ManşetDoğa MücadelesiEkoloji

Uydu görüntüleri Amazonlar’daki koronavirüs fırsatçılığını ortaya çıkardı

0
Fotoğraf: Bruno Kelly/ Reuters

Avrupa Uzay Ajansı tarafından yakalanan uydu görüntüleri, Amazonlar’ın koronavirüs pandemisi sırasında büyük bir tahribata uğradığını ortaya çıkardı. Görüntüler, salgın sırasında hızlandırılan madencilik ve ağaç kesme faaliyetlerinin sonucunda büyük bir alanın ormansızlaştığını gösteriyor.

NBC News tarafından hazırlanan habere göre, çevreciler Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’yu koronavirüs salgınını bir fırsata çevirmek ile suçluyor. Çevreciler, Bolsanaro’nun geçtiğimiz günlerde Amazonlardaki ormansızlaşmayı azaltmak için binlerce askeri görevlendirmesini de verilen zararın kabulü olarak yorumluyor.

   

‘İyi insanlar karantinada, suçlular dışarıda’

Yağmur ormanlarının korunmasını savunan kar gütmeyen bir kuruluş olan Amazon Çevre Araştırma Enstitüsü başkanı André Guimarães, “Devlet kurumları karantinada, nüfus karantinada, iyi insanlar karantinada – ancak suçlular değil, bu nedenle faaliyetlerini artırmak için bu ivmeden faydalanıyorlar” dedi.

Ormansızlaşma 11 yılın en yüksek seviyesinde

8 Mayıs Cuma günü yayınlanan hükümet verilerine göre Amazonlar’daki ormansızlaşma yılın ilk dört ayında 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 55 arttı. Ekolojik yıkım geçtiğimiz 11 yılın en yüksek seviyesi olarak kaydedildi. Veriler Brezilya’nın dünyanın en büyük yağmur ormanını korumak için yeterince çaba göstermediğini ortaya koyuyordu.

Fotoğraf: Ricardo Moraes/ Reuters

448 futbol sahası büyüklüğünde

Uydu görüntülerinin ve verilerinin analizi, ormansızlaşmanın görsel kanıtlarını buldu ve pandeminin başlangıcından bu yana batı eyaleti Rondônia’da yağmur ormanlarında önemli bir azalma olduğunu kanıtladı.

21 Ocak ve 25 Nisan tarihleri arasındaki görüntülerle karşılaştırıldığında, başkent Porto Velho‘nun yakınındaki yağmur ormanlarında büyük bir açıklık göze çarpıyor.

Vurgulanan alanların her biri yaklaşık bir kilometrekareyi temsil ediyor. Bu da yaklaşık 448 futbol sahası büyüklüğündeki orman arazisinin koronavirüs sırasında yok edildiği anlamına geliyor.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.