Doğa MücadelesiManşetYerel

Van Gölü’nde İleri Biyolojik Arıtma Tesisi devreye girdi: 14 bin ton dip çamuru çıkarıldı

0
Fotoğraf: DHA

5 Haziran Dünya Çevre Günü‘nde Van Gölü‘nde İleri Biyolojik Arıtma Tesisi‘nin devreye girmesinin ardından, şu ana kadar 14 bin ton dip çamuru temizliği yapıldı.

Devreye giren tesisle, günlük 200 bin metreküp suyun arıtılması hedefleniyor. Daha önce günlük yaklaşık 105 bin metreküp suyun yüzde 20’si arıtılıp geri kalan göle veriliyordu.

‘Tesisin devreye girmesiyle artık gölümüzü muhafaza ediyoruz’

DHA‘da yer alan habere göre, Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel dip temizliğinin yapıldığı İskele Sahili’nde incelemelerde bulundu. Çelikel, şu ana kadar yaklaşık 10 bin metreküp çamur temizlendiğini ve bu çamurun kamyonlarla şehir dışına taşındığını dile getirdi:

Yıllardan beri pis suların Van Gölü’nü doldurduğu, kirlettiği ve burada birçok hemşehrimizin çocukluğunda suya girdiği alanlarda oluşan yığınlar ve kötü kokudan kaynaklı insanlarımız sahili yeterince kullanamıyor. Tesisin devreye girmesiyle beraber artık gölümüzü muhafaza ediyoruz. Dolayısıyla 13 kilometrelik sahil bandımızda çalışmalara hızlı bir şekilde başladık. Bu çalışmalara başlamadan önce değişik illerdeki uygulamaları takip ettik. Gerek Haliç’i, gerek Kocaeli’deki çalışmalara baktık. Birçok ilimize de arkadaşlarımızı gönderdik, incelemeler yaptılar.

En sonunda şu anda başladığımız yöntem olan denizin içerisine doğru makinelerle girip, çamuru alıp tekrardan çıkabilecek şekilde bir planlamayla dip çamuru temizliğimize başladık. Takribi 10 bin metreküp kadar dip çamurunu şu an itibariyle çıkartmış durumdayız. Amacımız, en kısa süre içerisinde bu çalışmaları nihayete erdirip, hem buradaki kötü kokudan kurtulup vatandaşlarımızın kıyı şeridine daha sık gelmesini sağlamak, hem de onların çocuklukların da bize anlattığı gibi Van Gölü’nün buralarında denize girmelerini sağlamak.”

Fotoğraf: DHA

‘Öngörümüz önümüzdeki yıl bu çalışmayı bitirmek’

Katı Atık Tesisi‘ndeki ünitelerin de devreye alınmaya başladığını aktaran Mehmet Fatih Çelikel, amaçlarının katı atıkların ayrışım ve dönüşümlerinin sağlayarak aynı zamanda enerji elde etmek olduğunu kaydetti:

Yüzde 85-90 bantlarında devrede. Bir aksilik olmazsa 1,5 ay içerisinde bütün hepsi tamamlanarak katı atıkla ilgili de artık ilimizde önemli sorunlarından birisini de tam anlamıyla çözmüş olacağız. Ayrıştırma ünitelerini şu an devreye almaya gayret ediyorlar. Amacımız toplama merkezi ve bütün ilçelerimizde gelecek olan katı atıklarımızı alıp, buralarda ayrışım ve dönüşümlerini sağlayarak aynı zamanda enerji elde edeceğiz. Bu konuda Vanlı hemşehrilerimizden bizim bu gayretimize ortak olmalarını istiyoruz.

Ara ara dalgıçlarımızın eliyle buralarda temizlikler de yürütüyoruz. Van Gölü’nü temiz tutma noktasında ciddi bir kararlılık içerisindeyiz. İnşallah vatandaşlarımız da bu hassasiyetimize ortak olurlarsa daha güzel, daha yaşanılabilir, daha keyifle vakit geçirebileceğimiz bir denize sahip olacağız. 13 kilometrelik bir hatta çalışılacak. Öngörümüz önümüzdeki yıl bu çalışmayı bitirmek.”

You may also like

Comments

Comments are closed.