Validebağ Korusu’nda şimdi de öğretmenevi işgali

Validebağ halkı, şimdi de MEB'na bağlı Öğretmenevi yönetiminin binayı plastik paravanlarla çevirmesine, ruhsatsız büfe ve tuvalet inşaatına karşı mücadele ediyor.

Üsküdarlıların mücadelesi sonucu ‘Millet Bahçesi’ne dönüşmekten kurtarılan Validebağ Korusu, şimdi de koru içindeki Milli Eğitim Bakanlığı‘na bağlı Öğretmenevi yönetiminin inşa ettirdiği ek plastik binalar, paravanlar, tuvalet inşaatlarının işgali altında.

Validebağ Gönüllüleri Derneği, Öğretmenevi yönetiminin koru içindeki inşaat faaliyetlerini şöyle sıraladı:

  • Mart ayı içinde kasrın arkasına plastik bir bina yapıldı.
  • 31 Mart (yerel seçim günü) gece yarısı daha önce kaçak olarak yapılmış derme çatma ruhsatsız büfe, çelik konstrüksiyonlar eklenerek sağlamlaştırdı, kalıcı hale getirildi ve büyütüldü.
  • 15 Haziran (Kurban Bayramı arifesi) gece yarısı ise Numune Hastanesi ek birimine tahsis edilmiş alanla Milli Eğitim Bakanlığı’na tahsis edilmiş alan arasına devasa paravanlar çekildi, bunlar plastik çimlerle örtüldü.
  • Huzurevi olarak kullanılan 2. derece koruma altındaki binanın zemin katına tuvalet yapımına başladı. Ama bundan önce var olan tuvaletlerin kullanımını kısıtlayarak tuvalete ihtiyaç var algısı yaratılmaya çalışıldı.

Bütün bu uygulamaların koruma kurullarından onay alınmaksızın yapılmış, yasadışı uygulamalar olduğunu belirten Validebağlılar ilgili yerlere şikayetlerini yaptıklarını; Üsküdar Belediyesi ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu‘nun tuvalet inşaatının durdurulması kararı vermesine ve mühürlemesine rağmen inşaata devam edildiğini duyurdu.

Yeşil NoktaValidebağ davası görüldü: Koru kazandı
Yeşil NoktaValidebağ Korusu’nda millet bahçesi yapmak isteyen Bakanlığın istinaf talebi reddedildi
Yeşil NoktaValidebağ Savunması: Siz giderken ağaçlar size selam duracak demiştik!
Yeşil NoktaBir mücadele ve kazanım örneği olarak Validebağ Savunması
Yeşil NoktaDanıştay Validebağ’ı inşaata açacak plan iptalini onayladı

Çevre Bakanlığı ‘sakınca görmedi’

Plastik çim kaplı paravanlar ise İstanbul 6 Nolu Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na şikayet edildi. Öğretmenevi Müdürü Necip Fazıl Özben, şikayetlerin ardından izin almak için koruma kuruluna başvurdu.

Kurul, 1.8.2024 tarihinde, “… alandaki güvenlik zafiyeti sebebiyle görüntüyü engellememesi açısından en fazla 1,5 metre yüksekliğinde çim çit çekilmesinde 2863 sayılı yasa kapsamında sakınca olmadığına, nihai kararın verilmesi için konunun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü’ne iletilmesine” karar verdi.

İstanbul 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na da başvurduklarını söyleyen Validebağ Gönüllüleri, kurulun “13.09.2024 tarihinde, güvenliği sağlamak amacıyla çim çit yapılması talebinin alanda bulunan ağaçlara ve alanın topografik yapısına zarar verilmeden ve beton kullanılmadan uygulanmasında 728 sayılı ilke kararı kapsamında sakınca olmadığına karar verdiğini” anlattı:

“Oysa 728 numaralı ilke kararı 1. derece doğal sit alanlarında, bitki örtüsü, topografya, silüet etkisini bozabilecek, tahribata yönelik hiçbir eylemde bulunulamayacağını öngörmektedir. Anlıyoruz ki ÇŞB harita üzerinden değerlendirme yaparak karar almış.”

