ManşetTürkiye

Van’da bir çocuk daha soğuktan öldü

0

Van’da yaşanan 7,2 ve 5,6’lık depremlerin ardından insani olmayan yaşam koşullarına terk edilen yurttaşlar, depremden kurtardıkları çocuklarını bu kez soğuktan kaybediyor. Başbakan Erdoğan “Ağustos’u bekleyin” derken, Van’da ikinci çocuk da soğuk nedeniyle yakalandığı hastalıktan dolayı hayatını kaybetti. Bölgede inceleme yapan doktorlar ise, ishal, enfeksiyon ve zatürree gibi hastalıkların arttığına dikkat çekerek, birçok çocuk ölümünün yaşanabileceği uyarısında bulundu. Van’da hastalıklar harici çadırların fiziki koşullarının getirdiği ölümler de yaşanıyor. Sık sık yaşanan çadır yangınlarının bir diğerinde bu sabah 2 çocuk yaşamını yitirdi, 2 çocuk da ağır yaralandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ağustos’u bekleyin” açıklamalarının ardından Van’da buz gibi çadırlarda kalan çocukların büyük bir bölümü hastalığın pençesine düştü. Hijyenik olmayan ve ısınma sorunlarının yaşandığı çadırlarda, çocuklar solunum yolu enfeksiyonu, ishal ve zatüre hastalıklarına yakalanıyor. Önceki hafta Erciş’in Çelebibağı Beldesi’nde 7 yaşındaki bedensel engelli Deniz Olgun’un donarak hayatını kaybetmesinin ardından bu kez de Van Merkez Halilağa Mahallesi’nde çadırda ishale yakalanan 12 yaşındaki Öznur Ürgün adlı kız çocuğu yaşamını yitirdi. Yaşamını yitiren Öznur için çadırda taziye kurulurken, Öznur’un 1 yaşındaki ikiz kardeşleri de hastalıkla boğuşuyor. Öznur’un babası Cemil Ürgün, çadıra yerleştikten sonraki günlerde kızının hastalandığını ve sürekli ağladığını söyledi. Önceki akşam kızı Öznur’un aniden fenalaştığını belirten baba Ürgün, “Kızım gece yarısı hastalandı ve doktora götürdük. Doktorlar kızımın ishal olduğunu ve aşırı sıvı kaybına uğradığını söylediler. O gece kızıma serum verdiler, ancak sabaha doğru bir kez daha fenalaşınca yoğun bakıma kaldırdılar, ancak kızım yoğun bakımdan çıkamadı” dedi.

ÖLÜM NEDENİ KÖTÜ BESLENME VE SOĞUK

Doktorların kendilerine Öznur’un çadırda kaldığı süre içerisinde iyi beslenemediğini, hijyen koşullarının olmadığını ve üşüttüğünü söylediklerini belirten baba Ürgün, diğer ikiz çocuklarının ise hastalıkla mücadele ettiğini söyledi. Anne Pakize Ürgün ise, çadırda kaldıktan sonra kızının bu hastalığa yakalandığını belirterek, “Kızımla birlikte çadırda kalıyordum ve arada bir dışarıya çıkıyordu. Bu koşullarda hastalandı ve vefat etti” dedi. Öznur’un amcası Reşit Ürgün ise, devlet yetkililerinin yaptığı “sorun yok” açıklamalarına tepki göstererek, “Depremin olduğu ilk günden itibaren Başbakan ve Vali ‘sorun yok’ diyorlar. Çocuklarımız soğuktan ölmesin diye defalarca çadır almak için gittik, ama polis bize gaz bombası atarak, coplayarak oradan uzaklaştırdı. Kaç gün sabaha kadar bekledik ama çadır alamadık” dedi. ‘BU KIŞI NASIL GEÇİRECEĞİZ’

“Van’da nasıl sorun yok” diye sorun amca Ürgün, “Çadırlarımız yok, kaldığımız çadırların yakınlarında da tuvalet yok. Böyle bir ortamda sorun yok mu? Ve en sonunda çocuğumuz soğuktan öldü” diye konuştu. Aynı alanda küçük bir çadır kuran Namaz ailesinin çocukları Nuhsamet’de çadırda yakalandığı enfeksiyon hastalığı ile boğuşuyor. Kötü koşullarda kalan aile, ısınmak için çöplerden topladıkları yanmış kömür parçalarını eleyerek ya da yıkayarak tekrar yakıyor. Nuhsamet’in annesi Ayten Namaz, doktorların çocuğunun çadırda mikrop kaptığını kendisine söylediğini belirterek, “Doktorlar bana çocuğunun iyileşmesi için daha uygun bir yere geçmesini söyledi. Ama bizim imkanımız yok. Eşim çalışmıyor. Bize bir ev ortamı sağlanmasını istiyoruz” dedi. Anne Namaz, çocuğunun yeşil kartı olmadığı için sürekli hastaneye götüremediklerini belirterek, yetkililerden yardım istedi. Nursamet’in dedesi Mubin Namaz ise yatacak yerlerinin bile olmadığını belirterek, “Ciğerim yanıyor, torunlarım hastalıktan ölecekler. Biz bu kışı bu halde nasıl geçireceğiz? Biz ekmek istemiyoruz, para istemiyoruz sadece torunlarımın yaşamasını ve artık çocukların ölmesini istemiyoruz” diye konuştu.

DOKTORLAR: BİRÇOK ÇOCUK ÖLÜMÜ YAŞANABİLİR

Doktorların çadırlarda kalan çocuklara yönelik en çok dikkat edilmesi gereken hastalıkların başına koyduğu enfeksiyon, zatürree ve ishal vakaları giderek artıyor. Deprem bölgesinde gezici sağlık çalışmalarını yapan hekimlerin verdiği bilgilere göre, çadırda yaşayan çocukların büyük bir bölümünde ishal, enfeksiyon ve zatürree hastalığının ortaya çıktığını belirledi. Önlemlerin alınması konusunda uyarılarda bulunan hekimler, dondurucu soğukların gelmesi ile birlikte birçok çocuk ölümünün yaşanabileceğine dikkat çekti.

(Ajanslar)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.