Doğa MücadelesiManşet

Validebağ Korusu’nda neler oluyor?

0

Üsküdar’da bulunan 1. derece Sit alanı Validebağ Korusu’nda Üsküdar Belediyesi’nin yürürlüğe koymaya çalıştığı ‘çılgın projeler’ kapsamında, otopark genişletme çalışması gerekçesiyle ağaçların sökülmesi bölgedeki tartışmaları yine alevlendirdi.

page_validebag-korusunda-otoparka-karsi-agac-dikme-eylemi_870543614

Son olarak 1 Eylül’de, alidebağ Öğretmenevi çevresindeki otoparkın genişletilmesine karşı eylem yapan çevreciler, mahallelilerin ve destekçilerinin katılımıyla otopark alanına ağaç dikti. Çevik kuvvet polislerinin konuşlandığı yerde fidan ekimi yapan mahallelilere Sol haber portalı’nın haberine göre yetkililer “Burası SİT alanı buraya ağaç dikemezsiniz” uyarısında bulundu. Dikim sırasında gruba müdahalede bulunan polislerle halk arasındaki gerilim bir saat kadar sürdü. Mahalleliler alandan polis zoruyla çıkartıldı.

Sit alanı olan bölgede ağaç dikimine izin vermeyen yetkililerin planladığı projeler ise dudak uçuklatan cinsten. Validebağ Korusu, Üsküdar Belediyesi tarafından yapılaşmaya açıldı. Belediyenin restore ederek hizmete açarken “Aynı anda dokuz düğün birden yapılabilecek” diye övündüğü Validebağ Öğretmenevi’nin tarihi binası da aslında korunması gereken, tescilli bir yapı. Bu yapının yanındaki toprak otoparkın genişletilmesi ve beton dökülmesi hazırlıkları, çevre mahallelerde yaşayanları harekete geçirdi. Validebağ Gönüllüleri ve mahalleliler bir süre önce, beton dökümü için hazırlanmış demir ızgaraları kaldırdı ve yapılaşma faaliyetlerine karşı nöbet başlattı.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in, 30 Mart seçimlerinde duyurduğu “çılgın proje”ye göre Validebağ Korusu, Londra’daki “Hyde Park” benzeri bir rekreasyon alanına dönüştürülecek. Oysa koru gerek anıt ağaçları, gerekse göçmen kuşların konakladığı çayırlarıyla korunmayı hak eden bir flora ve faunaya sahip.

Koru Üsküdar Belediyesi mülkiyetinde değil!

Koşuyolu (Kadıköy), Altunizade ve Barbaros mahallelerinin kesişim noktasında, yaklaşık 354 bin metrekare alana sahip arazi aslında Üsküdar Belediyesi’nin mülkiyetinde değil. Üsküdar Devlet Hastanesi’nin (eski Validebağ Öğretmenler Hastanesi) bulunduğu bölüm Sağlık; Adile Sultan Kasrı, huzurevi ve Abdülmecit Av Köşkü’nün bulunduğu kısım Milli Eğitim bakanlıklarının yetki alanında. Ancak Üsküdar Belediyesi son birkaç yıldır restorasyon, temizlik vb. gerekçelerle koruya müdahil oldu.

200 yıllık koruyu korumak için mücadele veren Validebağ Gönüllüleri Salı akşamı bir araya gelerek düzenli toplantılarına devam edecek. Bir taraftan da change.org sitesinde bir kampanya başlatıldı. SİT alanı olan Korunun olduğu gibi korunmasını talep eden imza kampanyasına bugüne kadar 43. 233 kişi destek verdi.

Validebağ’daki imara açılma sürecinin konuşulduğu, Açık Radyo’daki ‘Kentin Tozu’ programının konuyla ilgili bölümünü dinlemek için tıklayınız.

(Sol Haber/ Atlas/ Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.