DoğaManşet

200 yıllık koruya çılgın proje

0

Yerel seçim arifesinde Üsküdarlılar Validebağ Korusu’nun ahvalini hatırlatıyor. AKP’nin Üsküdar İlçe Belediye Başkanı adayı olarak gösterdiği Hilmi Türkmen‘in ‘çılgın proje’ olarak sunduğu ‘kent parkı’ projesine karşı çıkan mahalleliler, korunun 1. derece Sit alanı olma özelliğini kaybettirip imara açacak projeyle ilgili imza kampanyası başlattı.

wkwDNNIusZKvCKe-556x313-noPad

AKP’nin şu anki Belediye Başkanı Mustafa Kara gibi, yine AKP’nin aday gösterdiği Hilmi Türkmen’in de seçim vaatlerinden biri, geçmişi 200 yıl önceye dayanan Validebağ Korusu’na çocuk parkı, seyir terasları, göletler, açıkhava tiyatroları ve düğün salonları gibi yapıları içeren bir ‘kent parkı’ yapmak. Türkmen, ‘ projeyi kimsenin provoke etmesine izin vermeyeceklerini, burayı kendi çıkarları için kullanan belli bir marjinal grubun tüm engellemelerine karşın Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle geniş kapsamlı bir düzenleme yapacaklarını ve tüm halkın kullanımına sunulacağı” yönünde açıklamalarda bulunmuştu. 

Tartışmalar 2009 yılından beri devam ediyor 

Mülkiyeti Hazine’ye ait olan ve kullanımı Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) tahsis edilen 354 dönümlük Validebag Korusu için Üsküdar Belediyesi ile MEB, 2006 yılında bir protokol imzalanmış, protokolün amacı temizlik, bakım ve onarım olarak belirtilmişti. 

2009 yılında Üsküdar Belediyesi koruda koşu parkuru yapmaya başladı. Türkiye ve Avrupa Kros Şampiyonası da burada düzenlendi. Korudaproje yapılmasına karşı çıkan mahallelilerse bu organizasyonların koruya büyük zarar verdiği görüşünde.

Ekran Resmi 2014-03-28 18.33.30.png

Kuşlara, ağaçlara, orman canlılarına ne olacak?

Mahalleliler koruda yapılacak her türlü projeye neden karşı olduklarını şöyle açıklıyor:

“Validebağ Korusu İstanbul’da kalmış son yeşil alanlardan biridir,1.derecede doğal SİT alanıdır. Çivi bile çakılırken ilgili koruma kurulundan izin alınması gerekir,

-Koru zaten halka açık bir yerdir. Önemli olan Koru’nun korunarak gelecek kuşaklara bir bütün halinde devredilmesidir.

-Validebağ Korusu Dünyanın başlıca önemli kuş göç yollarından biri üzerindedir ve doğal yaşamın denge noktalarındandır. Koruda çoğunluğu göçmen olmak üzere 100’ün üzerinde kuş türü tespit edilmiştir. Onları her sene görmek istiyorsak, yaşam alanlarına müdahale edilmesini önlememiz gerekiyor.

-Yapılmak istenen bu yapılaşmalar, koruda yuva kuran, üreyen, beslenen, saklanan, sığınan, Koru’nun gerçek sahiplerini, yani böcekleri, memelileri, sürüngenleri ve kuşları yok edecektir. Son 15 yılda yapılan yapılaşmalar yüzünden artık leylekler korumuza gelmemektedir ve göç yollarını değiştirdiler.

-Koruda, anıt ağaçlar ve koruma altına alınması gereken bir çok türde ağaç bulunmaktadır.

-Koru içinde, koruma altına alınan Adile Sultan Kasrı,Abdülaziz Köşkü ve ek olarak Validebağ sanatoryumu,Mustafa Necati Bey Öğretmen Huzur evi , Çamlı Köşk ve Kuş evi mevcuttur.

– Böğürtlenliklerin, çalıların,sarmaşıkların kesilmemesi, kestirilmemesi gerekiyor. Kuşların evleri, sığınakları ve herşeyleri…İnsan hayatı için tehlike yaratmadıkça kurumuş ağaçlara da dokunmamalıyız. Erkek ağaçkakanlar üreme taklamalarını bu ağaçlardan yaparlar. Barındırdıkları kurtlar, kuşlara ve böceklere yem oluşturur. Çalılar: karatavuk, çıt kuşu, kızılgerdan için iyi birer sığınaklar. Meşelerden alakargalar besleniyor.”

Validebağ Korusu’nu korumak için başlatılan imza kampanyasına şuradan ulaşabilirsiniz.

(Yeşil Gazete)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.