Doğa MücadelesiManşetYerel

Validebağ Korusu için üçüncü kez ‘yürütmeyi durdurma’ kararı

0

İstanbul Üsküdar’da bulunan Validebağ Korusu’nda Belediye’nin yapmak istediği proje planına üçüncü kez yürütmeyi durdurma kararı çıktı. “Rehabilitasyon projesi” adı altında geçen aylarda yapılan ihalenin yürütmesi İstanbul 6’ncı Bölge İdare Mahkemesi tarafından durduruldu.

İstanbul 6’ncı Bölge İdare Mahkemesi, daha önce de korunun millet bahçesi yapılmasını uygun bulan koruma kurullarına karşı 2018 yılında açılan davada ve  1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı’nın (KANİP) iptali için açılan davalarda yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Bu iki kazanımın ardından hukuk mücadelelerine de direnişlerine de devam eden Validebağ Gönüllüleri, yeni bir kazanım daha elde etti.

Kararda, hukuka aykırılığı ortaya konulan işlem nedeniyle, telafisi güç veya imkansız zararlar doğabileceğine” vurgu yapıldı; “Bu konuda yeniden bir karar verilinceye kadar Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı”nın yürütmesini durduruldu.

Gönüllüler: Mücadeleye devam

Sosyal medyadan açıklama yapan Validebağ Gönüllüleri Derneği  mücadeleye devam edileceğini vurguladı, “Demiştik hukuk kazanacak. Kazanan biz olacağız. Haklılığımız hukuken de üçüncü kez ispatlandı. İhalenin iptali için de mahkeme yürütmenin durdurulması kararı verdi” dedi.

Davanın avukatı Onur Cingil de “Burası birinci derece sit alanı ve üç tane yürütmenin durdurulması kararı var. Böyle bir durumda belediye ve koruma kurulu bu kararları talan projelerinden vazgeçip Validebağ Korusu’nu gerçekten koruyacak plan yapmalı” diye konuştu.

Neler yaşandı?

Validebağ Korusu Şubat 2020 tarihinde İBB’den alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Üsküdar Belediyesi‘ne tahsis edilmişti.

Belediye ise Validebağ Bakım ve Rehabilitasyon Projesi ile koruda bisiklet yolları, otopark, çocuk oyun alanı gibi yapıların inşa edileceğini duyurmuştu.

Üsküdar Belediyesi’nin proje yapımına 21 Haziran’da başlanacağını duyurması üzerine birinci derece doğal sit alanı olan korunun betonlaştırılmasına karşı çıkan halk nöbet başlatmıştı.

Validebağ Korusu için hazırlanan 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planları’na karşı açılan davada yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Ancak halk proje tamamen iptal edilene kadar nöbetlerini sürdüreceklerini söylüyor.

Altunizade, Koşuyolu ve Acıbadem mahalleleri arasında bulunan Validebağ Korusu, Türkiye’nin 485 kuş türünden 130’una ve 400’ü aşkın kelebek türünden 31’ine, İstanbul’daki 2000 tür otsu bitkinin 200’üne ev sahipliği yapıyor. 1. Derece Doğal Sit Alanı olan koruda, 101 tür, bazıları anıt ağaç statüsündeki ağaç, ağaççık ve çalı bulunuyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.