ManşetTürkiye

Van Valisi, 295 kilometrelik İran sınırına duvar örüleceğini açıkladı

0
Fotoğraflar: AA

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, 295 kilometre uzunluğundaki Türkiye-İran sınır hattının tamamına duvar örüleceğini açıkladı.

Bilmez, “64 kilometrenin yıl sonuna kadar bitmesini öngörüyoruz. Ama 63 kilometrelik bir ihale hazırlığı da var. Bu sene içinde ihale edilmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘İki yıldır hendek kazıyoruz’

Van‘ın Çaldıran ilçesindeki İran sınırında devam eden modüler duvar örme ve hendek kazma çalışmalarını inceleyen Vali Bilmez, burada gazetecilere yaptığı açıklamada bölgede sınır güvenliği için iki yıldır hendek kazdıklarını ifade etti:

“Derinliği 4, genişliği 4 metre olan hendek kazılıyor ve bu hendeklerin girişine jiletli tel çekiliyor. Şu ana kadar 110 kilometrelik hendek kazımı gerçekleştirildi. 30 kilometre hendek kazımı için de yüklenici firmalar sahada çalışmalarını sürdürüyor. Bir 30 kilometre kadar hendek kazımını da Valilik olarak biz gerçekleştireceğiz. Yıl sonuna kadar hendek uzunluğumuzu 160 kilometreye kadar çıkartacağız.”

‘Takviye birlikler gönderildi’

Sınıra jiletli tel takviyesi yapıldığını ve sınır hattında 58 gözetleme ve 45 haberleşeme kulesi inşa edildiğini aktaran Bilmez, AA’nın aktardığına göre “Kulelere termal kamera, radar, sensör ve atış kontrol sistemi monte edilecek. Bunların belli bir kısmı tamamlandı. Yıl sonuna kadar bunlar da devreye alınmış olacak” dedi.

Sınır güvenliğinin en üst düzeyde sağlanması için takviye birliklerin gönderildiğine dikkati çeken Bilmez, şöyle devam etti: “Göç baskısının artması üzerine kara kuvvetlerimiz 2 keşif, 2 de komando bölüğü, zırhlı araçlarla birlikte bölgeye takviye etti. İçişleri Bakanlığımız da diğer illerden bu bölgeye 35 özel harekat timi 50 zırhlı araçla sınır hattında askeri birliklerimize yardımcı olmak üzere bölgeye yönlendirildi. Bunlardan 500’ü Çaldıran’da konuşlandırıldı, 250’si de Saray bölgesinde görev yapacak. Ayrıca burada sınır hattının hemen gerisinde sürekli devriye gezen, nöbet tutan jandarma ekiplerimize de Elazığ, Bingöl, Muş ve Kars’tan da 3 bölük bir tabur görevlendirildi. Onlarda bölgeye geldi yaklaşık 400 personel. Zırhlı araçlarıyla birlikte onlar da 2. hatta güvenliği sağlayacaklar. Ayrıca 200 korucu da bu hatta görevlendirildi. Asker ve jandarmalarla birlikte görev yapıyorlar.”

500 korucu için kadro açıldı

Bilmez, “Sayın İçişleri Bakanımızın bölgeye gelmesiyle sadece sınır hattındaki köylerde sınır güvenliğinde kullanılmak üzere 500 korucu kadrosu tahsis edildi. İlana çıkıldı, alımların yapılmasının ardından sınırda görev yapmaya başlayacaklar” dedi.

Geçen yıl yaklaşık 105 bin düzensiz göçmeni ya sınır hattında engelledikleri ya da içeride yakaladıkları bilgisini paylaşan Bilmez, “Bu sene sınırda engellediğimiz ve yakalayıp hakkında işlem yaptığımız göçmen sayımız şu ana kadar 55 bini geçti. Aslında bu sene maruz kaldığımız göçmen sayısı geçen seneden fazla değil ama toplumsal duyarlılık bu sene daha fazla” diyerek sadece 2021 yılında 783 organizatör hakkında işlem yapıldığını söyledi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.