Öğretmenevi’nin etrafına plastik çim panel yapılmasına ilişkin yapılan tespitler şöyle: 

  • Alanda silüet bozuldu.  
  • Paravanlar alanın içinde metal parça kullanılarak toprağa monte edildi. 
  • Paravanların bir bölümü kaldırım taşının üzerine monte edilmedi. 
  • Paravanlar güvenlik sağlamıyor, tam tersi güvenlik zafiyeti yaratıyor. Plastikle kaplı oldukları için yangın tehlikesi bulunuyor. Yangın veya başka bir acil durum esnasında alanlar arası geçişi engelliyor. Olası bir olaya müdahale etmek için alanlar arasında epey bir yol kat etmek gerekiyor. 
  • Paravanların hemen arkasında hastane bulunuyor. Hastalar temiz hava almak için eziyet çekerek yeşil alana ulaşıyor, hem hastalar hem de hastane yetkilileri bu durumdan şikayetçi. 
  • Paravanlar, hiç bir kuruldan izin almadan, Necip Fazıl Özben’in kendi kararıyla döşendi. 

Öğretmenevi’ne uyarı

Koru üzerinde söz hakkının sadece Üsküdar halkına ait olmadığını, tüm dünyada yaşayan insanların, orada yaşayan börtü böceğin, göçmen kuşların, bitkilerin, asırlık ağaçların da  söz hakkı olduğunu söyleyen Validebağ halkı, Öğretmenevi yönetimini de şöyle uyardı:

  • Validebağ Korusu sit alanıdır. Parselin tümü bir bütün olarak tescillidir. Rant hevesiyle, gerçek dışı gerekçelerle, gece yarısı operasyonlarıyla sit alanı olma özelliğini yok edemezsiniz.
  • Korunun ne park ne bahçe olamayacağı mahkeme kararıyla ortaya konmuştur. Koruma kurullarından onay almadan, çivi bile çakamayacağınızı öğreneceksiniz.
  • Koru’da inşai faaliyetlerde bulunamazsınız, Koru’nun ekosistemine ve kültür varlıklarına zarar verici uygulamalar yapamazsınız.
  • Sorumluluğunuzda olan ağaçları kaderine terk edemezsiniz.
  • Korunun mezbelelik hale getirilmesine göz yumamazsınız.
  • Kültür varlıklarına, doğaya, çevreye zarar veren, yüksek sesli müzik eşliğinde geç saatlere kadar düğün, kutlama vb. etkinlikler yapamazsınız.
  • Yapılması gereken işleri hatırlattığımızda para yokluğundan şikayet ederken, paravan döşemek için, kaçak bina yapmak için, kaçak tuvalet yapmak için yüzbinlerce lira harcayarak kamu kaynaklarını israf edemezsiniz.
  • Araçları, motosikletleri korunun içlerine, yeşil alanlara park ettiremezsiniz.
  • Yangın tehlikesini yok sayamazsınız.
  • Validebağ Korusu sizin şahsi mülkünüz değildir, keyfinize göre hareket edemezsiniz.

Validebağ gönüllüleri, TVKK’nun,  13.09.2024 tarihli kararını yeniden değerlendirerek  iptal etmesini, gece yarısı operasyonlarıyla koruyu parsellenmiş algısı yaratan, sit alanı olma özelliğini yok etmeye çalışan idareciler hakkında da yaptırım uygulamasını, Yüksek Kurul’un değerlendirmesinin dikkate alınmasını ve hiçbir uygulama yapılmamasını” talep etti:

“Öğretmenevi yönetimi, Validebağ Korusu’nda ‘ben yaptım oldu’ zihniyetiyle, keyfi biçimde yaptıkları her işte karşılarında Validebağ Gönüllüleri’ni ve halkı bulacaktır. Biz haklı  mücadelemize halkımızla birlikte devam ediyoruz”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR