İklim KriziManşet

Van’da bahar havası: Kar yok, hayvanlar merada, kuraklık artıyor

0

Kış aylarında normalde yoğun kar ve dondurucu soğukların etkili olduğu Van, son zamanların en kurak dönemini yaşıyor. Sıcaklıklar da geçen yıllardaki kış ortalamalarıyla ölçülemeyecek derecede yüksek.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) verilerine göre, geçen yıl 18 Ocak tarihinde Türkiye’de en düşük hava sıcaklığının, eksi 34,4 derece, ölçüldüğü Van‘ın Özalp ile ikinci en düşük sıcaklık değerinin eksi 33,8 dereceyle kayda geçtiği Çaldıran ilçelerinde, bu yıl sadece yüksek kesimlere kar yağdı.

Ocak ayında, ağaçların kırağıyla kaplandığı, akarsu ve sazlıkların donduğu, evlerin saçaklarında uzun buz sarkıtlarının oluştuğu iki ilçede, geçen yıl soğuktan etkilenmemeleri için hayvanlarını ahırdan çıkaramayan besiciler, bu yıl kar yağmadığı için meralarda otlatmaya devam ediyor.

Fotoğraf: Hakan Sarı/AA

Güneşli havayı fırsat bilen vatandaşlar ise açık havada vakit geçiriyor,

‘Normal değil’

Çaldıran ilçesine bağlı Bezirhane Mahallesi muhtarı Mehmet Şefik Çakan, yıllardır ilk kez bu mevsimde ilçeye kar yağmadığına tanıklık ettiğini söyledi:

“Geçen yıl bu tarihte hava eksi 30-35 dereceydi. Bu yıl yaz havası var. Kar da yağmadı. Sadece gece biraz soğuk oluyor. Gündüz sıcak. Yıllardır burada yaşıyoruz ilk kez böyle bir durumla karşılaşıyoruz. Hayvanlar merada, kimse ağılda yem vermiyor. Bu normal bir durum değil.”

Fotoğraf: Özkan Bilgin/AA

Besici Erhan Ersoy da “Geçen yıl bu ayda yerde bir metre kar vardı. Dondurucu soğuklardan dolayı çıkamıyorduk. Mevsimler değişti. Şu an hava güneşli ve hayvanlarımızı dışarıda besliyoruz. Bahar havası hakim” diye konuştu.

Ardı ardına sıcaklık rekorları kaydedilirken kışa ne oldu?
Alarm çanları: İstanbul’da ocak ayında erikler çiçek açtı, ülke genelinde kuraklık sürüyor
Dünya aşırı hava olaylarına teslim: Aşırı soğuklar, rekor sıcaklar, dinmeyen fırtınalar
‘Sıcak kışlar’, aşırı sıcak yaz ayları kadar hasara yol açıyor
İklim krizi: Bartın’daki ayılar da kış uykusuna geçemedi

İklim değişikliğinin etkisi

Küresel ısınmaya bağlı aşırı hava koşulları, tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de etkiliyor, Dünya’nın bir kısmı aşırı soğuk ve fırtınalar, sellerle boğuşurken, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda ülke ise kış aylarında yüksek sıcaklık ve yağış azlığı nedeniyle kuraklıkla boğuşuyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre; Türkiye’nin birçok bölgesinde eylül, ekim, kasım ve aralık aylarını kapsayan şiddetli bir kuraklık yaşandı. Kasım’da kuraklık iyice derinleşirken, son 52 yılın en sıcak aralık ayı kaydedildi. Mevsim normalinin çok üzerinde görülen sıcaklıklar nedeniyle ocak ayında da rekorlar bekleniyor.

Yaşanan kış ortası bahar koşulları ve yağış olmaması nedeniyle barajlar kurudu, ağaçlar erkenden çiçek açtı, hayvanlar kış uykusuna yatamadı. MGM’nin tahminlerine göre, ocak ayı sonuna kadar da bu koşullarda radikal bir değişiklik beklenmiyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.