Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Cengiz Holding’in kurduğu RES’ler Mahkeme’den döndü: Kayın ormanları sahipsiz değil

0

5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün hemen öncesinde Mahkeme’den Cengiz Holding‘in dava sürecinde kurduğu Karamürsel RES projesiyle ilgili doğa savunucularını sevindirici karar çıktı.

Samanlı Dağları’nda, Cengiz Holding tarafından yürütülen Karamürsel RES projesine karşı Kayınormanı Derneği ve çevreciler tarafından açılan iki davayı da sonuçlandıran Kocaeli 2. İdare Mahkemesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Karamürsel RES projesi için verilen ”ÇED olumlu” kararını iptal etti.

Samanlı Dağları İznik ve Bursa ile birlikte; Yalova, Kocaeli, Adapazarı ve Bilecik’in en önemli oksijen ve su kaynaklarından ve Marmara Bölgesi’nde yaban yaşamının son sığınaklarından biri olarak tanımlanıyor.

Kayınormanı Derneği’nce Mahkeme kararına ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer veriliyor:

“Kararda, tarafımızdan ısrarla savunulan ‘projenin bölgedeki orman ekosistemine, yaban hayatına ve özellikle de göç eden kuşlara zarar vereceğine’ ilişkin görüşlerimizi destekleyen uzman bilirkişi raporları etkili oldu.”

Ayrıca dernek daha önce yine Samanlı Dağları üzerindeki Güriş Holding‘in Yuvacık RES projesine karşı mücadele etmiş ve kazanım elde etmişti.

Ancak Dernek Yönetim Kurulu tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada “Cengiz Holding, hukuki süreç devam ederken inşaat çalışmalarını sürdürdü ve toplam altı türbinlik Karamürsel RES projesini, kış koşullarının nispeten hafif geçmesinden de yararlanarak önemli ölçüde tamamladı. Ancak mahkeme kararı gereğince, bundan sonra inşaata devam etmesi ve türbinleri faaliyete geçirmesi hukuken mümkün değil” deniliyor. Açıklamada ek olarak şunlara yer veriliyor:

“Firmanın aleyhindeki bu karara karşı temyize gideceği kesindir ancak bizler İdare Mahkemesi kararlarının temyiz mercii olan Danıştay’ın, kesinleşmiş önceki Yuvacık RES kararı doğrultusunda bu kararı da onaylayacağını umuyoruz.”

Dernek tarafından yapılan açıklamada karar kesinleşinceye kadar firmanın bölgedeki her türlü çalışmalarını durdurması konusunda takipçi ve şikayetçi olunacağı ifade ediliyor. Hem Cengiz Holding’e hem de Bakanlığa noter kanalıyla ihtar çekmeye hazırlanan dernek üyeleri bundan sonraki hedeflerinin Cengiz Holding tarafından bir oldu-bittiye getirilerek yapılmış olan türbinlerin sökülerek bölgeden çıkartılmasını sağlamak olacağını vurguluyor.

Son olarak “Böylece, daha projenin yapım aşamasında Samanlı Dağları ekosistemine verilen zararın, doğanın kendini onarma gücü tarafından zaman içerisinde giderileceğine inanıyoruz” denilen açıklamada şunlar aktarılıyor:

“Samanlı Dağları ve kayın ormanları sahipsiz, üzerinde yaşayan canlılar kimsesiz değildir. Bölgemizin ve ülkemizin doğasını koruma ve geliştirme konusundaki çabalarımız artarak sürecektir.”

You may also like

Comments

Comments are closed.