Damga) miktarı ve fiyatları belirtilen sahada orman emvali üretim işleri yaptırılacaktır. 6831 sayılı orman kanununun 40. Maddesi ve ilgili mevzuatına göre üretim işlerinin öncelikle üretim yapılacak yerlerdeki köy kooperatiflerine, kooperatif yoksa bu işi yapabilecek bilgi ve kapasiteye sahip köylülere, bu da yoksa civar köy kooperatiflerine ve köylülere yaptırılması esastır. Bu bakımdan aşağıda belirtilen fiyat ve Şarlarına köyümüzün ilan tahtasına asılarak köylüye ilan edilmesini, köyünüzde bu işi yapacak bilgi ve kapasiteye sahip (kesim motoru, mandası veya öküzü ve yeterli işgücü olan) köylü olup olmadığının bildirilmesi, var ise en geç ‘16.03.2022’ tarihine kadar işletme şefliğimize müracaat etmeleri, aksi takdirde müteakip tarihlerinde bu konuda yapılacak başvuru ve itirazların dikkate alınmayacağının köylünüze duyurularak ilanın yapıldığına dair tutanağın şefliğimize tevdimi tebliğden rica ederim” ifadelerine  yer verildi. 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.