ManşetYerel

Van’da tarihi eserleri ahır yaptılar!

0

Van’ın Çatak ilçesinde, Ermeniler, Urartular ve Asuriler’den kalma 36 kilise ve manastır ahır, samanlık ve kiler olarak kullanılıyor.

Van’da Urartular, Ermeniler ve Asuriler tarafından bırakılan tarihi kültür mekanları yok olmaya yüz tuttu. Çatak ilçesinde ve Sortkin Köyü’nde Ermeniler tarafından inşa edilerek günümüze kadar gelen yaklaşık 36 kilise ve manastır, restore edilmek yerine ahır, samanlık, kiler ve odunluk olarak kullanılmaya devam ediyor.

Van’ın Çatak ilçesinde bulunan Merkez Kilise, sebze ekilen bahçe olarak kullanılırken, daha önce okul olarak kullanılan Sortkin Köyünde bulunan Herisin Kilisesi ise define avcıları tarafından yağmalanmış köylüler tarafından ise ahır olarak kullanılıyor.

Gazete Şujin’den Dilan Babat’ın haberine göre, Ermeniler ve Urartular tarafından inşa edilip günümüze kadar gelen tarihi miraslar, köylüler ve hazine avcıları tarafından tahribe uğratılmış durumda.

Yöre halkı, tarihi kalıntıları bilinçsiz bir şekilde kullanırken, daha önce bir çok defa gündeme gelen Çatak’da bulunan tarihi kilise ve manastırlar için yetkililerin hiçbir girişimde bulunmaması dikkat çekiyor. Tarihin koruma altına alınarak restore edilmesi gerektiğini söyleyen kimi köylüler de yetkilileri göreve çağırdı.

(Gazete Şujin)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.