Doğa MücadelesiManşet

Validebağ’da belediyenin ihalesine iptal kararı

0

İstanbul’un Üsküdar ilçesinde bulunan Validebağ Korusu’nda Üsküdar Belediyesi’nin ‘Rehabilitasyon Projesi’ ihalesi İstanbul 11’inci İdare Mahkemesi’nce iptal edildi.

Projenin, ‘telafisi güç zararlara neden olabileceği’ kaydedilen kararda şu ifadelere yer verildi: “Hukuka aykırılığı Mahkeme kararı ile ortaya konulan Komisyon kararlarına ve dava açma asşamasında yürütmesi durdurulan imar planlarına dayalı olarak davalı idarece bahse konu taşınmazın ihaleye çıkılmasına ilişkin tesis olunan dava konusu Koruma Rehabilitasyon ve Düzenleme Yapım İşi-Ekap ihalesi işleminde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.”

İstanbul Üsküdar’da bulunan Validebağ Korusu’nda, Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesi yapılacağı açıklan; Üsküdar Belediyesi’nin geçtiğimiz aylarda yaptığı ihalenin ardından, Avukat Onur Cingil tarafından konu yargıya taşınmıştı.

Yürütme durdurulmuştu

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, Üsküdar Belediyesi  tarafından Validebağ Korusu‘yla ilgili imar planlarının yürütmesinin durdurulması kararına yapılan itirazı reddetmiş; koru için hazırlanan 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı hakkında, İstanbul 6’ncı İdare Mahkemesi, Haziran 2021’de  yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

İstanbul 11. İdare Mahkemesi ise dava konusu işlemin iptaline karar verdi. Kararda, “İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nin 23.06.2021 tarihli yürütmenin durdurulması verilmesine ilişkin kararı nazara alındığında, hukuka aykırılığı Mahkeme kararı ile ortaya konulan Komisyon kararlarına ve dava açma aşamasında yürütmesi durdurulan imar planlarına dayalı olarak davalı idarece bahse konu taşınmazın ihaleye çıkılmasına ilişkin tesis olunan dava konusu Koruma Rehabilitasyon ve Düzenleme Yapım İşi-Ekap ihalesi işleminde hukuka uyarlık bulunmamaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Avukat Cingil: Validebağ korudur, koru kalacak 

Davanın Avukatı Onur Cingil, mahkeme kararını sosyal medya hesabından paylaşarak şu ifadeleri kullandı:

* Çok şükür Validebağ Korusu’nu koruduk. Validebağ Korusu’nun talanı anlamına gelen Üsküdar Belediyesi’nin yapmış olduğu ihaleyi iptal ettirdik! Bilmiyorum kaç sıfır oldu Üsküdar Belediyesi? Üsküdar, İstanbul ve ülkemize armağan olsun! Validebağ Korudur; Koru Kalacak!

Validebağlılar: Direnen kazanır, nöbete devam!

Uzun süredir korunun imara açılmasına karşı mücadele eden Validebağ Gönüllüleri, sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

“Ne dün ne de bugün asla mücadeleden vazgeçmedik VAZGEÇMEYECEĞİZ! Çünkü biliyoruz direnenler kazanır mücadele güzelleştirir. Taşı ile toprağı ağacı, kuşu, böceği ile tam 100 gündür talana direniyoruz. Yanımızda olan herkese sonsuz teşekkür ederiz.

Validebağ Savunması ise şu ifadeleri kullandı: 

Üsküdar Belediyesi, ihaleyi uygulamak için yaban hayatının yaşam sürdüğü, koru ekosisteminin yaşamsal parçası olan otsu bitkileri,çalıları kesmiş; yetmedi yol yapmak için sit alanına moloz dökmüştü. Moloz ihalesini iptal ettirdik: Nöbete devam.” 

You may also like

Comments

Comments are closed.