Kültür-SanatManşet

Usta oyuncu Ferhan Şensoy’a veda

0
Fotoğraf: Gülseli Kenarlı /DHA

Bir süredir tedavi gördüğü İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi‘nde iki gün önce yaşama veda eden usta oyuncu Ferhan Şensoy bugün düzenlenen törenin ardından defnedildi.

Ferhan Şensoy’un Türkiye bayrağı ve tuttuğu takım olan Galatasaray bayrağına sarılı tabutu cenaze aracıyla İstiklal Caddesi‘nde bulunan Ses Tiyatrosu‘na getirildi.

Alkışlarla karşılandı

Tabutun indirildiği sırada cadde üzerinde bekleyenler Şensoy’u alkışlarla karşıladı.Tabut daha sonra törenin yapılacağı salona getirildi. Burada da Şensoy’un cenazesi dakikalarca ayakta alkışlandı.

DHA’nın aktardığına göre törene Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, eşi Elif Durdu Şensoy, eski eşi Derya Baykal, Derya Baykal’ın oğlu Mert Baykal, tiyatro oyuncuları Zeliha Berksoy, Şevket Çoruh, Ali Poyrazoğlu, yazar Nedim Gürsel, yakınları ve sevenleri katıldı. Törende sunuculuğu Okan Bayülgen yaptı.

Fotoğraf: Medya Tava

‘Bu sevgiyi sizinle paylaşmak çok değerli’

Törende konuşan kızı Müjgan Ferhan Şensoy, “Ne söylesem eksik kalacak, size babamı anlatmaya kalksam benim kadar seviyorsunuz, babamı benim kadar seviyorsunuz. Küçükken bu sevgiyi paylaşmak zor gelirdi, şimdi bu sevgiyi sizinle paylaşmak çok değerli geliyor” dedi.

Diğer kızı Derya Şensoy ise, üniversite öğrencisiyken babasına yazdığı şiiri okudu. Mert Baykal ise, “Anladım ki insanın iki tane babası olabilirmiş, dağ gibi iki tane babası olabilirmiş. Anladım ki benim bu babam Don Kişot’muş ve yel değirmenleriyle savaşıyormuş” ifadelerini kullandı.

Eşi Elif Durdu Şensoy da göz yaşları içinde, kendilerini yalnız bırakmadıkları için herkese teşekkür etti.

Fotoğraf: Gülseli Kenarlı /DHA

‘Sanattan kazandığını sanat için harcardı’

Bakan Mehmet Nuri Ersoy, yaptığı konuşmada “Sanattan kazandığının tamamını yine sanatı için harcadı” ifadelerini kullandı.

Ersoy, “Bu toprakları ve insanımızı çok sade ve yalın şekilde anlatan çok güçlü bir dili vardı. Toplumumuzun her kesimi tarafından seviliyordu. Onun eserlerini izleme şansına nail olduk ama bugün bu sahnede onu uğurlamak için buradayız” şeklinde konuştu.

Törende son olarak Mert Baykal’ın hazırladığı bir video gösterildi. Törenin sonunda salonda bulunanlar Şensoy’u ayakta alkışlayarak sahnede bulunan tabutuna kırmızı karanfiller attı.

Törenin ardından Şensoy’un cenazesi cenaze namazı için Teşvikiye Camii’ne getirildi. İkindi vakti kılınacak cenaze namazının ardından Ferhan Şensoy’un naaşı Zincirlikuyu Mezarlığı‘na defnedilecek.

Fotoğraf: Alper Korkmaz/ DHA

Ferhan Şensoy kimdir?

26 Şubat 1951 doğumlu olan Ferhan Şensoy, Samsun’un  Çarşamba ilçesinde dünyaya geldi.

İlk öykü ve şiirleri Yeni Ufuklar ve Soyut dergilerinde 1969 yılında yayımlanan Şensoy’un, yazdığı skeçler de Devekuşu Kabare‘de 1970 yılında oynanmaya başladı.

Galatasaray Lisesi‘nde de bir süre okuyan Şensoy, 1970 yılında Çarşamba Lisesi’nden mezun oldu. Şensoy, 1971 yılında Grup Oyuncuları çatısında ilk profesyonel oyunculuğunu yaptı.

Ferhan Şensoy, 1972-1975 yıllarında Fransa ve Kanada‘da tiyatro eğitimine ve çalışmalarına Jerome SavaryAndre-Louis Perinetti gibi isimlerle devam ederken Montreal‘de Ce Fou De Gogol adlı oyunuyla 1975’te En İyi Yabancı Yazar ödülünü aldı. Yine Montreal’de Theatre De Quatre – Sous’da da, yönetmenliğini yaptığı, Harem Qui Rit isimli müzikalde oynadı.

Ferhan Şensoy, 7 Mart 1987’den beri aralıksız olarak Ferhangi Şeyler oyununu oynuyordu. Ortaoyuncuları Kavuğu‘nu Münir Özkul‘dan devraldı ve Rasim Öztekin‘e devretti. Onlarca ödül alan sanatçı, aynı zamanda çok sayıda kitap kaleme aldı.

You may also like

Comments

Comments are closed.